archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Iets nieuws met asperges | Maeve van der Steen | |||
Eindelijk een keer asperges op een andere manier dan gewoonlijk, niet gekookt, niet gebakken, maar gegaard uit de oven. Dankzij de rubriek ‘Janneke kookt’ in de NRC. Volgende keer ga ik me storten op de Peruaans-Japanse fusionkeuken, naar aanleiding van het boek Cocina Nikei dat ik kortgeleden heb gekocht. Daarvoor zal ik nog het een en ander moeten aanschaffen bij de Aziatische toko en ook even flink moeten studeren. De plaatjes zien er prachtig uit, maar de lijsten met ingrediënten staan vol met dingen waar ik nog nooit van gehoord heb. Wist je trouwens dat er in Peru 350 verschillende soorten pepers waren? Een aantal daarvan wordt tegenwoordig ook in Nederland gekweekt, dus, aan de slag, als ik een beetje weet hoe het moet. Nu de asperges, waar we nog een paar weken van kunnen genieten. Zorg dat je sappige verse exemplaren in huis haalt. Hier in Amsterdam is iemand die iedere dag naar Limburg gaat en de net geoogste asperges aflevert aan een paar winkels en restaurants, dat is fijn. Je kan ze zelfs reeds geschild kopen, een beetje duur, maar wel heerlijk. Er zijn ook vele mogelijkheden om asperges rechtstreeks van de boer te betrekken, kijk maar op https://zoekdeboer.nl/asperges/ Goed, je hebt ze in huis en je kunt ze koken en opdienen met ei en ham, gesmolten boter en een nieuw aardappeltje, of als voorgerecht serveren met een geprakt halfzacht eitje met wat boter en mayo erdoorheen geroerd – dat is mijn favoriete gerecht. Of met een chique Franse saus, er zijn talloze mogelijkheden. Onze Janneke was van plan ze te koken terwijl er een kippetje met dragon in de oven stond te braden en bedacht toen dat ze de asperges daar natuurlijk gewoon bij kon leggen. Dat beviel zo goed dat ze ging experimenteren met alleen asperges uit de oven en kwam met een recept met boter en dragon. De asperges werden heerlijk krokant, luchtig en sappig. Ik had toevallig twee kippenpoten in huis en asperges en dacht, ik ga juist wel die combi met kip doen. Op mijn eigen wijze natuurlijk en het resultaat was verrukkelijk. Ovenschotel met kip, dragonboter en asperges twee kippenbouten van de scharrelkip pond asperges, geschild en ontgaan van de harde kontjes een rijpe tomaat, in stukken vijf sjalotjes, in stukken gesneden twee tenen knoflook, geschild klont boter, scheutje olijfolie, scheutje witte wijn handvol blaadjes verse dragon, in stukjes gescheurd korianderpoeder, paprikapoeder, chilipoeder, van elk een paar theelepels peper en zout Roer de dragonblaadjes door een klont boter. Verwarm de oven op 200 ºC. Vet een ovenschaal in met olie of boter, leg de dragonboter er in. Snijd wat overtollig vet, van die lapjes aan de zijkant, van de bouten af. Rol ze door de peper, zout en droge kruiden. Bak de bouten even zachtjes om en om aan in een koekenpan in de olie. Leg de kip op de dragonboter in de ovenschaal, er moet een beetje ruimte over zijn voor de asperges straks, maar niet teveel. De asperges moeten er dus net bij kunnen. Bak in de koekenpan de slalotjes even om en om en doe er de stukken tomaat bij. Zachtjes aanbakken en overgieten met een scheutje witte wijn, even laten uitdampen. Naast de kippenbouten in de schaal leggen. In de oven schuiven, na tien minuten de oven wat lager draaien tot 180 ºC ongeveer. Hoe lang gaan we de kip nu braden, een krap uurtje zou ik zeggen. Minstens 50 minuten in ieder geval, een poot moet goed gaar zijn. Na twintig minuten de asperges ernaast leggen, en overgiet ze met het vocht uit de schaal. Doe er nog een klein beetje extra boter overheen. Je kan de asperges even testen nadat ze ongeveer twintig minuten in de oven hebben gelegen, heel lastig te timen allemaal, ik doe altijd maar wat en meestal gaat het goed. Gewoon even proberen is het beste. Als ze goed zijn, voorzichtig uit de ovenschaal halen, met een spaghettitang bijvoorbeeld, en op voorverwarmde borden leggen. Dan de oven op de grillstand zetten en de schaal naar bovenin de oven verplaatsen zodat de korst goed bruin en knapperig wordt. Pas op, dit kan ineens heel snel gaan dus blijf er even bij. Als de kip er al lekker krokant uitziet, kan je de laatste actie achterweg laten. Leg de kippenbouten naast de asperges op de borden, giet nog wat jus vanuit de schaal ernaast. Echt verrassend, asperges met een iets andere structuur te proeven, de moeite waard! Aardappelpuree is er goed bij, of gewoon een gekookt aardappeltje. En een lichte rode wijn, of eventueel juist een volle witte. ---------- Han Busstra heeft het gerecht recht gedaan met zijn tekening. |
||||
© 2023 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |