archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Knapperig Maeve van der Steen

2111BZ KnapperigLaatst heb ik om een gekke reden de Valess crispy chicken-sticks geproefd.
Moest ze even uitproberen, want ik was gevraagd om een screentest te doen voor een commercial voor Valess. Nou ja, screentest, tegenwoordig moet je thuis zelf een filmpje maken met je telefoon. Een selftape heet dat. Wel een ouderwets woord: tape, bandje dus, voor een digitaal filmpje. Gelukkig vindt mijn vriend het leuk om mij dan te filmen, want als je het zelf moet doen is het een hoop gedoe. En waarvoor? Een soort loterij in feite. Met je acteerprestaties heeft het meestal weinig te maken of ze je uitkiezen, meer met de figuur die ze in hun hoofd hebben. In mijn geval is dat een oma, en ik word het nooit want mijn haar is nog steeds niet grijs genoeg.
Nou zit ik niet heel erg te wachten op een rol in een televisiecommercial. Ik heb genoten van mijn glorietijd voor de Monatoetjes – ondanks allerlei nadelen, daarover een andere keer – dus een paar seconden als oma zonder tekst … Geef me liever een diepgaande dramatische rol in een mooie film, maar helaas, dat zit er niet erg in op deze leeftijd. Jammer.

Toch, zo’n dagje op de set is altijd gezellig en een beetje geld is ook nooit weg. Dus vooruit, we maken een selftape. Oh ja, en niet vergeten de Valess te testen.
Ok, crispy zijn de sticks zeker, maar dan hebben we ook alle goede eigenschappen gehad want het smaakt verder helemaal nergens naar. Ze zijn niet eens vies dus.
Lafaard die ik ben, heb ik toch mijn selftape opgestuurd.
Uiteindelijk ben ik mooi weggekomen – ben het niet geworden natuurlijk – want het filmpje is helemaal niet grappig geworden, erger nog, je begrijpt er helemaal niks van zoals wel vaker met die commercials. De oma (grijs uiteraard) was een seconde in beeld en haar rol was verder ook volkomen onduidelijk. Geen eer aan te behalen. Het allerstomste is nog wel dat het product, de vegetarische kipfilet in dit geval, er totaal onaantrekkelijk uitziet!
Succes Valess. Overigens, hun producten zijn ongeschikt voor vegans, want gemaakt op basis van zuivel. Voorlopig loop ik weer met een grote boog om de ‘vleesvervangers’ heen, ook al is mij verzekerd dat die speckjes van de vegetarische slager echt smakelijk en knapperig zijn.

Bij de Jumbo

En dan koop ik tot mijn eigen verrassing in de Jumbo ineens een pakje ‘vegan bloemkoolsticks, gepaneerd’. Waarom? Omdat ik van bloemkool houd en knapperige dingen. Dus wie weet. Jammer, ze waren niet echt knapperig en ze smaakten gewoon echt helemaal niet naar bloemkool. Misser wat mij betreft.
Oh, wil je de ingrediënten weten? Bloemkool, paneermeel (tarwebloem, gist zout, paprikapoeder, kurkuma, plantaardig eiwit (tarwe, erwt) water, zonnebloemolie, uien, tarwezetmeel, tarwevezel, tarwebloem, citroensap, natuurlijk aroma, verdikkingsmiddel, zout, conserveermiddel, zuurteregelaar, citroenzuur, dille, mineralen: ijzer, difosfaat, en zinkoxide en vitamine B12. Bent u daar nog?

Gelukkig had ik een witlofschoteltje in de planning waarbij ik de sticks als een soort bijgerecht gedacht had (Jumbo gaf als tip: met humus, doperwten en worteltjes).
De bloemkoolsticks heb ik weggegooid, terwijl ik het nog steeds een soort doodzonde vind om eten weg te gooien.

Witlof met ham en kaas kennen we uit de jaren vijftig.
Goede combi, maar vandaag doen we iets moderners en meer sophisticated.

De witlof garen we in de magnetron. Ik heb ooit drie belangrijke regels onthouden bij het garen in de magnetron:
1.    weinig water erbij;
2.    geen zout;
3.    altijd laten nagaren.

