archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 9
Jaargang 21
8 februari 2024
Nummer 11 verschijnt op
7 maart 2024
Bezigheden > Koken delen printen terug
Stresskip Maeve van der Steen

2104BZ Stresskip
Je zal het maar zijn, een stresskip. Gelukkig zijn daar remedies tegen, drank en drugs bijvoorbeeld maar die zijn niet goed voor je en bovendien raak je er verslaafd aan.  Glaasje wijn mag, twee ook, maar dan moet je stoppen.

Sommige mensen vinden het dan niet de moeite en drinken dan liever helemaal niet. De onvolprezen tekenaar Peter van Straaten zei na zijn hartoperatie: ‘ik mag van de dokter wel een beetje wijn drinken maar dan moet ik nippen en dan vind ik er niks aan’. Inderdaad zelden iemand zo gulzig rode wijn zien drinken als Peter van Straaten, een genot om te zien! Alsof je naar een tekening van hem kijkt.

Wat dan te doen tegen stress. Je kan de keukenvloer gaan dweilen of een ander vervelend klusje doen dat toch moest gebeuren.
Gewoon werken is natuurlijk het beste, dan word je gewoon workaholic, dat brengt tenminste nog wat op. Maar je zal maar een werkloze of pensionado zijn.
Op de bank gaan zitten en een boek lezen is heerlijk, maar als je dat midden op de dag kan, ben je geen stresskip. Netflixen wil nog wel eens lukken eind van de middag.
Maar eerst moet je dingen gaan verzinnen, er zijn mensen die rondjes gaan rennen door het park, niet mijn stijl. Boodschappen doen en gaan koken, ja! Dat is een leuk tijdverdrijf en je hebt een fijne maaltijd als resultaat. Gaan we zo doen.

Ontstressen

Eerst een recept voor ontstressen in de avond. ’s Avonds ga je toch geen kast uitruimen of zo? Nee, dan ga je lekker zitten en… kookprogramma’s kijken.
Televisiekijken is een geweldige tranquillizer. Naar een boeiend programma kijken kan entertainend en leerzaam zijn. Er is altijd iets interessants te zien op televisie, in tegenstelling tot wat sommige snobs zeggen. Je even goed oriënteren in de krant – over snobisme gesproken, in de NRC is geen informatie over televisieprogramma’s meer te vinden – en iets naar je gading uitzoeken.
Als die quiz, je favoriete serie of die leerzame documentaire is afgelopen begint het grote zappen. Gelukkig kom je altijd wel ergens een kookrubriek tegen, neem nou de charmante Stanley Tucci in Searching for Italy. Wat een genot om te zien, niet alleen bezoek je de duurste restaurants en boeiendste koks, je wordt ook nog eens getrakteerd op de meest schitterende blauwe zeeën en de mooiste pleinen en kerken. Vakantie zonder van de bank af te komen, verrukkelijk. De meest inspirerende bereidingen van gerechten die je toch nooit gaat maken komen voorbij.
En heel soms zie je iets waarvan je denkt, ja, dat ga ik morgen maken. Ooit heb ik na het kijken naar de inmiddels overleden Joop Braakhekke het recept voor zijn mayonaise onmiddellijk gemaakt, dat programma was aan het eind van de middag.

Heel verleidelijk en inspirerend is ook de knappe Nigella Lawson en van haar maken we geen stresskip maar een citroenkip.
Voor de Citroenkip op zondag van Pieter Waterdrinker moeten we het boek kopen, of in de boekhandel stiekem het boek doorbladeren op zoek naar het recept, maar voorlopig doen we het met Nigella, en dat is geen straf.
Mijn versie is niet met een hele kip, maar met alleen kippenbouten, dat is nog eenvoudiger. Geen stress over te droge kippenborst.

Citroenkip

4 kippenbouten van een biologische kip, met vel uiteraard
halve bol knoflook in teentjes, niet gepeld
een citroen, beslist onbespoten
handjevol takjes verse tijm
paar eetlepels olijfolie
klein glas witte wijn (nog lekkerder als je het toevallig in huis hebt, droge vermout: Martini Extra Dry of Noilly Prat)
versgemalen peper en wat zout

Zet eerst de oven op ongeveer 150 ºC.

Leg de kippenbouten in een braadslee, strooi er zuinig zout over.
Giet de olie erover en leg de knoflookteentjes erbij.
Snijd de citroen in acht stukken. Rits de blaadjes tijm van de takjes (twee overhouden om te garneren) en strooi erover.
Meng met je handen kip, olie, stukken citroen, knoflookteentjes en tijm door elkaar.
Zorg dat de velkant van de kip aan de bovenkant komt te liggen.
Maal er wat peper uit de molen over.
Giet de wijn of vermout eroverheen.
Dek de de braadslee strak af met aluminiumfolie en zet in de oven.
Laat anderhalf uur garen.

Haal dan de braadslee uit de oven, haal het aluminiumfolie weg en zet de oven op ongeveer 200 ºC – iedere oven is nu eenmaal anders en als het goed is weet je hoe jouw oven zich gedraagt. Bak nog ruim een half uur of iets langer, tot het vel goudbruin is en de citroen aan de randjes bijna gaat verbranden.

Zet de braadslee op tafel, garneer met een paar takjes tijm en laat iedereen zelf opscheppen. Als alles goed is gegaan is de citroen gekarameliseerd en geschikt om zo te eten, het zure en bittere is eraf. De knoflook is zacht en zoet.

Heerlijk ontspannen maar, laat de stress varen met een glaasje Alsace of Côtes du Rhône erbij, de kenners bevelen zowel wit als rood van harte aan bij citroenkip.

----------

De gestresste kip is verbeeld door Petra Busstra.
Meer informatie: www.petrabusstra.com



© 2023 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Stresskip Maeve van der Steen
2104BZ Stresskip
Je zal het maar zijn, een stresskip. Gelukkig zijn daar remedies tegen, drank en drugs bijvoorbeeld maar die zijn niet goed voor je en bovendien raak je er verslaafd aan.  Glaasje wijn mag, twee ook, maar dan moet je stoppen.

Sommige mensen vinden het dan niet de moeite en drinken dan liever helemaal niet. De onvolprezen tekenaar Peter van Straaten zei na zijn hartoperatie: ‘ik mag van de dokter wel een beetje wijn drinken maar dan moet ik nippen en dan vind ik er niks aan’. Inderdaad zelden iemand zo gulzig rode wijn zien drinken als Peter van Straaten, een genot om te zien! Alsof je naar een tekening van hem kijkt.

Wat dan te doen tegen stress. Je kan de keukenvloer gaan dweilen of een ander vervelend klusje doen dat toch moest gebeuren.
Gewoon werken is natuurlijk het beste, dan word je gewoon workaholic, dat brengt tenminste nog wat op. Maar je zal maar een werkloze of pensionado zijn.
Op de bank gaan zitten en een boek lezen is heerlijk, maar als je dat midden op de dag kan, ben je geen stresskip. Netflixen wil nog wel eens lukken eind van de middag.
Maar eerst moet je dingen gaan verzinnen, er zijn mensen die rondjes gaan rennen door het park, niet mijn stijl. Boodschappen doen en gaan koken, ja! Dat is een leuk tijdverdrijf en je hebt een fijne maaltijd als resultaat. Gaan we zo doen.

Ontstressen

Eerst een recept voor ontstressen in de avond. ’s Avonds ga je toch geen kast uitruimen of zo? Nee, dan ga je lekker zitten en… kookprogramma’s kijken.
Televisiekijken is een geweldige tranquillizer. Naar een boeiend programma kijken kan entertainend en leerzaam zijn. Er is altijd iets interessants te zien op televisie, in tegenstelling tot wat sommige snobs zeggen. Je even goed oriënteren in de krant – over snobisme gesproken, in de NRC is geen informatie over televisieprogramma’s meer te vinden – en iets naar je gading uitzoeken.
Als die quiz, je favoriete serie of die leerzame documentaire is afgelopen begint het grote zappen. Gelukkig kom je altijd wel ergens een kookrubriek tegen, neem nou de charmante Stanley Tucci in Searching for Italy. Wat een genot om te zien, niet alleen bezoek je de duurste restaurants en boeiendste koks, je wordt ook nog eens getrakteerd op de meest schitterende blauwe zeeën en de mooiste pleinen en kerken. Vakantie zonder van de bank af te komen, verrukkelijk. De meest inspirerende bereidingen van gerechten die je toch nooit gaat maken komen voorbij.
En heel soms zie je iets waarvan je denkt, ja, dat ga ik morgen maken. Ooit heb ik na het kijken naar de inmiddels overleden Joop Braakhekke het recept voor zijn mayonaise onmiddellijk gemaakt, dat programma was aan het eind van de middag.

Heel verleidelijk en inspirerend is ook de knappe Nigella Lawson en van haar maken we geen stresskip maar een citroenkip.
Voor de Citroenkip op zondag van Pieter Waterdrinker moeten we het boek kopen, of in de boekhandel stiekem het boek doorbladeren op zoek naar het recept, maar voorlopig doen we het met Nigella, en dat is geen straf.
Mijn versie is niet met een hele kip, maar met alleen kippenbouten, dat is nog eenvoudiger. Geen stress over te droge kippenborst.

Citroenkip

4 kippenbouten van een biologische kip, met vel uiteraard
halve bol knoflook in teentjes, niet gepeld
een citroen, beslist onbespoten
handjevol takjes verse tijm
paar eetlepels olijfolie
klein glas witte wijn (nog lekkerder als je het toevallig in huis hebt, droge vermout: Martini Extra Dry of Noilly Prat)
versgemalen peper en wat zout

Zet eerst de oven op ongeveer 150 ºC.

Leg de kippenbouten in een braadslee, strooi er zuinig zout over.
Giet de olie erover en leg de knoflookteentjes erbij.
Snijd de citroen in acht stukken. Rits de blaadjes tijm van de takjes (twee overhouden om te garneren) en strooi erover.
Meng met je handen kip, olie, stukken citroen, knoflookteentjes en tijm door elkaar.
Zorg dat de velkant van de kip aan de bovenkant komt te liggen.
Maal er wat peper uit de molen over.
Giet de wijn of vermout eroverheen.
Dek de de braadslee strak af met aluminiumfolie en zet in de oven.
Laat anderhalf uur garen.

Haal dan de braadslee uit de oven, haal het aluminiumfolie weg en zet de oven op ongeveer 200 ºC – iedere oven is nu eenmaal anders en als het goed is weet je hoe jouw oven zich gedraagt. Bak nog ruim een half uur of iets langer, tot het vel goudbruin is en de citroen aan de randjes bijna gaat verbranden.

Zet de braadslee op tafel, garneer met een paar takjes tijm en laat iedereen zelf opscheppen. Als alles goed is gegaan is de citroen gekarameliseerd en geschikt om zo te eten, het zure en bittere is eraf. De knoflook is zacht en zoet.

Heerlijk ontspannen maar, laat de stress varen met een glaasje Alsace of Côtes du Rhône erbij, de kenners bevelen zowel wit als rood van harte aan bij citroenkip.

----------

De gestresste kip is verbeeld door Petra Busstra.
Meer informatie: www.petrabusstra.com

© 2023 Maeve van der Steen
powered by CJ2