archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 12
Jaargang 22
13 maart 2025
Nummer 13 verschijnt op
27 maart 2025
Bezigheden > Koken delen printen terug
Broccoli Maeve van der Steen

2210BZ Broccoli‘De waarheid over broccoli is dat er altijd een stronk van in je koelkast ligt.’
Zo begint Meera Soda in ‘Bij Meera aan tafel’ haar hoofdstuk over broccoli en andere kolen. Terwijl er ook nog een hoofdstuk wordt gewijd aan: ‘Je portie groene groente.’
Ja we hebben het hier over een vleesloos kookboek, of zoals het tegenwoordig heet: plant-based. Het valt wel mee want er komt wel paneer in voor en dat is een verse kaas, en ook af en toe eieren.

Het wil eerlijk gezegd nog steeds niet echt boteren tussen mij en de vegetarische keuken. Boter, ook al dierlijk en onweerstaanbaar lekker.
Ooit vertelde een vleesliefhebber mij dat ze een tijdje in India woonde en daar niet eens merkte dat er geen vlees werd gegeten, gewoon de heerlijkste, geurigste maaltijden kreeg ze voorgezet. Kruiden en specerijen zijn het geheim.
Vandaar dat ik weer eens aan de slag ga met de recepten van Meera Soda, zij is bekend om haar Aziatische recepten en haar wekelijkse column in The Guardian, ‘The New Vegan’. Van Indiase afkomst dus dat moet lukken met die geurige aroma’s.
Ik wil namelijk serieus minder dierlijke producten eten, ook omdat het toch beter voor je is, zeker als je reumatische klachten hebt, heeft recent onderzoek uitgewezen.

En dan ook nog aan de broccoli? Wat is dat toch, dat de meeste mensen broccoli maar matig lekker vinden en het toch steeds kopen. Dat het een soort symbool is geworden van iets dat moet, zo gezond dat het de dood jaren op afstand houdt maar letterlijk verplichte kost is. Waar kinderen uit alle macht van moeten leren houden?
Ik vind broccoli redelijk lekker, wel graag aangekleed dan met wat sojasaus bijvoorbeeld, maar niet al te vaak op het menu graag.

Aan de slag, we gaan broccolispaghetti met zough maken.
Oh maar wat staat er met grote letters boven:
Voor dit recept heb je een keukenmachine nodig. Die heb ik niet.
Voor je begint het recept zorgvuldig doorlezen zeg ik altijd tegen andere mensen.

Over naar een ander gerecht met veel groen erin.
Ik heb een en ander aangepast, de rawitpepertjes vervangen door de wat minder scherpe rode pepers. Heb je geen lichte sojasaus, gebruik dan Kikkoman.
Savooiekool zie je niet vaak, ik kocht er een bij de ecowinkel.
Die heeft soms ook cavolo nero, of een paar grote bladeren boerenkool, anders gebruik je gewoon gesneden boerenkool uit een zak.
En in plaats van die savooiekool bijvoorbeeld spitskool of witte kool.

Gesmoorde winterbladgroenten in kokosmelk.

Voor 2 personen:

- 2 eetlepels koolzaadolie, of zonnebloemolie
- 1 kleine ui, in dunne ringen
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 prei, in dunne ringetjes
- stukje verse gemberwortel van 2 x 2 centimeter, geraspt
- 2 rode pepers, fijngehakt
- 200 gram boerenkool of cavolo nero, zonder stelen, in reepjes
- 1/4 van een niet te grote savooiekool, ongeveer 200 gram, of een andere kool, kern verwijderd en in reepjes gesneden
- 1 1/2 eetlepel miso van bruine rijst (of gewone miso)
- 1 eetlepel witte-wijnazijn
- 1/2 theelepel zout of minder
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- 200 ml kokosmelk
- 150 gram diepvriesdoperwten, ontdooid
- gekookte jasmijnrijst
- 2 eieren voor erbij

Begin met de jasmijnrijst te koken. Die blijft lang warm dus het is niet erg als die wat eerder klaar is. Zet weg op een warme plek.

Zet een grote, diepe pan op halfhoog vuur en schenk de olie erin. Voeg als die heet is de ui toe en bak tien minuten, regelmatig roerend, tot hij zacht en bruin wordt. Doe de knoflook, pepertjes en gember erbij, bak drie minuten, regelmatig roerend.
Voeg de prei toe en bak alles nog drie minuten.
Nu de savooiekool erbij doen, even aanbakken, dan de boerenkool toevoegen.
Het geheel ongeveer tien minuten zachtjes bakken.

Tijd om de miso, de witte-wijnazijn, het zout en de sojasaus toe te voegen, roer alles goed door elkaar en schenk de kokosmelk erbij. Giet er nog twee deciliter warm water bij en laat alles aan de kook komen. Tot slot gaan de doppertjes erbij en mag het geheel nog 3-4 minuten doorwarmen.

Bak twee eitjes zoals ze in het Oosten doen.
Laat in een anti-aanbakpan een laagje olie heet worden, breek de eieren erin en begiet de eieren steeds met de hete olie.
Het wit stolt, de dooier blijft heerlijk zacht en de randjes worden crispy.

Schep de groente op een bord naast de jasmijnrijst en leg het ei erbovenop – olie er een beetje uit laten lekken natuurlijk.
De kruidige geuren komen je tegemoet!

Voor de broccolispaghetti met zough ga ik naar mijn vriend, die heeft wèl een keukenmachine en hij is ook een van die mensen die altijd een stronk broccoli in de koelkast heeft liggen. Hij zegt dat hij van broccoli houdt.
Ik zal verslag doen.