We gebruiken Italiaanse of Spaanse rauwe ham. Ardenner of Duitse rauwe ham is ook zeker niet te versmaden maar voor dit recept te zout.

Witlof met puree en rauwe ham

Voor twee personen
500 gram witlof, de stronkjes in de lengte doorgesneden
500 gram kruimige aardappels
kleine ui, in tweeën gesneden
80 gram prosciutto crudo of Serranoham
scheutje melk, klont boter
theelepel zout
versgemalen peper
75 gram geraspte kaas
fijngesneden peterselie om te garneren
tomaatjes in vieren, met gesneden bosui met olijfolie besprenkeld voor erbij.

Kook de aardappels met de ui en het zout.
Gaar de witlof in een niet te klein ovenschaaltje (er moet nog puree op straks) in de magnetron met weinig water in ongeveer vijf à zes minuten.
Minuutje laten nagaren. Klontje boter erop laten smelten.
Zet de oven op 200 ºC.
Stamp de aardappels, roer er de melk en boter door, klop tot een luchtige puree.
Draai er wat peper overheen, verslaafden aan nootmuskaat kunnen wat versgeraspte nootmuskaat toevoegen. Meng dan de geraspte kaas erdoor.
Giet overtollig water van de witlof, leg er een paar plakjes rauwe ham op. Minder dan de helft, de meeste ham moet later bovenop.
Schep de puree erop. Leg daar zorgvuldig de rest van de plakjes rauwe ham bovenop. Zet tien minuutjes in de oven om goed door te warmen.
Zet nu de oven op de grillstand, en laat de plakjes ham krokant worden.
Erbij blijven! De ham mag niet verbranden, maar moet heerlijk knapperig worden.

De tomaatjes met bosui en olijfolie erbij geven. Lekker op de borden naast die witlof met ham en puree scheppen, dat sap van die tomaatjes maakt de puree extra lekker.
De fijngesneden peterselie er elegant overheen strooien.

Een fijne warme schotel voor aan het eind van de winter die geen winter wou worden.

----------

De tekening is van Han Busstra.


© 2024 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Knapperig Maeve van der Steen
2111BZ KnapperigLaatst heb ik om een gekke reden de Valess crispy chicken-sticks geproefd.
Moest ze even uitproberen, want ik was gevraagd om een screentest te doen voor een commercial voor Valess. Nou ja, screentest, tegenwoordig moet je thuis zelf een filmpje maken met je telefoon. Een selftape heet dat. Wel een ouderwets woord: tape, bandje dus, voor een digitaal filmpje. Gelukkig vindt mijn vriend het leuk om mij dan te filmen, want als je het zelf moet doen is het een hoop gedoe. En waarvoor? Een soort loterij in feite. Met je acteerprestaties heeft het meestal weinig te maken of ze je uitkiezen, meer met de figuur die ze in hun hoofd hebben. In mijn geval is dat een oma, en ik word het nooit want mijn haar is nog steeds niet grijs genoeg.
Nou zit ik niet heel erg te wachten op een rol in een televisiecommercial. Ik heb genoten van mijn glorietijd voor de Monatoetjes – ondanks allerlei nadelen, daarover een andere keer – dus een paar seconden als oma zonder tekst … Geef me liever een diepgaande dramatische rol in een mooie film, maar helaas, dat zit er niet erg in op deze leeftijd. Jammer.

Toch, zo’n dagje op de set is altijd gezellig en een beetje geld is ook nooit weg. Dus vooruit, we maken een selftape. Oh ja, en niet vergeten de Valess te testen.
Ok, crispy zijn de sticks zeker, maar dan hebben we ook alle goede eigenschappen gehad want het smaakt verder helemaal nergens naar. Ze zijn niet eens vies dus.
Lafaard die ik ben, heb ik toch mijn selftape opgestuurd.
Uiteindelijk ben ik mooi weggekomen – ben het niet geworden natuurlijk – want het filmpje is helemaal niet grappig geworden, erger nog, je begrijpt er helemaal niks van zoals wel vaker met die commercials. De oma (grijs uiteraard) was een seconde in beeld en haar rol was verder ook volkomen onduidelijk. Geen eer aan te behalen. Het allerstomste is nog wel dat het product, de vegetarische kipfilet in dit geval, er totaal onaantrekkelijk uitziet!
Succes Valess. Overigens, hun producten zijn ongeschikt voor vegans, want gemaakt op basis van zuivel. Voorlopig loop ik weer met een grote boog om de ‘vleesvervangers’ heen, ook al is mij verzekerd dat die speckjes van de vegetarische slager echt smakelijk en knapperig zijn.

