archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Schotse taart* | Arie de Jong | |||
Onlangs maakte ik weer eens een wat ik zelf noem: ‘Schotse taart’. Een paar jaar geleden hadden mijn vrouw en ik een huisje gehuurd in het noorden van Schotland. Bij wijze van welkom had de verhuurster (dat deed ze bij elke gast) een eenvoudige taart gemaakt. Een taartbodem met wat cacao erdoor, waarbij ze, na die bodem horizontaal doorgesneden te hebben er een laag jam en een laag ongesuikerde slagroom tussen had gedaan. Makkelijk te maken en heel lekker. Het gaat echter om de kleine genieting. Om, nadat je het beslag voor de taartbodem hebt gemaakt en dat in de bakvorm hebt gegoten, de laatste restjes van de twee kloppers af te likken en met je vinger de restjes uit de beslagkom te halen. Heerlijk, en een directe verbinding naar mijn vroege jeugd. Helpen met bakken Mijn moeder hield er namelijk erg van om een cake te bakken. (Daar heb je een oven voor nodig. Maar hadden we een oven? Het moet wel, maar het staat me niet bij. Het koken gebeurde immers op een gasstel met twee pitten. Plus een petroleumstel. En toch moet die cake gebakken zijn in de oven. Raadsel.) In een beslagkom mengde ze dan, met de hand (want we hadden in elk geval geen mixer) gesmolten boter, suiker, bloem en een stuk of drie eieren tot een beslag dat in de vorm werd gegoten. Misschien zette ze mij als kind wel aan het werk, zoals ik ook met de koffiemolen tussen mijn beentjes de bonen moest malen voor de koffie, De beslagkom mocht ik dan leeg likken en weinig dingen waren zo lekker als dat. Minstens zo mooi is het als je voor een baksel de eieren moet splitsen, zoals bij biscuitdeeg. Ik doe dan zowel bij de eiwitten als bij de eigelen een deel van de suiker. Vooral de opgeklopte eiwit is dan verrukkelijk. Zo heeft iedereen wel iets dat voortkomt uit je jeugd. Mijn echtgenote heeft de volgende genieting. Soms maak ik rijstebrij. Een liter volle melk en dan 200 gram ronde rijst erbij, plus wat vanillesuiker en een snuif zout. Waar het haar om gaat is, dat de rijstebrij dan iets moet aanbranden. Het gaat haar namelijk om het afschrappen van de bodem met die licht aangebrande rijstebrij. Plus de mededeling dat het natuurlijk niet zo lekker is als die in haar jeugd als de rijstebrij werd gekookt in verse, dus vette, koemelk. (Haar vader had een stal met koeien.) De Schlemmer Salade Je kunt ook een kleine genieting hebben bij bepaalde gerechten in een restaurant. Zo ga ik soms lunchen in Schlemmer, een restaurant in Den Haag, vlak bij het Plein aan de Lange Houtstraat, en dus vlakbij de Tweede Kamer. Dan bestel ik de Schlemmer Salade: een in stukken gesneden avocado bedekt met klein gesneden sla en het geheel gegarneerd met warme uitgebakken spekjes, stukjes gorgonzola en croutons. Het water loopt me in de mond, bij de gedachte alleen al. Om voor mij onnavolgbare redenen is er op de spijskaart de duiding dat dit een vegetarisch gerecht zou zijn, wat met spekjes een hele opgave moet zijn. Maar ik wil niet protesteren, want de spekjes mogen niet weggelaten worden! N.B. De taartbodem van de Schotse taart maak je door in een beslagkom 150 gram gesmolten boter, 150 gram witte basterdsuiker, 250 gram bloem of zelfrijzend bakmeel, 3 eieren, een snuif zout, een snuif nootmuskaat, wat kaneel, wat citroensap en twee theelepels cacao te mixen en dan te gieten in een springvorm (maak gebruik van bakpapier) die ongeveer drie kwartier in een voorverwarmde oven van 160 graden gaat. Even kijken naar het resultaat en zo nodig nog tien minuten extra geven. ---------- De illustratie is van Katharina Kouwenhoven. |
||||
© 2024 Arie de Jong | ||||
powered by CJ2 |