archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Zuivere zuurkool | Maeve van der Steen | |||
Laatst moest ik op weg naar huis bij Schiphol overstappen van de intercity naar de stoptrein en heb ik voor de afwisseling eens boodschappen gedaan bij Food Village in het winkelcentrum. Ik had maar een paar dingen nodig en, ach, het is weer eens iets anders dan Albert Cuyp of Heijn. Food Village is zo’n supermarkt waar je voornamelijk toeristen ziet, de meesten op het punt het land te verlaten en nog snel op zoek naar een Edammer kaasje of een blikje cola – ze hebben daar ook spierwitte kaasjes onder de naam Delfts Blue, in de vorm van een Edammer. Ik moet dat nog nader bestuderen. De rij voor de kassa is wel lang, maar je bent razendsnel aan de beurt, prettig als je honger hebt en haast.
Ik liet me verleiden om een eenpersoonsbakje Aviko magnetronfrietjes te kopen, uit pure nieuwsgierigheid (en trek in patat natuurlijk). Plus twee lamskarbonaadjes die bij thuiskomst een beetje vreemd bleken te ruiken, zeg maar gerust dat ze gewoon een beetje stonken naar niet heel vers vlees. Amsterdamse vrouw overleden na eten lamsvlees zie ik dan als krantenbericht voor me en dat ziet er dan zo onwaarschijnlijk uit dat ik denk, kom, in vroeger tijden toen ze nog geen koeling hadden deden ze gewoon wat extra peper en andere specerijen over het niet meer zo frisse vlees en dat ga ik nu ook maar doen. De uiterste verkoopdatum was nog dagen ver en er stond ook nog op dat het Halal goedgekeurd was, wat overigens geen enkele garantie op wat dan ook geeft, heb ik me laten vertellen.
De Aviko frietjes moest je met doosje en al in de magnetron zetten en inderdaad, na een paar minuten zagen ze eruit als frietjes en roken ze als frietjes, heel grappig, maar helaas... ze smaakten naar karton.
Het lamsvlees was slap en droog, niet echt vies, maar ook niet lekker.
Ik heb voor het eerst sinds jaren mijn bordje niet leeggegeten.
Het leven is echt te kort om slecht te eten, dus ik heb de volgende dag extra lekker gekookt en om eerst smaakpapillen en maag te zuiveren het volgende heerlijk frisse voorgerecht bedacht (bereidingstijd ± 8 minuten).
Zuurkoolsla met zalm (Voor 4 personen)
200 gram zuurkool, naturel (een half pakje)
150 gram lichtgerookte zalm
Fijngesnipperd sjalotje
Potje sour cream
Versgemalen peper
De zuurkool uitknijpen en in een kommetje mengen met het sjalotje, de sour cream en de peper.
Op een – liefst gedecoreerd of gekleurd – bordje de zalm draperen en half eroverheen de zuurkool. Witte bordjes garneren met een sprietje bieslook of wat fijngesneden peterselie, of één zwarte olijf, anders is het geheel wat bleek.
Heerlijk met een geroosterd stukje stokbrood of geroosterde witte boterham en een glas witte wijn of een pilsje.
Voor een andere keer:
Zuurkoolslaatje met appel en walnoten
De rauwe zuurkool mengen met sour cream, gesnipperd sjalotje, stukjes appel, gekneusde kummel, versgemalen peper en walnoten.
********************************************************
Wilt u meer weten over hyperventilatie? Ga naar www.hyperventilatie.org . |
||||
© 2006 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |