archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Lekkere dingen, niet goed voor je? Maeve van der Steen

2008BZ Lekkere dingen
Nutriscore, nou ja! Het woord alleen al. Een rijtje kleurtjes op het product waardoor je in een oogopslag zou kunnen zien of het gezond is. Of je ‘goed bezig’ bent.

Hou toch op en schei toch uit. Gelukkig is het idee voor de nutriscore al in de knop gebroken. Voorlopig althans, men wil proberen het logo wat duidelijker te maken. Ik heb er geen enkel vertrouwen in. De voedselindustrie – lees Unilever – is er allang mee aan de haal gegaan en heeft ervoor gezorgd dat het nu lijkt alsof een pizzabodem gezonder is dan een kiwi. Dat komt allemaal door het stomme puntensysteem dat wordt gehanteerd.

Wanneer gaat de overheid zich eens inspannen om de verwarde burger duidelijk te maken dat het heel eenvoudig is om gezonde dingen te kiezen.
Je koopt: zo min mogelijk bewerkt voedsel. Zo veel mogelijk plantaardig voedsel. Zo veel mogelijk vezelrijk voedsel. Zo min mogelijk zoete drankjes – dus ook niet te veel vruchtensappen.
Tot zover het gedrag in de winkel.

Nu het daadwerkelijke consumeren, dat is pas moeilijk.
Weinig eten – zo gevarieerd mogelijk – weinig snoepen, niet te veel alcohol drinken.
Pfff, ga er maar aanstaan.
Je kan maar het beste verliefd zijn of zo, of op een andere manier geobsedeerd door iets waardoor je niet te veel aan lekker eten denkt. Want voor een gulzig mens is je een beetje inhouden – iedere dag weer – een schier onmogelijke opgave.

Er zijn mensen die van nature matig zijn, die nooit dik zijn geweest en niet begrijpen waarom het zo moeilijk zou zijn om normaal te doen. Voor hen is dit betoog niet bedoeld. Je kan aan een gezelligheidsdrinker ook met geen mogelijkheid uitleggen hoe het is om aan alcohol verslaafd te zijn. Matthew Perry (Chandler uit Friends) doet in zijn autobiografie een moedige poging.
Zijn boek is beslist een aanrader, grappig en schrijnend, voor fans van Friends zeker een must.

Voor we overgaan op het recept van de dag nog even een vrolijk nieuwtje. Tot nu toe werd altijd beweerd dat schaaldieren weliswaar vetarm maar helaas cholesterolrijk zijn. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat het wel meevalt. De hoeveelheid cholesterol in mosselen is vergelijkbaar met het cholesterolgehalte in vis, of mager vlees.** Dus bestel gerust een plateau fruits de mer als je het geluk hebt in een goed visrestaurant te belanden en je het kan betalen. Wel delen hè.
Gezellig met zijn tweeën schelpjes peuzelen, op je gemak. Langzaam eten is ook belangrijk.

Dan toch even iets over de ingrediënten van het fijne geurige Thaise soepje hieronder.
Er gaat kokosmelk in, en hoewel plantaardige vetten over het algemeen onverzadigd zijn, bevat kokos nu juist verzadigd vet (zoals vette vis nu juist onverzadigd vet bevat). Maar op de officiële lijst staat dat kokos 0 gram cholesterol bevat. Volgt u mij nog?
Vergeet het maar weer en neem een klein kopje. Geniet er vooral van! De paksoi is mijn persoonlijke toevoeging, omdat ik er zo gek op ben.
Ok, nog één keer en dan hou ik er over op, als je gevarieerd eet, en vooral niet te veel, zit je goed.

Tom Kai Gai, vegan

Voor zes kleine kopjes of vier gewone koppen

400 ml kokosmelk (twee kleine pakjes)
stuk laos, in tweeën gesneden
zes kaffir lime leaves (djeroek poeroet), gekneusd
twee stelen citroengras, de buitenste laag verwijderd, in schuine stukken gesneden
twee worteltjes, in stukjes
150 gram champignons, in plakjes
paar stelen paksoi in dunne sliertjes – optioneel
een rood pepertje, in ringetjes gesneden
schepje suiker
sap van halve citroen – of wat minder
verse koriander, grof gesneden
anderhalf groentebouillonblokje
plus als je de groentebouillon zelf maakt:
een prei, een paar wortels in stukken, een stengel selderij en een ui

We beginnen met (eventueel) de groentebouillon maken, doe daarvoor prei, wortel, selderij en ui in een halve liter water, laat een halfuurtje koken. Wat zout erbij. Door een zeef gieten.

Doe de groentebouillon, zelfgemaakt of van een blokje, in een pan met dikke bodem.
Leg er de stukjes wortel, de laos, het citroengras en de lime leaves in.
Tien minuten zachtjes laten koken. Nu de kokosmelk toevoegen, voorzichtig verwarmen.

De laos, citroengras en lime leaves eruit vissen en de champignons, pepertjes en paksoi erin doen. Dan een schepje suiker toevoegen. Weer even zachtjes laten koken. Nu wat citroensap erbij druppelen en even proeven, mag het wat frisser, doe er dan nog wat citroen bij. Ook even op zoutgehalte testen.
Tot slot de koriander eroverheen strooien.

Geniet met volle teugen van dit delicate soepje, heerlijk als voorafje, maar ook lekker zomaar, om een uur of vier vijf in de middag.

*     Matthew Perry: Friends, Lovers and the big terrible Thing  (Friends, lovers en het Grote, Verschrikkelijke Ding)

** de informatie die je op internet kan vinden over cholesterol in voedsel is in het Nederlands schaars en onduidelijk, zoek liever in het Engels. Intussen las ik dat inktvis de kampioen is qua cholesterol dus ik zou bijna zeggen: I rest my case.

----------

De illustratie is van Petra Busstra.
Meer informatie: www.petrabusstra.com



© 2023 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Lekkere dingen, niet goed voor je? Maeve van der Steen
2008BZ Lekkere dingen
Nutriscore, nou ja! Het woord alleen al. Een rijtje kleurtjes op het product waardoor je in een oogopslag zou kunnen zien of het gezond is. Of je ‘goed bezig’ bent.

Hou toch op en schei toch uit. Gelukkig is het idee voor de nutriscore al in de knop gebroken. Voorlopig althans, men wil proberen het logo wat duidelijker te maken. Ik heb er geen enkel vertrouwen in. De voedselindustrie – lees Unilever – is er allang mee aan de haal gegaan en heeft ervoor gezorgd dat het nu lijkt alsof een pizzabodem gezonder is dan een kiwi. Dat komt allemaal door het stomme puntensysteem dat wordt gehanteerd.

Wanneer gaat de overheid zich eens inspannen om de verwarde burger duidelijk te maken dat het heel eenvoudig is om gezonde dingen te kiezen.
Je koopt: zo min mogelijk bewerkt voedsel. Zo veel mogelijk plantaardig voedsel. Zo veel mogelijk vezelrijk voedsel. Zo min mogelijk zoete drankjes – dus ook niet te veel vruchtensappen.
Tot zover het gedrag in de winkel.

Nu het daadwerkelijke consumeren, dat is pas moeilijk.
Weinig eten – zo gevarieerd mogelijk – weinig snoepen, niet te veel alcohol drinken.
Pfff, ga er maar aanstaan.
Je kan maar het beste verliefd zijn of zo, of op een andere manier geobsedeerd door iets waardoor je niet te veel aan lekker eten denkt. Want voor een gulzig mens is je een beetje inhouden – iedere dag weer – een schier onmogelijke opgave.

Er zijn mensen die van nature matig zijn, die nooit dik zijn geweest en niet begrijpen waarom het zo moeilijk zou zijn om normaal te doen. Voor hen is dit betoog niet bedoeld. Je kan aan een gezelligheidsdrinker ook met geen mogelijkheid uitleggen hoe het is om aan alcohol verslaafd te zijn. Matthew Perry (Chandler uit Friends) doet in zijn autobiografie een moedige poging.
Zijn boek is beslist een aanrader, grappig en schrijnend, voor fans van Friends zeker een must.

Voor we overgaan op het recept van de dag nog even een vrolijk nieuwtje. Tot nu toe werd altijd beweerd dat schaaldieren weliswaar vetarm maar helaas cholesterolrijk zijn. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat het wel meevalt. De hoeveelheid cholesterol in mosselen is vergelijkbaar met het cholesterolgehalte in vis, of mager vlees.** Dus bestel gerust een plateau fruits de mer als je het geluk hebt in een goed visrestaurant te belanden en je het kan betalen. Wel delen hè.
Gezellig met zijn tweeën schelpjes peuzelen, op je gemak. Langzaam eten is ook belangrijk.

Dan toch even iets over de ingrediënten van het fijne geurige Thaise soepje hieronder.
Er gaat kokosmelk in, en hoewel plantaardige vetten over het algemeen onverzadigd zijn, bevat kokos nu juist verzadigd vet (zoals vette vis nu juist onverzadigd vet bevat). Maar op de officiële lijst staat dat kokos 0 gram cholesterol bevat. Volgt u mij nog?
Vergeet het maar weer en neem een klein kopje. Geniet er vooral van! De paksoi is mijn persoonlijke toevoeging, omdat ik er zo gek op ben.
Ok, nog één keer en dan hou ik er over op, als je gevarieerd eet, en vooral niet te veel, zit je goed.

Tom Kai Gai, vegan

Voor zes kleine kopjes of vier gewone koppen

400 ml kokosmelk (twee kleine pakjes)
stuk laos, in tweeën gesneden
zes kaffir lime leaves (djeroek poeroet), gekneusd
twee stelen citroengras, de buitenste laag verwijderd, in schuine stukken gesneden
twee worteltjes, in stukjes
150 gram champignons, in plakjes
paar stelen paksoi in dunne sliertjes – optioneel
een rood pepertje, in ringetjes gesneden
schepje suiker
sap van halve citroen – of wat minder
verse koriander, grof gesneden
anderhalf groentebouillonblokje
plus als je de groentebouillon zelf maakt:
een prei, een paar wortels in stukken, een stengel selderij en een ui

We beginnen met (eventueel) de groentebouillon maken, doe daarvoor prei, wortel, selderij en ui in een halve liter water, laat een halfuurtje koken. Wat zout erbij. Door een zeef gieten.

Doe de groentebouillon, zelfgemaakt of van een blokje, in een pan met dikke bodem.
Leg er de stukjes wortel, de laos, het citroengras en de lime leaves in.
Tien minuten zachtjes laten koken. Nu de kokosmelk toevoegen, voorzichtig verwarmen.

De laos, citroengras en lime leaves eruit vissen en de champignons, pepertjes en paksoi erin doen. Dan een schepje suiker toevoegen. Weer even zachtjes laten koken. Nu wat citroensap erbij druppelen en even proeven, mag het wat frisser, doe er dan nog wat citroen bij. Ook even op zoutgehalte testen.
Tot slot de koriander eroverheen strooien.

Geniet met volle teugen van dit delicate soepje, heerlijk als voorafje, maar ook lekker zomaar, om een uur of vier vijf in de middag.

*     Matthew Perry: Friends, Lovers and the big terrible Thing  (Friends, lovers en het Grote, Verschrikkelijke Ding)

** de informatie die je op internet kan vinden over cholesterol in voedsel is in het Nederlands schaars en onduidelijk, zoek liever in het Engels. Intussen las ik dat inktvis de kampioen is qua cholesterol dus ik zou bijna zeggen: I rest my case.

----------

De illustratie is van Petra Busstra.
Meer informatie: www.petrabusstra.com

© 2023 Maeve van der Steen
powered by CJ2