archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Appels Maeve van der Steen

2103BZ GoudreinetEr worden ongelofelijk veel appels gegeten in Nederland. Overal zie je bergen appels liggen op de markt en in de winkels. Wanneer het consumeren precies gebeurt weet ik niet, je ziet vaker iemand op straat een zak patat eten dan een appel. Wel zie ik vaak een paar langzaam wegkwijnende appels bij iemand op een fruitschaal liggen, met zielige bruine plekken erop.
Of kom ik alleen bij mensen thuis die liever een pilsje nemen dan een appel als ze dorst hebben? Zouden er inderdaad meer appels worden verkocht dan dat er daadwerkelijk worden opgegeten?

Hoe ikzelf tegenover de appel sta kan je lezen in Der kommen best veul appels an (Jrg. 19 nr. 3) .
Dat stukje kort samengevat: ik vind appels nogal koud en nat, en hard ook. Eigenlijk zijn ze het lekkerst als ze bewerkt zijn tot appeltaart, calvados of appelmoes.
Of in kleine blokjes gesneden bij rauwe witlof of biet.
Terwijl ze echt heel goed voor je zijn! An apple a day keeps the doctor away.
De appel bevat vezels en kalium, verlaagt de bloeddruk!

Soorten

Je kan eigenlijk niet spreken over ‘de appel’, er zijn duizenden soorten appels op de wereld. In Nederland alleen al honderden, van Jan Dirk en Jan Steen tot Collina en Herfstgoud. Van de Canadese Macintosh-appel zouden we trouwens nooit gehoord hebben als de beroemde computer er niet naar vernoemd was. (Waarom Apple Apple heet kan je proberen op te zoeken maar je komt er niet achter, je krijgt dan tien verschillende verhaaltjes waaruit je zelf de meest waarschijnlijke kan kiezen).

Wat gebeurt er met al die appels uit de supermarkt en groentewinkel?
Daar ben ik toch zo nieuwsgierig naar, wat er vervolgens thuis gebeurt. Er wordt veel voedsel weggegooid, hoeveel procent daarvan zou bestaan uit groente en fruit?
Ten slotte is de weg naar gezond leven geplaveid met goede voornemens.

Mijn favoriete appel is de goudrenet. Om te verwerken dan, neem nou bijvoorbeeld die heerlijk ouderwetse gebakken bloedworst met gebakken appel erbovenop.
Tijd om dit soort schotels in ere te herstellen.

De Diepvriesla

Nog een appeltje over? Maak dan die plakjes deeg die je in de diepvries hebt liggen eens op. Zelfs in de diepvries kan je je spullen niet eeuwig bewaren, rouleren die handel. Janneke van de NRC probeert dat ook steeds, om tot de conclusie te komen dat ze nu toch eindelijk eens op al die verpakte restjes in de diepvries een labeltje moet plakken en netjes op dat labeltje moet opschrijven wat erin zit. ‘Dream on girl’ zegt ze vervolgens tegen zichzelf. Heel herkenbaar.

Het is op zich een leuke sport, die hele diepvriesla doorploegen. Ga ik het redden vandaag om gewoon geen boodschappen te doen. Hebben we nog iets verrassends in voorraad? Wat was dit ook weer? Niet duidelijk te zien… Weet je wat, ik zet het in de magnetron en ik merk het wel. (Het bleek een verrukkelijke kruidige stoofschotel van kip te zijn).
Over restjes in het algemeen gesproken, rozijnen heb ik altijd over want daarvan zitten er altijd belachelijk veel in de muesli en cruesli, die vis ik er altijd voor het grootste deel uit. Thomas van Luyn schreef daar toevallig laatst ook over in de Volkskrant. Het moet wel een idioot goedkoop product zijn dat ze daar zo mee strooien, ook in de Fruit and Fibre Corn Flakes stikt het van de rozijnen. Keuringsdienst van Waarde, ga eens op onderzoek uit!

