archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 10
Jaargang 21
22 februari 2024
Nummer 12 verschijnt op
21 maart 2024
Bezigheden > Koken delen printen terug
Liedjes Maeve van der Steen

2108BZ Green Onion

Zuurkool met vette jus… ja dat is eigenlijk het enige overtuigende, eerlijke lied over de dagelijkse maaltijd, dank Wim T. Schippers, en natuurlijk Sjef van Oekel.

‘The world is just a great big onion’ is de eerste regel van The Onion Song, maar het gaat meer over de wereld dan over uien. Marvin Gaye en Tammi Terrell zingen het; ondanks hun mooie stemmen is het geen topper. 

De meeste liedjes met iets eetbaars in de titel gaan helemaal niet over eten. Waar de ‘Green Onions’ van Booker T. & The MG’s zijn weet niemand want er wordt niet bij gezongen. Wel beluisteren, want het is een van de lekkerste instrumentale songs ever.

Snoepen

Veel liedjes over eten, vaker snoepen trouwens – de ‘honeys’ en ‘sugars’ vliegen je om de oren – gaan over liefde, verliefdheid en zoenen, de honing is dan meer de smaak van haar kussen. Kisses sweeter than wine, van Jimmie Rodgers is een hit uit 1957 toen ik nog te klein was voor wijn. Wijn, dat smaakte toch vreselijk zuur? Daarom vond ik die tekst maar raar, maar het nummer heerlijk swingend. Toevallig had Jimmie Rodgers in datzelfde jaar een wereldhit met Honeycomb. Daar hebben we die honing weer.

De pie (wie daar een goed Nederlands woord voor weet mag het zeggen) komt vaak voorbij in Amerikaanse liedjes, vanwege de huiselijkheid misschien, nostalgie is natuurlijk ook een veelvoorkomend thema.
Country Pie’ van Bob Dylan, een lekker nummertje dat ik een tijdje op mijn repertoire heb gehad, gaat inderdaad gewoon over Country Pie, wat de intellectuele wijsneuzen er ook in lazen – de tekst is dan ook behoorlijk poëtisch, cryptisch af en toe. Maar de meester zelf zei: ‘It’s about pie.’

Buikpijn

Liefdesliedjes, en dat zijn de meeste liedjes nou eenmaal, combineren niet goed met eten omdat als je echt verliefd bent, met buikpijn en al, je hoofd helemaal niet naar eten staat! Meestal duurt die misselijkmakende verliefdheid niet zo lang gelukkig. Zwaar liefdesverdriet ook niet, meestal. Al gauw gaat het over in een wat mildere vorm, waarbij weer naar hartenlust chocolade-ijs gegeten wordt.

'I Don’t Want Love' zingt Dan Hicks, hij wil namelijk eten! 'Some folks say when you fall in love you lose your appetite' is de eerste zin, dus dan maar geen liefde is de conclusie van Dan.

Dus wat gaan we bakken van deze liedjes? We doen de ui van Marvin Gaye in de pie van Bobby Dylan en maken een uientaart. We hebben namelijk trek, en samen eten met een niet heel prille liefde, als je niet meer al te zenuwachtig bent, is een groot genoegen.

Elzasser uientaart, oftewel Ziwelküeche

We hebben hiervoor nodig: pâte brisée (brisee deeg). Geen idee waar je dat kant en klaar kan kopen, Tante Fanny heeft die soort niet. Dus zelf aan de slag:

250 gram bloem
125 gram koude boter
een eidooier
2 eetlepels ijskoud water
snufje zout

Wrijf in een kom de blokjes boter en de bloem tussen de vingers tot kruimels.
Voeg de eidooier toe, de eetlepels ijskoud water en het zout en kneed – snel – tot een soepel deeg.
Verpak in vershoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Begin nu met de vulling:

600 gram uien, in halve ringen gesneden
50 gram boter
150 ml slagroom
125 ml melk
3 eieren

Laat de uien zachtjes smelten in de boter.
De uien moeten karamelliseren, maar mogen niet bruin worden! Vuur heel laag dus. Dat duurt minstens twintig minuten. Draai het vuur uit als de uien gaar zijn.

Rol intussen het deeg uit en doe het in een quichevorm. Zet dit weer in de koelkast.

Zet de oven op 180 graden.

Als het deeg een half uurtje koel heeft gestaan, bedekken met bakpapier en bedekken met bakbonen. Speciale bakbonen of gewone gedroogde bonen of spliterwten dus (die je daarna niet meer kan eten hoor, wel weer gebruiken als bakbonen).

Kwartier in de hete oven laten bakken. Papier en bonen verwijderen en nog eens voor tien minuten in de oven zetten.

Mix de eieren, room en melk met een snufje zout en peper.

Verdeel de uien over de bodem, zet in de oven en giet dan het eiermengsel erover tot de rand. Nog 30 minuten bakken.

Heerlijk als lunch, of als voorgerecht, maar dan een smal stukje want het is aardig vullend. Warm heerlijk, maar koud ook niet te versmaden. Erbij uiteraard een Elzasser wijn, een Sylvaner bijvoorbeeld, weer eens wat anders.

Tijdens het koken een muziekje opzetten:

Booker T and the MG's  - Green Onions

Bob Dylan - Country Pie

Met reclame voor ijs, ook op muziek:

Jimmie Rodgers - Kisses sweeter than wine

------------

De ui is getekend door Marcia Meerum Terwogt.

