In Den Haag logeerden wij in Hotel Ibis. Dat zijn meestal geen bijzondere hotels, maar deze wel. Het is namelijk gevestigd in een kantoorgebouw dat in 1895 in opdracht van verzekeringsmaatschappij ‘De Nederlanden van 1845’ is gebouwd en dat ontworpen is door een van de beroemdste architecten van die tijd: H.P. Berlage.
Hendrikus Peter Berlage, geboren in Amsterdam in 1856 en overleden in Den Haag in 1934, was in zijn tijd een van de belangrijkste architecten van Nederland. In 1889 ging hij zelfstandig werken en ontwikkelde zich tot voorloper van het rationalisme, een bouwstijl die bij voorbeeld gebruik maakt van zichtbare dragende constructies van baksteen en bogen. Het hotel is uit de tijd dat zijn werk zich nog ontwikkelde en heeft ook kenmerken van jugendstil net als de Beurs in Amsterdam. Vooral zijn laatste werk, het Kunstmuseum in Den Haag is een goed voorbeeld van het rationalisme.
Behalve architect was Berlage ook meubelontwerper, glasontwerper, tekenaar en stedenbouwkundige. Zo tekende hij uitbreidingspannen voor Amsterdam-Zuid waar de architecten van de Amsterdamse School gebouwen ontwierpen in een stijl die zich weer ontwikkelde uit het rationalisme. In het Ibis-hotel zijn de directiekamer en een grote eetzaal geheel door Berlage ontworpen met inbegrip van de meubels en een bezoek aan die kamers is zeer de moeite waard: prachtige houten tafels, bureaus en kasten en een mooie betimmering van de wanden.
Maar het pronkstuk voor de baksteenliefhebber is naast de buitenkant zeker het trappenhuis dat vlak achter de voordeur ligt en een ongelooflijke Escher-achtige ervaring biedt.
Het gebouw
Het Ibis-hotel gebruikt maar een gedeelte van het verzekeringsgebouw, dat in 1895 gebouwd werd maar door de stormachtige groei van de verzekeraar rond 1900 al te klein was. Berlage is toen gevraagd om er een verdieping aan toe te voegen, dat werden er wat meer, maar dan in een zuiverder rationalisme. Alleen de begane grond hield de boogramen die bij de Jugendstil- of Art Nouveau-architectuur passen, de andere verdiepingen werden veel rechtlijniger.
Overigens, de gewone hotelgast merkt in het hotel verder bijna niet dat het een bijzonder gebouw is, wij gingen gewoon met de lift naar boven en naar de receptie met eetzaal op de eerste verdieping waar het erg lijkt op een gewoon modern hotel. Verzorging en ontvangst waren prima, maar onze kamer was niet erg ruim. Kenmerk is wel dat een tekening van Berlage aan zijn werktafel overal in het hotel terugkomt.
In Groningen
In 1930 werd in Usquert het raadhuis van Usquert officieel in gebruik genomen, ontworpen door Berlage. Het heeft zestig jaar dienst gedaan als gemeentehuis en is daarna overgedragen aan de Vereniging Hendrick de Keijser en het wordt nu beheerd door de Stichting Berlagehuis Usquert. Het is een monumentaal pand met platte daken en een hoge toren, waarin de bouwelementen baksteen, beton en ijzer herkenbaar zijn. Het is het enige raadhuis dat Berlage bouwde. Op www.berlagehuisusquert.nl
zijn mooie foto's te zien.
-----------
De auteur heeft de foto's gemaakt.
|