archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Kost slank zijn geld? | Maeve van der Steen | |||
‘You can never be too rich or too thin,’ zei Wallis Simpson, de vrouw voor wie Edward de kroon opgaf. Wie meer wil weten over die affaire moet nog maar eens The Crown bekijken, wat mij betreft de meest onderhoudende serie ooit gemaakt. Informatief ook, al zouden sommige details niet kloppen. Je kan dus nooit te dun of te rijk zijn, volgens de elite. De vraag is, moet je ook rijk zijn om dun te zijn? Men zegt het, calorierijk voedsel is over het algemeen goedkoper dan caloriearm voedsel. Calorierijk voedsel is ook makkelijker, snaai maar naar binnen die chips, vermoeiend zo’n appel die je eerst moet kauwen. Bovendien is ‘slecht’ eten vaak lekkerder, hoewel smaken verschillen. Voor mij hoeft die Kentucky Chicken niet. De overheid is van plan er van alles aan te doen, haha dat wordt beweerd, maar voorlopig is de BTW op groente en fruit nog steeds niet afgeschaft. Tijdens de lockdown waren de slijters gewoon open, terwijl je bij de supermarkt alle booze kon kopen die je wou. Om niet te spreken van de snoepwinkels. Allemaal gewoon open. Eerste levensbehoeften? Kom nou. Hier om de hoek zit al jaren ‘The Juniors Food Market’. Food? Voedsel? Snoep zal je bedoelen, candybars, chocolade, koekjes en chips, en niet te vergeten cola en aanverwanten. Oh en ook tien soorten cereals – kan het woord ontbijtgranen niet uit mijn pen krijgen en hoor dat woord ook nooit iemand gebruiken – maar dan alleen de Corn Flakes en dergelijke in allerlei pasteltinten, of op smaak gebracht met chocolade, kortom barstend van de suiker. Het enige charmante van de winkel is het bankje ervoor, in de vorm van een KitKat, toevallig iets wat ik erg lekker vind… je denkt toch niet dat ik niet van zoetigheid houd?Tot mijn stomme verbazing verscheen er een jaar geleden pal tegenover die zogenaamde Food Market een winkel die zich supermarkt noemt met als onderschrift: Always meet your daily needs. Deze daily needs bestaan voor meer dan de helft uit blikjes frisdrank, gebak, snoep, chips en ga maar weer door. Mag dat zomaar van de gemeente, ik dacht altijd dat er eerst een vergunning moest komen voordat een winkel zich mag vestigen, om te zorgen dat er in het straatbeeld enige variatie is. Ook hier krijg ik niet het idee dat er ook maar een moment wordt stilgestaan bij de obesitas-epidemie die zich al jaren aan het voltrekken is. Ok, kunnen we gezond eten als we weinig geld hebben: ja, maar dan moet je een beetje moeite doen en daar hebben de meeste mensen geen zin. Het wordt je ook wel erg makkelijk gemaakt, je hoeft met je luie reet niet eens meer van de bank af te komen om naar de supermarkt te gaan, je kan de Gorilla’s of de Flinkers het werk laten doen. Naast mij zitten de paarse jongens van Getir, die halen mijn huis uiteraard makkelijk in de beloofde zes minuten. Tijdens mijn quarantaine was dat wel heel handig. Sindsdien word ik door ze bestookt met appjes als: ‘Jij hebt vandaag iets lekkers verdiend!’ Dat horen we graag natuurlijk, ik ben ook maar een mens, en zie dan maar eens weerstand te bieden aan een beker Ben & Jerry’s Cookie Dough. Gelukkig moet ik nog steeds een of andere drempel over voor ik daar iets bestel, het is nog te onwennig en ik doe het daarom alleen in geval van nood, zoals bij bovengenoemde quarantaine. Niks geen ijs bestellen laat in de avond. Stevige kost eten, dat is ook nu het devies. Vanavond eten we bonen. Bonen uit blik, maar wie zin en tijd heeft kan gedroogde peulvruchten kopen en die weken en koken. Linzen hoeven niet eens te weken en slechts drie kwartier te koken. Tenminste de bruine, gele zijn meer voor de soep. Verder bakken we wat spekjes uit, vet spek dus, die witte blokjes. Vet spek gezond? Zeker, als je er maar weinig van eet, dertig gram de man ongeveer, en dan laat je wat vet achter voor een andere keer, om een eitje in te bakken. Low budget boodschappenlijstje voor vier personen groot blik bonen naar keuze (bruine bonen, of linzen of kapucijners) 150 gram vetspek kilo aardappels bos peterselie twee uien half pond witlof drie appels, liefst goudrenetten. Laat de blokjes vetspek lang en zacht bakken tot ze krokant zijn. Schep tussendoor vast wat vet uit de pan, zodat de spekjes goed krokant kunnen worden zonder te zwemmen. Pel voorzichtig van de witlofstronken de blaadjes af, leg ze elegant op een gekleurd schaaltje, sprenkel er wat olie, azijn en peper over. Snijd de uien in kleine stukjes. Was een kwart van de bos peterselie, droog en snijd fijn. Kook de aardappels gaar. Verwarm de bonen of linzen in een pan. Uit laten lekken. Schep op voorverwarmde borden, met de aardappels, een beetje van het spekvet, de spekjes, de rauwe ui en de peterselie. Zet de witlof op tafel met een pot mosterd en voor de liefhebber: zelfgemaakte appelmoes.De appels schillen en in stukjes snijden (zonder klokhuis) en in een schaal met een bodempje water leggen. Enkele minuten afgedekt in de magnetron gaar laten worden. Dat is alles! De heerlijke geur van appel komt je tegemoet. Je kan ze ook niet schillen en daarna door de draaizeef halen, ik vind dat nog lekkerder maar wel meer werk, hoewel schillen ook weer even moeite kost. Wil je de appelmoes liever als toetje, dan mag er een klein schepje suiker door, lekker met een beetje vla of zure room. Wie wil weten waarom appelmoes uit een potje goedkoper is dan verse appels, bekijkt deze actuele, informatieve video. Onderhoudend en vooral: duidelijk. De foto van het bankje is geleverd door de schrijfster. De illustratie bovenaan is van Petra Busstra. Meer informatie: www.petrabusstra.com |
||||
© 2022 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |