archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 12
Jaargang 21
21 maart 2024
Nummer 13 verschijnt op
4 april 2024
Bezigheden > Koken delen printen terug
Groente, graag of niet Maeve van der Steen

2004BZ GroenteHet is treurig gesteld met de lust tot koken bij de jongelui. Dit is mijn conclusie als ik lees wat de favoriete groenten zijn bij Nederlanders onder de 40 jaar.
Witlof, bloemkool en spruiten, tot nu toe de all time favourites, zijn uit de top tien verdwenen bij deze jonge consumenten. Ze weten gewoon niet meer hoe lekker deze groenten – mits goed bereid – zijn. Zo veel werk is het allemaal niet, een gemiddeld recept van Ottolenghi is heel wat bewerkelijker dan het stoven van een paar stronkjes witlof. Ik vermoed dat het een kwestie is van kennis die verloren is gegaan. Of slechte ervaringen met beroerd kokende moeders.
Het zal toch niet komen doordat witlof en spruitjes een beetje bitter zijn? De telers hebben ze de laatste jaren al behoorlijk ontbitterd.

Gemengde sla op nummer acht

Als je nog iets lekker bitters wilt eten moet je aan de radicchio, die mooie paarse variant van de chicorei. Er zitten gek genoeg wel vaak een paar blaadjes radicchio (ongetwijfeld vanwege de contrasterende kleur) in de gemengde sla die op nummer 8 staat bij de lijst meest gekochte groenten, bij ouderen en jongeren trouwens.
Gemengde sla, ammehoela, reeds gewassen vrij smakeloze blaadjes in een zakje zal je bedoelen. Omdat er iets rauws gegeten moet worden want dat is zo gezond, toch? Er wordt dus heel veel sla verkocht, of het ook allemaal wordt opgegeten is de vraag. Nadeel is namelijk dat het zakje wel meteen op moet. De volgende dag zijn de blaadjes verwelkt.

Bij de ouderen op nummer 7 en de jongeren op 6 staan de roerbak-/wok-/stoofgroenten. Ook van die zakjes waar je niet vrolijk van wordt. Je hoeft niet meer te wassen, te snijden en vooral ook niet meer na te denken. Dat is soms heel prettig dus ik koop ook wel eens zo’n zakje. Jammer genoeg zijn de uien meestal te grof gesneden, en van de prei zit er veel te veel van het donkergroene gedeelte in – niet zo lekker. En dan zitten er bijvoorbeeld hele sperziebonen of peultjes tussen, die echt veel langer in de pan nodig hebben dan de stukjes paprika bijvoorbeeld (paprika: nummer 4 op meest verkocht, bij de jongeren zelfs op nummer 2).  Wat mij betreft laten ze eens een lijst zien van de top veertig meest verkochte groenten, ik ben zo benieuwd waar de andijvie staat. Vast onder de courgette.

Warme gare groente

Toevallig houd ik erg van warme, gare groente met boter, olijfolie of een lekker sausje erover. Of een beetje geraspte kaas. Of volgens authentiek recept bereid, zoals de broccoli met ansjovis en knoflook. Misschien is het een idee om al mijn groenterecepten die tot nu toe in De Leunstoel zijn verschenen eens te bundelen. Glorie aan de gare groente!
Groenten zijn lekker, en ik vind het zo jammer dat het vaak gekocht wordt omdat het zou moeten. Weg met die idiote labels met nutri-score, eet met mate en doe normaal. Als je geen zin hebt in groente, dan eet je ze maar een keer niet. Zoals bijvoorbeeld vandaag, ik zou niet weten wat voor groente bij deze vis zou passen.
Gebakken aardappels altijd goed, oh ja, in Frankrijk zijn aardappels ook groente!
Een paar blaadjes echte kropsla mag hoor, of wat stukjes biet uit het zuur, gewoon uit een potje.

Gebakken makreel

Vandaag eens een verse makreel, die wordt nog wel eens vergeten.
Gerookte makreel is heerlijk, maar verse voor de verandering ook.
Koop filets, dat is wel zo handig, en deze vis kan het hebben, ik bedoel, bij schar of schol is de charme en de smaak er een beetje af als je ze niet in hun geheel bakt. Reken ongeveer 150 gram makreelfilet per persoon.
Verder heb je een citroen nodig.

Dep de makreelfilets droog en strooi er zuinig zout overheen.
Giet in de koekenpan een klein scheutje olie en doe daar een klontje boter bij.
Verwarm tot heet op hoog vuur.
Laat de filets (met hun mooie zilveren vel onder) in de pan glijden, bak drie à vier minuten.
Draai de filets om en bak nog een paar minuten, het vuur nu ietsje lager.
Op warme borden leggen, met een stukje citroen.

Makreel is echt de makkelijkste vis om te bakken, je hoeft hem niet door de bloem te halen want er is geen plakgevaar. Het velletje wordt mooi en krokant.
Je kan er eventueel een toefje mosterdmayonaise bijgeven.

De gegevens over de meest populaire groenten in Nederland komen van het instituut voor marktonderzoek GfK, en las ik in een artikel in het AD.

