archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 14
Jaargang 21
18 april 2024
Nummer 15 verschijnt op
9 mei 2024
Bezigheden > Koken delen printen terug
Wodka en room Maeve van der Steen

1920BZ Wodka en room
Dat klinkt goed, dacht ik. Pasta met wodka en room, het recept zag ik in een boek dat mijn schoonzus kreeg voor haar verjaardag. Door vrienden volgeschreven met hun favoriete recepten. Een goed cadeau-idee voor iemand die een feest geeft en ‘absoluut geen cadeau’ wil. Die pasta zoek ik thuis wel op dacht ik, het is vast een bekend recept.
Dat kan je wel zeggen, een bekend recept, het blijkt wereldberoemd te zijn, terwijl penne alla vodka pas uit de jaren tachtig stamt. Bedacht door Amerikaanse Italianen. Er zijn talloze variaties op internet te vinden, ook de beeldschone Gigi Hadid heeft haar eigen versie. Je kent Gigi toch wel, ze heeft een Hollandse moeder die ook model is en haar zus heet Bella, je snapt dat die ook mooi is. Superslank alledrie en toch genietend van pasta met wodka en room. 

Globaal komt de simpele saus hierop neer: tomaat, wodka, room en chili.
Te beginnen met een gebakken uitje in de olijfolie, uiteraard.

Maar nu de verschillen. De Nederlanders en sommige Amerikanen gebruiken tomatenpuree, lekker makkelijk, Italianen nemen verse tomaatjes of tomaten uit blik en dan heb je nog degenen die passata gebruiken.
Over de wodka is iedereen het eens: een flinke scheut.
En met de room is men ook behoorlijk scheutig.

Dan de toevoegingen. We komen gerookte zalm tegen, maar meestal spekjes.
Helemaal puur is eigenlijk de basis, dan is het meteen ook geschikt voor vega’s. 
Parmezaanse kaas hoeft eigenlijk niet, die room maakt de smaak al aangenaam vol.
Een paar blaadjes basilicum kan natuurlijk, en nog wat zwarte peper.

Het belangrijkste verschil tussen Italianen en de rest van de wereld is dat de Italianen zo’n bord pasta als voorgerecht eten, en de rest van de wereld als hoofdgerecht. Terwijl het geen complete maaltijd is, waar is de groente?
Ik at erna wat grof gesneden, kort gekookte andijvie, geschept op hetzelfde bord als waar de pasta op had gelegen. Vloeken in de kerk vond ik dat altijd, tot ik van mijn buurman – ooit kok – leerde dat het vaak juist lekker is, de smaakjes van de saus bij de volgende gang mengen, en in dit geval is het inderdaad heerlijk.

Een Italiaanse chef raadt aan: ‘vooraf een garnalencocktail, dan de penne, daarna een bescheiden kalfslapje en chocoladetaart toe…’ dat lijkt me meer iets voor als je de hele dag op het land hebt gezwoegd.

Hieronder mijn versie, voor twee personen
Voor grote eters, zeker als het een hoofdgerecht moet zijn, wat meer pasta nemen.

Penne rigate alla vodka

140 gram penne, liefst penne rigate (met ribbeltjes)
halfliter blik tomaten (of anderhalve deciliter passata)
ongeveer de helft van een bekertje slagroom van 125 ml 
anderhalf borrelglas wodka
theelepel chilivlokken
kleine ui, gesnipperd
scheutje olijfolie
30 gram spek in kleine blokjes, liefst pancetta
zout en versgemalen peper
een paar basilicumblaadjes
eventueel wat geraspte Parmezaan

Fruit in een ruime koekenpan de ui samen met de spekblokjes in de olie.
Als de spek een beetje uitgebakken is en de ui zacht, de chilivlokken en tenslotte de wodka toevoegen, deze even laten uitdampen. Dan de tomaten erbij en roeren maar.
Laat dit een kwartiertje sudderen. Als je passata gebruikt (het mag dan wat minder zijn qua volume) is tien minuten genoeg.
Zet nu een ruime pan water op, als het kookt, een schep zout erdoor roeren en de penne erin gooien. Zorg dat het water aan de kook blijft.
Nu de room door de saus roeren, met beleid. Kijk of er een mooie roze saus ontstaat. 
Misschien heb je nog iets meer room nodig. Eventueel wat basilicumblaadjes in stukjes erbij doen. Nog wat zwarte peper erover strooien.

De penne, als ze al dente gaar zijn, in een vergiet gooien, een kop kookwater opvangen. De penne goed door de saus roeren, dan het kookwater erdoor roeren.
het moet een fijn, smeuig geheel worden.

Op warme borden scheppen, glaasje rode of witte wijn erbij.
Buon appetito!

Je kan ook Vincenzo's filmpje bekijken, hou er rekening mee dat je daarna wel enorme trek krijgt en meteen zo’n bordje wil hebben.

