
 In de vorige Leunstoel schreef ik over Thijs Rinsema in het Museum Drachten. In dat museum is nog een tweede tentoonstelling, namelijk van Jaap Rusticus (1913-1972), een kunstenaar met een brede kijk op de kunst. Hij maakte niet alleen aquarellen, etsen, houtsneden en olieverfschilderijen, maar hij was ook beeldhouwer. Zijn beelden maakte hij zowel uit steen als uit hout.
Van al zijn werk zijn voorbeelden opgenomen in de tentoonstelling. Er staan dus ook beelden gemaakt uit steen. Bij dat werk, aan het eind van de tentoonstelling, staat ook een metershoge foto van een paard, opgebouwd uit baksteen. Wat ontbreekt is een bordje bij die foto, waarop staat wat het is en waarom het deel uitmaakt van de tentoonstelling. Na enig vragen konden ze me het bij de receptie wel vertellen: Het is het 'Speelpaard' gemaakt door Jaap Rusticus en het staat bij een school in Buitenpost.
Op Wikipedia kun je het terugvinden: ‘Het speelplastiek is gemaakt van oude bakstenen en wordt daarom wel oneerbiedig ‘Het Puinpaard’ genoemd. Het kunstwerk kwam tot stand via de zgn. 1% regeling, waarbij 1% van de bouwsom gebruikt werd voor beeldende kunst. Maker Jaap Rusticus was lid van de kunstenaarsgroep Yn ‘e line.’
Toen het mooi weer werd zijn we naar Buitenpost geweest om het paard op te zoeken. De eerste afslag rechts is een doodlopende weg maar als je die tot het eind af loopt vind je  hem op een afgelegen hoek van het schoolplein, maar wel vlak aan de weg.
Eerder heb ik geschreven over de baksteenkunst van Per Kirkeby maar die heeft als ‘handelsmerk’ het gebruik van mooie kantige bakstenen waarmee hij fantasiegebouwtjes maakt. Dit is dus duidelijk een andere benadering: de baksteen geeft niet de vorm aan maar staat in dienst van het onderwerp. Ik ging dus op internet op zoek naar kunstenaars die werken met het zelfde uitgangspunt.
Brick Sculptures by Brad Spencer
Brad Spencer komt vrij gauw tevoorschijn als je zoekt op 'baksteen' en 'beeld' in het Engels. Brad is een kunstenaar uit het gebied van Noord- en Zuid-Carolina dat rijk is aan klei. Spencer maakt naast beelden van bakstenen in allerlei vormen ook beelden van de klei waarvan zijn bakstenen zijn gemaakt. Prachtig rood allemaal!
Henri Moore in Rotterdam
Dichter bij huis vond ik het bakstenen 'Relief no 1' dat sinds 1955 de voorgevel siert van het vroegere Bouwcentrum en in 1955 ontworpen werd door de beeldhouwer Henry Moore. Het is gemaakt van ongeveer 16.000 met de hand gemaakte bakstenen en het kostte twee ervaren metselaars zo’n 1200 uur om het te maken. Het is aangeboden door de Vereniging Nederlandse Baksteenindustrie.
----------
De foto's zijn van de auteur.

|