----------

Het knipwerk is van Linda Hulshof.
Meer informatie: lindahulshof71@gmail.com



© 2022 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Groente, graag of niet Maeve van der Steen
2004BZ GroenteHet is treurig gesteld met de lust tot koken bij de jongelui. Dit is mijn conclusie als ik lees wat de favoriete groenten zijn bij Nederlanders onder de 40 jaar.
Witlof, bloemkool en spruiten, tot nu toe de all time favourites, zijn uit de top tien verdwenen bij deze jonge consumenten. Ze weten gewoon niet meer hoe lekker deze groenten – mits goed bereid – zijn. Zo veel werk is het allemaal niet, een gemiddeld recept van Ottolenghi is heel wat bewerkelijker dan het stoven van een paar stronkjes witlof. Ik vermoed dat het een kwestie is van kennis die verloren is gegaan. Of slechte ervaringen met beroerd kokende moeders.
Het zal toch niet komen doordat witlof en spruitjes een beetje bitter zijn? De telers hebben ze de laatste jaren al behoorlijk ontbitterd.

Gemengde sla op nummer acht

Als je nog iets lekker bitters wilt eten moet je aan de radicchio, die mooie paarse variant van de chicorei. Er zitten gek genoeg wel vaak een paar blaadjes radicchio (ongetwijfeld vanwege de contrasterende kleur) in de gemengde sla die op nummer 8 staat bij de lijst meest gekochte groenten, bij ouderen en jongeren trouwens.
Gemengde sla, ammehoela, reeds gewassen vrij smakeloze blaadjes in een zakje zal je bedoelen. Omdat er iets rauws gegeten moet worden want dat is zo gezond, toch? Er wordt dus heel veel sla verkocht, of het ook allemaal wordt opgegeten is de vraag. Nadeel is namelijk dat het zakje wel meteen op moet. De volgende dag zijn de blaadjes verwelkt.

Bij de ouderen op nummer 7 en de jongeren op 6 staan de roerbak-/wok-/stoofgroenten. Ook van die zakjes waar je niet vrolijk van wordt. Je hoeft niet meer te wassen, te snijden en vooral ook niet meer na te denken. Dat is soms heel prettig dus ik koop ook wel eens zo’n zakje. Jammer genoeg zijn de uien meestal te grof gesneden, en van de prei zit er veel te veel van het donkergroene gedeelte in – niet zo lekker. En dan zitten er bijvoorbeeld hele sperziebonen of peultjes tussen, die echt veel langer in de pan nodig hebben dan de stukjes paprika bijvoorbeeld (paprika: nummer 4 op meest verkocht, bij de jongeren zelfs op nummer 2).  Wat mij betreft laten ze eens een lijst zien van de top veertig meest verkochte groenten, ik ben zo benieuwd waar de andijvie staat. Vast onder de courgette.

Warme gare groente

Toevallig houd ik erg van warme, gare groente met boter, olijfolie of een lekker sausje erover. Of een beetje geraspte kaas. Of volgens authentiek recept bereid, zoals de broccoli met ansjovis en knoflook. Misschien is het een idee om al mijn groenterecepten die tot nu toe in De Leunstoel zijn verschenen eens te bundelen. Glorie aan de gare groente!
Groenten zijn lekker, en ik vind het zo jammer dat het vaak gekocht wordt omdat het zou moeten. Weg met die idiote labels met nutri-score, eet met mate en doe normaal. Als je geen zin hebt in groente, dan eet je ze maar een keer niet. Zoals bijvoorbeeld vandaag, ik zou niet weten wat voor groente bij deze vis zou passen.
Gebakken aardappels altijd goed, oh ja, in Frankrijk zijn aardappels ook groente!
Een paar blaadjes echte kropsla mag hoor, of wat stukjes biet uit het zuur, gewoon uit een potje.

Gebakken makreel

Vandaag eens een verse makreel, die wordt nog wel eens vergeten.
Gerookte makreel is heerlijk, maar verse voor de verandering ook.
Koop filets, dat is wel zo handig, en deze vis kan het hebben, ik bedoel, bij schar of schol is de charme en de smaak er een beetje af als je ze niet in hun geheel bakt. Reken ongeveer 150 gram makreelfilet per persoon.
Verder heb je een citroen nodig.

Dep de makreelfilets droog en strooi er zuinig zout overheen.
Giet in de koekenpan een klein scheutje olie en doe daar een klontje boter bij.
Verwarm tot heet op hoog vuur.
Laat de filets (met hun mooie zilveren vel onder) in de pan glijden, bak drie à vier minuten.
Draai de filets om en bak nog een paar minuten, het vuur nu ietsje lager.
Op warme borden leggen, met een stukje citroen.

Makreel is echt de makkelijkste vis om te bakken, je hoeft hem niet door de bloem te halen want er is geen plakgevaar. Het velletje wordt mooi en krokant.
Je kan er eventueel een toefje mosterdmayonaise bijgeven.

De gegevens over de meest populaire groenten in Nederland komen van het instituut voor marktonderzoek GfK, en las ik in een artikel in het AD.

----------

Het knipwerk is van Linda Hulshof.
Meer informatie: lindahulshof71@gmail.com

© 2022 Maeve van der Steen
powered by CJ2