Meer informatie: marciamt72@gmail.com

 



© 2024 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Liedjes Maeve van der Steen
2108BZ Green Onion

Zuurkool met vette jus… ja dat is eigenlijk het enige overtuigende, eerlijke lied over de dagelijkse maaltijd, dank Wim T. Schippers, en natuurlijk Sjef van Oekel.

‘The world is just a great big onion’ is de eerste regel van The Onion Song, maar het gaat meer over de wereld dan over uien. Marvin Gaye en Tammi Terrell zingen het; ondanks hun mooie stemmen is het geen topper. 

De meeste liedjes met iets eetbaars in de titel gaan helemaal niet over eten. Waar de ‘Green Onions’ van Booker T. & The MG’s zijn weet niemand want er wordt niet bij gezongen. Wel beluisteren, want het is een van de lekkerste instrumentale songs ever.

Snoepen

Veel liedjes over eten, vaker snoepen trouwens – de ‘honeys’ en ‘sugars’ vliegen je om de oren – gaan over liefde, verliefdheid en zoenen, de honing is dan meer de smaak van haar kussen. Kisses sweeter than wine, van Jimmie Rodgers is een hit uit 1957 toen ik nog te klein was voor wijn. Wijn, dat smaakte toch vreselijk zuur? Daarom vond ik die tekst maar raar, maar het nummer heerlijk swingend. Toevallig had Jimmie Rodgers in datzelfde jaar een wereldhit met Honeycomb. Daar hebben we die honing weer.

De pie (wie daar een goed Nederlands woord voor weet mag het zeggen) komt vaak voorbij in Amerikaanse liedjes, vanwege de huiselijkheid misschien, nostalgie is natuurlijk ook een veelvoorkomend thema.
Country Pie’ van Bob Dylan, een lekker nummertje dat ik een tijdje op mijn repertoire heb gehad, gaat inderdaad gewoon over Country Pie, wat de intellectuele wijsneuzen er ook in lazen – de tekst is dan ook behoorlijk poëtisch, cryptisch af en toe. Maar de meester zelf zei: ‘It’s about pie.’

Buikpijn

Liefdesliedjes, en dat zijn de meeste liedjes nou eenmaal, combineren niet goed met eten omdat als je echt verliefd bent, met buikpijn en al, je hoofd helemaal niet naar eten staat! Meestal duurt die misselijkmakende verliefdheid niet zo lang gelukkig. Zwaar liefdesverdriet ook niet, meestal. Al gauw gaat het over in een wat mildere vorm, waarbij weer naar hartenlust chocolade-ijs gegeten wordt.

'I Don’t Want Love' zingt Dan Hicks, hij wil namelijk eten! 'Some folks say when you fall in love you lose your appetite' is de eerste zin, dus dan maar geen liefde is de conclusie van Dan.

Dus wat gaan we bakken van deze liedjes? We doen de ui van Marvin Gaye in de pie van Bobby Dylan en maken een uientaart. We hebben namelijk trek, en samen eten met een niet heel prille liefde, als je niet meer al te zenuwachtig bent, is een groot genoegen.

Elzasser uientaart, oftewel Ziwelküeche

We hebben hiervoor nodig: pâte brisée (brisee deeg). Geen idee waar je dat kant en klaar kan kopen, Tante Fanny heeft die soort niet. Dus zelf aan de slag:

250 gram bloem
125 gram koude boter
een eidooier
2 eetlepels ijskoud water
snufje zout

Wrijf in een kom de blokjes boter en de bloem tussen de vingers tot kruimels.
Voeg de eidooier toe, de eetlepels ijskoud water en het zout en kneed – snel – tot een soepel deeg.
Verpak in vershoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Begin nu met de vulling:

600 gram uien, in halve ringen gesneden
50 gram boter
150 ml slagroom
125 ml melk
3 eieren

Laat de uien zachtjes smelten in de boter.
De uien moeten karamelliseren, maar mogen niet bruin worden! Vuur heel laag dus. Dat duurt minstens twintig minuten. Draai het vuur uit als de uien gaar zijn.

Rol intussen het deeg uit en doe het in een quichevorm. Zet dit weer in de koelkast.

Zet de oven op 180 graden.

Als het deeg een half uurtje koel heeft gestaan, bedekken met bakpapier en bedekken met bakbonen. Speciale bakbonen of gewone gedroogde bonen of spliterwten dus (die je daarna niet meer kan eten hoor, wel weer gebruiken als bakbonen).

Kwartier in de hete oven laten bakken. Papier en bonen verwijderen en nog eens voor tien minuten in de oven zetten.

Mix de eieren, room en melk met een snufje zout en peper.

Verdeel de uien over de bodem, zet in de oven en giet dan het eiermengsel erover tot de rand. Nog 30 minuten bakken.

Heerlijk als lunch, of als voorgerecht, maar dan een smal stukje want het is aardig vullend. Warm heerlijk, maar koud ook niet te versmaden. Erbij uiteraard een Elzasser wijn, een Sylvaner bijvoorbeeld, weer eens wat anders.

Tijdens het koken een muziekje opzetten:

Booker T and the MG's  - Green Onions

Bob Dylan - Country Pie

Met reclame voor ijs, ook op muziek:

Jimmie Rodgers - Kisses sweeter than wine

------------

De ui is getekend door Marcia Meerum Terwogt.

Meer informatie: marciamt72@gmail.com

 

© 2024 Maeve van der Steen
powered by CJ2