Turnovers

Goed, we hebben bladerdeeg, goudrenetten en rozijnen.
Daar maken we ‘Apple Turnovers’ van. Een soort appelflappen.

vier plakjes kant-en-klaar deeg uit de diepvries
(bijvoorbeeld roomboterbladerdeeg van Koopmans)
twee kleine of anderhalve grote goudrenetten
handje rozijnen
flinke schep bruine suiker
schepje gewone suiker
kaneel
klontje boter
citroensap
theelepel maizena
losgeklopt ei
poedersuiker

Doe een bodempje water in een kom met een paar eetlepels citroensap.
Snijd de geschilde appels in smalle maantjes (zonder klokhuis natuurlijk) en laat die in het water in de kom vallen. Doe de rozijnen erbij.
Laat in een grote koekenpan een klont boter smelten, giet het water van de appelpartjes af en bak ze met de rozijnen en de bruine en witte suiker zachtjes rondom. Strooi er wat kaneel over.
Ongeveer vijf minuten laten sudderen, tot de appel een beetje zacht wordt.

Zet de oven op 225 ºC.

Los de maizena op in een beetje koud water in een kopje, roer het mengsel door het geheel. Zet het vuur uit.

Leg de plakjes deeg op een beboterd stuk bakpapier op een bakblik.
Schep in het midden van het plakje wat appelmengsel. Vouw het dicht zodat het een driehoekig pakketje wordt. Druk de randen goed aan.
Netjes ook de andere drie vullen en dichtplakken.
Bestrijk de driehoekjes met geklopt ei.

Zet in de oven, ruim een kwartier tot krap twintig minuten.
Als ze bruin zijn en lekker ruiken, zijn ze goed.

Bestrooi met poedersuiker.

Een troostrijk herfstig toetje, vooral met een bolletje ijs erop. Je hebt toch wel altijd een bak vanilleroomijs in voorraad.

----------

De ingrediënten zijn verbeeld door Coc van Duijn.
Meer informatie: http://cocvanduijn.nl/



© 2023 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Appels Maeve van der Steen
2103BZ GoudreinetEr worden ongelofelijk veel appels gegeten in Nederland. Overal zie je bergen appels liggen op de markt en in de winkels. Wanneer het consumeren precies gebeurt weet ik niet, je ziet vaker iemand op straat een zak patat eten dan een appel. Wel zie ik vaak een paar langzaam wegkwijnende appels bij iemand op een fruitschaal liggen, met zielige bruine plekken erop.
Of kom ik alleen bij mensen thuis die liever een pilsje nemen dan een appel als ze dorst hebben? Zouden er inderdaad meer appels worden verkocht dan dat er daadwerkelijk worden opgegeten?

Hoe ikzelf tegenover de appel sta kan je lezen in Der kommen best veul appels an (Jrg. 19 nr. 3) .
Dat stukje kort samengevat: ik vind appels nogal koud en nat, en hard ook. Eigenlijk zijn ze het lekkerst als ze bewerkt zijn tot appeltaart, calvados of appelmoes.
Of in kleine blokjes gesneden bij rauwe witlof of biet.
Terwijl ze echt heel goed voor je zijn! An apple a day keeps the doctor away.
De appel bevat vezels en kalium, verlaagt de bloeddruk!

Soorten

Je kan eigenlijk niet spreken over ‘de appel’, er zijn duizenden soorten appels op de wereld. In Nederland alleen al honderden, van Jan Dirk en Jan Steen tot Collina en Herfstgoud. Van de Canadese Macintosh-appel zouden we trouwens nooit gehoord hebben als de beroemde computer er niet naar vernoemd was. (Waarom Apple Apple heet kan je proberen op te zoeken maar je komt er niet achter, je krijgt dan tien verschillende verhaaltjes waaruit je zelf de meest waarschijnlijke kan kiezen).

Wat gebeurt er met al die appels uit de supermarkt en groentewinkel?
Daar ben ik toch zo nieuwsgierig naar, wat er vervolgens thuis gebeurt. Er wordt veel voedsel weggegooid, hoeveel procent daarvan zou bestaan uit groente en fruit?
Ten slotte is de weg naar gezond leven geplaveid met goede voornemens.

Mijn favoriete appel is de goudrenet. Om te verwerken dan, neem nou bijvoorbeeld die heerlijk ouderwetse gebakken bloedworst met gebakken appel erbovenop.
Tijd om dit soort schotels in ere te herstellen.

De Diepvriesla

Nog een appeltje over? Maak dan die plakjes deeg die je in de diepvries hebt liggen eens op. Zelfs in de diepvries kan je je spullen niet eeuwig bewaren, rouleren die handel. Janneke van de NRC probeert dat ook steeds, om tot de conclusie te komen dat ze nu toch eindelijk eens op al die verpakte restjes in de diepvries een labeltje moet plakken en netjes op dat labeltje moet opschrijven wat erin zit. ‘Dream on girl’ zegt ze vervolgens tegen zichzelf. Heel herkenbaar.

Het is op zich een leuke sport, die hele diepvriesla doorploegen. Ga ik het redden vandaag om gewoon geen boodschappen te doen. Hebben we nog iets verrassends in voorraad? Wat was dit ook weer? Niet duidelijk te zien… Weet je wat, ik zet het in de magnetron en ik merk het wel. (Het bleek een verrukkelijke kruidige stoofschotel van kip te zijn).
Over restjes in het algemeen gesproken, rozijnen heb ik altijd over want daarvan zitten er altijd belachelijk veel in de muesli en cruesli, die vis ik er altijd voor het grootste deel uit. Thomas van Luyn schreef daar toevallig laatst ook over in de Volkskrant. Het moet wel een idioot goedkoop product zijn dat ze daar zo mee strooien, ook in de Fruit and Fibre Corn Flakes stikt het van de rozijnen. Keuringsdienst van Waarde, ga eens op onderzoek uit!

Turnovers

Goed, we hebben bladerdeeg, goudrenetten en rozijnen.
Daar maken we ‘Apple Turnovers’ van. Een soort appelflappen.

vier plakjes kant-en-klaar deeg uit de diepvries
(bijvoorbeeld roomboterbladerdeeg van Koopmans)
twee kleine of anderhalve grote goudrenetten
handje rozijnen
flinke schep bruine suiker
schepje gewone suiker
kaneel
klontje boter
citroensap
theelepel maizena
losgeklopt ei
poedersuiker

Doe een bodempje water in een kom met een paar eetlepels citroensap.
Snijd de geschilde appels in smalle maantjes (zonder klokhuis natuurlijk) en laat die in het water in de kom vallen. Doe de rozijnen erbij.
Laat in een grote koekenpan een klont boter smelten, giet het water van de appelpartjes af en bak ze met de rozijnen en de bruine en witte suiker zachtjes rondom. Strooi er wat kaneel over.
Ongeveer vijf minuten laten sudderen, tot de appel een beetje zacht wordt.

Zet de oven op 225 ºC.

Los de maizena op in een beetje koud water in een kopje, roer het mengsel door het geheel. Zet het vuur uit.

Leg de plakjes deeg op een beboterd stuk bakpapier op een bakblik.
Schep in het midden van het plakje wat appelmengsel. Vouw het dicht zodat het een driehoekig pakketje wordt. Druk de randen goed aan.
Netjes ook de andere drie vullen en dichtplakken.
Bestrijk de driehoekjes met geklopt ei.

Zet in de oven, ruim een kwartier tot krap twintig minuten.
Als ze bruin zijn en lekker ruiken, zijn ze goed.

Bestrooi met poedersuiker.

Een troostrijk herfstig toetje, vooral met een bolletje ijs erop. Je hebt toch wel altijd een bak vanilleroomijs in voorraad.

----------

De ingrediënten zijn verbeeld door Coc van Duijn.
Meer informatie: http://cocvanduijn.nl/

© 2023 Maeve van der Steen
powered by CJ2