We wilden een lang weekeinde weg. Om één of andere reden leek Aken me wel een goede bestemming. J. ging op zoek naar een onderkomen en vond iets in Stolberg. Ik moest uiteraard direct aan de moeder van onze Vader des Vaderlands denken. De Oma des Vaderlands, dus eigenlijk. Enig gegoogel leerde me dat Stolberg vlak naast Aken ligt, over een fraai kasteel beschikt. Ik vermoedde dat Juliana van Stolberg daar ooit, in 1506, het levenslicht gezien zou hebben. Doen dus maar! (Mijn mede-redacteur Dik Kruithof wees mij er op dat Duitsland over twee
Stolbergen beschikt. Het kasteel van de Oma des Vaderlands bevindt zich
in een ander stadje, ergens in de Harz. Daar moeten we dus de volgende
keer heen!)
Het plaatsje was makkelijk te vinden. Om ons hotel te bereiken moesten we echter een aantal rare bochten maken, want de hoofdstraat bleek afgesloten te zijn. Het hotel schurkte tegen de oude stad aan. Nadat we hadden ingecheckt besloten we onmiddellijk op ontdekkingsreis te gaan. We hoefden slechts een lieflijk riviertje over te steken, de Vicht, en we bevonden ons in het historische centrum met dat imposante kasteel. Prachtig, maar geen mens te zien.
HochwasserHilfe
Toen we de oude stad verlieten zagen de huizen er nogal armoedig uit. In een aantal winkelpanden bleken hulporganisaties gevestigd te zijn. ‘HochwasserHilfe’ stond er op de ruit. Ik meende dat dat een mij onbekende Duitse uitdrukking was voor hulp aan mensen die het water aan de lippen staat.
We kwamen weer uit bij die afgesloten hoofdstraat. Eerst dachten we dat er alleen wat graafwerk gedaan werd. Nieuw riool, of zo. Maar al snel bleken er enorme gaten in het plaveisel te zijn geslagen. De winkelpanden in deze straat stonden allemaal leeg. Het leek wel of er een bom was afgegaan. Hier en daar werd wel moeite gedaan om het weer op te knappen, maar het zag er allemaal heel desolaat uit.
En toen zagen we de foto’s. Foto’s waar op te zien was dat een enorme watermassa zich door de nauwe straat perste. Foto’s waarop de ravage te zien was die achter was gebleven toen het water geweken was. Foto’s van betere tijden voor de vloed. ‘HochwasserHilfe’ bleken we niet figuurlijk maar zeer letterlijk op te moeten vatten. Twee jaar geleden veranderde die lieflijke Vicht in een kolkende watermassa. Stolberg was één van de zwaarst getroffen stadjes geweest van de overstromingen die ook aan de andere kant van de grens, bij ons in Limburg, een grote ravage hadden veroorzaakt.
De vrouw van de modezaak waar J. een trui koopt reageert enthousiast als ze hoort dat ze uit Nederland komt. Ze komt er graag, vooral in Domburg en Scheveningen. Haar zaak ziet er weer pico bello uit. Ze vertelt dat dit pand net helemaal is opgeknapt. Haar zaak zat oorspronkelijk in het zwaarst getroffen gebied. Ze was alles kwijt. Heel veel getroffen middenstanders hebben Stolberg voorgoed de rug toegekeerd. Zij niet. Ze is een echte Stolbergse en wil hier graag blijven.
Op een poster bij het stadhuis staat het wederopbouwplan. Ondernemers die willen investeren in het herstel van het winkelbestand kunnen op allerlei vormen van steun rekenen. Stolberg worstelt. Hopelijk zullen ze deze misère ook weer te boven komen.
Koper
Stolberg is niet alleen vanwege de oude stad en het grafelijke kasteel een bezoek waard. Het is eeuwenlang een belangrijk centrum voor koperwinning en - bewerking geweest. Rijke industriëlen hebben er indrukwekkende ‘Kupferhöfe’ achtergelaten. Museum ‘Zinkhütterhof’ geeft een interessant overzicht van de industriële geschiedenis van de streek. Met name de naaimachinenaalden uit deze streek waren – en zijn! – beroemd.
----------
De foto's zijn van de auteur.
|