Bij de Jumbo

En dan koop ik tot mijn eigen verrassing in de Jumbo ineens een pakje ‘vegan bloemkoolsticks, gepaneerd’. Waarom? Omdat ik van bloemkool houd en knapperige dingen. Dus wie weet. Jammer, ze waren niet echt knapperig en ze smaakten gewoon echt helemaal niet naar bloemkool. Misser wat mij betreft.
Oh, wil je de ingrediënten weten? Bloemkool, paneermeel (tarwebloem, gist zout, paprikapoeder, kurkuma, plantaardig eiwit (tarwe, erwt) water, zonnebloemolie, uien, tarwezetmeel, tarwevezel, tarwebloem, citroensap, natuurlijk aroma, verdikkingsmiddel, zout, conserveermiddel, zuurteregelaar, citroenzuur, dille, mineralen: ijzer, difosfaat, en zinkoxide en vitamine B12. Bent u daar nog?

Gelukkig had ik een witlofschoteltje in de planning waarbij ik de sticks als een soort bijgerecht gedacht had (Jumbo gaf als tip: met humus, doperwten en worteltjes).
De bloemkoolsticks heb ik weggegooid, terwijl ik het nog steeds een soort doodzonde vind om eten weg te gooien.

Witlof met ham en kaas kennen we uit de jaren vijftig.
Goede combi, maar vandaag doen we iets moderners en meer sophisticated.

De witlof garen we in de magnetron. Ik heb ooit drie belangrijke regels onthouden bij het garen in de magnetron:
1.    weinig water erbij;
2.    geen zout;
3.    altijd laten nagaren.

We gebruiken Italiaanse of Spaanse rauwe ham. Ardenner of Duitse rauwe ham is ook zeker niet te versmaden maar voor dit recept te zout.

Witlof met puree en rauwe ham

Voor twee personen
500 gram witlof, de stronkjes in de lengte doorgesneden
500 gram kruimige aardappels
kleine ui, in tweeën gesneden
80 gram prosciutto crudo of Serranoham
scheutje melk, klont boter
theelepel zout
versgemalen peper
75 gram geraspte kaas
fijngesneden peterselie om te garneren
tomaatjes in vieren, met gesneden bosui met olijfolie besprenkeld voor erbij.

Kook de aardappels met de ui en het zout.
Gaar de witlof in een niet te klein ovenschaaltje (er moet nog puree op straks) in de magnetron met weinig water in ongeveer vijf à zes minuten.
Minuutje laten nagaren. Klontje boter erop laten smelten.
Zet de oven op 200 ºC.
Stamp de aardappels, roer er de melk en boter door, klop tot een luchtige puree.
Draai er wat peper overheen, verslaafden aan nootmuskaat kunnen wat versgeraspte nootmuskaat toevoegen. Meng dan de geraspte kaas erdoor.
Giet overtollig water van de witlof, leg er een paar plakjes rauwe ham op. Minder dan de helft, de meeste ham moet later bovenop.
Schep de puree erop. Leg daar zorgvuldig de rest van de plakjes rauwe ham bovenop. Zet tien minuutjes in de oven om goed door te warmen.
Zet nu de oven op de grillstand, en laat de plakjes ham krokant worden.
Erbij blijven! De ham mag niet verbranden, maar moet heerlijk knapperig worden.

De tomaatjes met bosui en olijfolie erbij geven. Lekker op de borden naast die witlof met ham en puree scheppen, dat sap van die tomaatjes maakt de puree extra lekker.
De fijngesneden peterselie er elegant overheen strooien.

Een fijne warme schotel voor aan het eind van de winter die geen winter wou worden.

----------

De tekening is van Han Busstra.
© 2024 Maeve van der Steen
powered by CJ2