---------

Het plaatje is van Linda Hulshof.
Meer informatie: lindahulshof71@gmail.com





© 2022 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Wodka en room Maeve van der Steen
1920BZ Wodka en room
Dat klinkt goed, dacht ik. Pasta met wodka en room, het recept zag ik in een boek dat mijn schoonzus kreeg voor haar verjaardag. Door vrienden volgeschreven met hun favoriete recepten. Een goed cadeau-idee voor iemand die een feest geeft en ‘absoluut geen cadeau’ wil. Die pasta zoek ik thuis wel op dacht ik, het is vast een bekend recept.
Dat kan je wel zeggen, een bekend recept, het blijkt wereldberoemd te zijn, terwijl penne alla vodka pas uit de jaren tachtig stamt. Bedacht door Amerikaanse Italianen. Er zijn talloze variaties op internet te vinden, ook de beeldschone Gigi Hadid heeft haar eigen versie. Je kent Gigi toch wel, ze heeft een Hollandse moeder die ook model is en haar zus heet Bella, je snapt dat die ook mooi is. Superslank alledrie en toch genietend van pasta met wodka en room. 

Globaal komt de simpele saus hierop neer: tomaat, wodka, room en chili.
Te beginnen met een gebakken uitje in de olijfolie, uiteraard.

Maar nu de verschillen. De Nederlanders en sommige Amerikanen gebruiken tomatenpuree, lekker makkelijk, Italianen nemen verse tomaatjes of tomaten uit blik en dan heb je nog degenen die passata gebruiken.
Over de wodka is iedereen het eens: een flinke scheut.
En met de room is men ook behoorlijk scheutig.

Dan de toevoegingen. We komen gerookte zalm tegen, maar meestal spekjes.
Helemaal puur is eigenlijk de basis, dan is het meteen ook geschikt voor vega’s. 
Parmezaanse kaas hoeft eigenlijk niet, die room maakt de smaak al aangenaam vol.
Een paar blaadjes basilicum kan natuurlijk, en nog wat zwarte peper.

Het belangrijkste verschil tussen Italianen en de rest van de wereld is dat de Italianen zo’n bord pasta als voorgerecht eten, en de rest van de wereld als hoofdgerecht. Terwijl het geen complete maaltijd is, waar is de groente?
Ik at erna wat grof gesneden, kort gekookte andijvie, geschept op hetzelfde bord als waar de pasta op had gelegen. Vloeken in de kerk vond ik dat altijd, tot ik van mijn buurman – ooit kok – leerde dat het vaak juist lekker is, de smaakjes van de saus bij de volgende gang mengen, en in dit geval is het inderdaad heerlijk.

Een Italiaanse chef raadt aan: ‘vooraf een garnalencocktail, dan de penne, daarna een bescheiden kalfslapje en chocoladetaart toe…’ dat lijkt me meer iets voor als je de hele dag op het land hebt gezwoegd.

Hieronder mijn versie, voor twee personen
Voor grote eters, zeker als het een hoofdgerecht moet zijn, wat meer pasta nemen.

Penne rigate alla vodka

140 gram penne, liefst penne rigate (met ribbeltjes)
halfliter blik tomaten (of anderhalve deciliter passata)
ongeveer de helft van een bekertje slagroom van 125 ml 
anderhalf borrelglas wodka
theelepel chilivlokken
kleine ui, gesnipperd
scheutje olijfolie
30 gram spek in kleine blokjes, liefst pancetta
zout en versgemalen peper
een paar basilicumblaadjes
eventueel wat geraspte Parmezaan

Fruit in een ruime koekenpan de ui samen met de spekblokjes in de olie.
Als de spek een beetje uitgebakken is en de ui zacht, de chilivlokken en tenslotte de wodka toevoegen, deze even laten uitdampen. Dan de tomaten erbij en roeren maar.
Laat dit een kwartiertje sudderen. Als je passata gebruikt (het mag dan wat minder zijn qua volume) is tien minuten genoeg.
Zet nu een ruime pan water op, als het kookt, een schep zout erdoor roeren en de penne erin gooien. Zorg dat het water aan de kook blijft.
Nu de room door de saus roeren, met beleid. Kijk of er een mooie roze saus ontstaat. 
Misschien heb je nog iets meer room nodig. Eventueel wat basilicumblaadjes in stukjes erbij doen. Nog wat zwarte peper erover strooien.

De penne, als ze al dente gaar zijn, in een vergiet gooien, een kop kookwater opvangen. De penne goed door de saus roeren, dan het kookwater erdoor roeren.
het moet een fijn, smeuig geheel worden.

Op warme borden scheppen, glaasje rode of witte wijn erbij.
Buon appetito!

Je kan ook Vincenzo's filmpje bekijken, hou er rekening mee dat je daarna wel enorme trek krijgt en meteen zo’n bordje wil hebben.

---------

Het plaatje is van Linda Hulshof.
Meer informatie: lindahulshof71@gmail.com



© 2022 Maeve van der Steen
powered by CJ2