----------

De illustratie is van Coc van Duijn.
Meer informatie: http://www.cocvanduijn.nl/



© 2025 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Broccoli Maeve van der Steen
2210BZ Broccoli‘De waarheid over broccoli is dat er altijd een stronk van in je koelkast ligt.’
Zo begint Meera Soda in ‘Bij Meera aan tafel’ haar hoofdstuk over broccoli en andere kolen. Terwijl er ook nog een hoofdstuk wordt gewijd aan: ‘Je portie groene groente.’
Ja we hebben het hier over een vleesloos kookboek, of zoals het tegenwoordig heet: plant-based. Het valt wel mee want er komt wel paneer in voor en dat is een verse kaas, en ook af en toe eieren.

Het wil eerlijk gezegd nog steeds niet echt boteren tussen mij en de vegetarische keuken. Boter, ook al dierlijk en onweerstaanbaar lekker.
Ooit vertelde een vleesliefhebber mij dat ze een tijdje in India woonde en daar niet eens merkte dat er geen vlees werd gegeten, gewoon de heerlijkste, geurigste maaltijden kreeg ze voorgezet. Kruiden en specerijen zijn het geheim.
Vandaar dat ik weer eens aan de slag ga met de recepten van Meera Soda, zij is bekend om haar Aziatische recepten en haar wekelijkse column in The Guardian, ‘The New Vegan’. Van Indiase afkomst dus dat moet lukken met die geurige aroma’s.
Ik wil namelijk serieus minder dierlijke producten eten, ook omdat het toch beter voor je is, zeker als je reumatische klachten hebt, heeft recent onderzoek uitgewezen.

En dan ook nog aan de broccoli? Wat is dat toch, dat de meeste mensen broccoli maar matig lekker vinden en het toch steeds kopen. Dat het een soort symbool is geworden van iets dat moet, zo gezond dat het de dood jaren op afstand houdt maar letterlijk verplichte kost is. Waar kinderen uit alle macht van moeten leren houden?
Ik vind broccoli redelijk lekker, wel graag aangekleed dan met wat sojasaus bijvoorbeeld, maar niet al te vaak op het menu graag.

Aan de slag, we gaan broccolispaghetti met zough maken.
Oh maar wat staat er met grote letters boven:
Voor dit recept heb je een keukenmachine nodig. Die heb ik niet.
Voor je begint het recept zorgvuldig doorlezen zeg ik altijd tegen andere mensen.

Over naar een ander gerecht met veel groen erin.
Ik heb een en ander aangepast, de rawitpepertjes vervangen door de wat minder scherpe rode pepers. Heb je geen lichte sojasaus, gebruik dan Kikkoman.
Savooiekool zie je niet vaak, ik kocht er een bij de ecowinkel.
Die heeft soms ook cavolo nero, of een paar grote bladeren boerenkool, anders gebruik je gewoon gesneden boerenkool uit een zak.
En in plaats van die savooiekool bijvoorbeeld spitskool of witte kool.

Gesmoorde winterbladgroenten in kokosmelk.

Voor 2 personen:

- 2 eetlepels koolzaadolie, of zonnebloemolie
- 1 kleine ui, in dunne ringen
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 prei, in dunne ringetjes
- stukje verse gemberwortel van 2 x 2 centimeter, geraspt
- 2 rode pepers, fijngehakt
- 200 gram boerenkool of cavolo nero, zonder stelen, in reepjes
- 1/4 van een niet te grote savooiekool, ongeveer 200 gram, of een andere kool, kern verwijderd en in reepjes gesneden
- 1 1/2 eetlepel miso van bruine rijst (of gewone miso)
- 1 eetlepel witte-wijnazijn
- 1/2 theelepel zout of minder
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- 200 ml kokosmelk
- 150 gram diepvriesdoperwten, ontdooid
- gekookte jasmijnrijst
- 2 eieren voor erbij

Begin met de jasmijnrijst te koken. Die blijft lang warm dus het is niet erg als die wat eerder klaar is. Zet weg op een warme plek.

Zet een grote, diepe pan op halfhoog vuur en schenk de olie erin. Voeg als die heet is de ui toe en bak tien minuten, regelmatig roerend, tot hij zacht en bruin wordt. Doe de knoflook, pepertjes en gember erbij, bak drie minuten, regelmatig roerend.
Voeg de prei toe en bak alles nog drie minuten.
Nu de savooiekool erbij doen, even aanbakken, dan de boerenkool toevoegen.
Het geheel ongeveer tien minuten zachtjes bakken.

Tijd om de miso, de witte-wijnazijn, het zout en de sojasaus toe te voegen, roer alles goed door elkaar en schenk de kokosmelk erbij. Giet er nog twee deciliter warm water bij en laat alles aan de kook komen. Tot slot gaan de doppertjes erbij en mag het geheel nog 3-4 minuten doorwarmen.

Bak twee eitjes zoals ze in het Oosten doen.
Laat in een anti-aanbakpan een laagje olie heet worden, breek de eieren erin en begiet de eieren steeds met de hete olie.
Het wit stolt, de dooier blijft heerlijk zacht en de randjes worden crispy.

Schep de groente op een bord naast de jasmijnrijst en leg het ei erbovenop – olie er een beetje uit laten lekken natuurlijk.
De kruidige geuren komen je tegemoet!

Voor de broccolispaghetti met zough ga ik naar mijn vriend, die heeft wèl een keukenmachine en hij is ook een van die mensen die altijd een stronk broccoli in de koelkast heeft liggen. Hij zegt dat hij van broccoli houdt.
Ik zal verslag doen.

----------

De illustratie is van Coc van Duijn.
Meer informatie: http://www.cocvanduijn.nl/

© 2025 Maeve van der Steen
powered by CJ2