archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Der kommen best veul appels an Maeve van der Steen

1903BZ Appel
‘Koud en nat’ omschreef mijn moeder fruit in het algemeen, en appels in het bijzonder. Niet erg stimulerend voor ons kinderen om aan onze dagelijkse hoeveelheid fruit te komen. In de praktijk viel het wel mee hoor, volgens mij waren er altijd appels, sinaasappels en bananen in huis en genoten we in de zomer van een boterham met aardbeien. Meloen was ook geliefd, bij voorkeur met ham, gewoon gekookte ham, want van prosciutto had toen nog nooit iemand gehoord. En in de herfst genoten we van een sappige peer, bij voorkeur opgeslobberd boven het aanrecht, want eigenlijk is er geen andere manier om een echt rijpe peer te eten. 
Weet je wat trouwens een handige manier is om een sinaasappel te eten? Je snijdt hem in vieren en hapt in de kwarten zodat je alleen de schil overhoudt. Kan met pers- en handsinaasappels. Eten en drinken tegelijk, zoals de marktkoopmannen roepen. Ok, even je tanden daarna met een tandenstoker fatsoeneren en als je lippenstift op had zie je er nu een beetje raar uit, maar het bespaart je de handelingen van schillen of uitpersen! Heb nog nooit iemand anders dan onze gezinsleden zoiets zien doen trouwens. Mango, passievrucht en zuurzak met hun zwoele verleidelijke geuren kenden we nog niet, wel mangochutney natuurlijk. Ananas ook, maar alleen uit blik.

Ik geef toe dat ik fruit, en in het bijzonder appels, ook een beetje koud en nat vind, en zuur bovendien als het tegenzit. Het liefst eet ik appels gestoofd, gebakken of gedestilleerd. Warme appeltaart, zelfgemaakte appelmoes, appelbeignets, apfelstrudel met warme vla… heerlijk. Om niet te spreken van cider en calvados, kom maar door met nog een glaasje.

Zal ik me dan eindelijk eens aan een Tarte Tatin wagen? Moest zo makkelijk zijn, hoor ik altijd. Misschien voor een ervaren bakker, maar voor mij wordt het een heel avontuur. Te meer daar ik het deeg zelf ga maken. Pate Brisée – korstdeeg – is niet makkelijk te vinden. In alle Nederlandse recepten voor Tarte Tatin staat dat je er een lap bladerdeeg op moet leggen. Maar op Tarte Tatin moet korstdeeg. Het merk ‘Tante Fanny’ heeft quiche- en taartdeeg, dat leek me wel geschikt, maar als je de ingrediëntenlijst ziet… palmvet, koolzaadolie, geen roomboter te bekennen, dan denk je laat maar, ik maak het deeg zelf wel. Ha!

Ik, die nooit een taart bakt en niet verder komt dan het simpele bananenbrood gaat even deeg rollen. Vooruit, we wagen het erop.

Tarte Tatin
Voor het deeg

200 gram bloem
100 gram boter
snufje zout
eetlepel suiker
een eidooier

Voor de karamel en appels
klont boter
flinke kop suiker (ongeveer 50 gram)
ongeveer vier appels of meer, in kleine schijfjes

Begin met het deeg te maken. Snijd de boter in blokjes en werk er met je handen de bloem doorheen – fijn gevoel! – tot je een zanderig geheel krijgt.
Doe er de suiker en het zout bij, en de eidooier. Nu kneden tot een bal, waarschijnlijk moeten er een paar scheutjes water bij. 
Leg de bal in de koelkast en laat een uurtje rusten.
Dan de bal een paar keer uitrollen en er een ronde plak van maken.

Als je een pan hebt die in de oven kan en 200 graden kan verdragen, gebruik die pan dan voor de volgende handelingen.
Smelt de klont boter en strooi er de suiker bij. Nu rustig laten smelten allemaal en niet roeren. Het is de bedoeling dat de suiker karameliseert. 
Als het bruin is, de stukjes appel, het liefst in een soort maantjes gesneden, erbovenop leggen. Houd er rekening mee dat de appels slinken, dus het mag echt veel appel zijn. 
Nu de laag deeg erop leggen en netjes bijtrimmen.
In een voorverwarmde oven zetten, ongeveer 200ºC.

Heb je geen geschikte pan, dan eerst de suikermassa en dan de appelschijfjes in een bakvorm overdoen en daar het deeg op leggen. En het geheel uiteraard in de oven zetten, voor ongeveer 25 minuten.

Als de taart een beetje afgekoeld is, omdraaien op een groot bord. Succes!

Warme of lauwe Tarte Tatin is heerlijk met een bolletje vanille-ijs, maar ik vind een eetlepel crème fraîche erbij het lekkerst. Vindt Daniël Lohues vast ook, van hem is het liedje van de titel van dit stukje.

Daniel Lohues - Appels

------
Het plaatje is van Coc van Duijn
Meer informatie: http://cocvanduijn.nl/


© 2021 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Der kommen best veul appels an Maeve van der Steen
1903BZ Appel
‘Koud en nat’ omschreef mijn moeder fruit in het algemeen, en appels in het bijzonder. Niet erg stimulerend voor ons kinderen om aan onze dagelijkse hoeveelheid fruit te komen. In de praktijk viel het wel mee hoor, volgens mij waren er altijd appels, sinaasappels en bananen in huis en genoten we in de zomer van een boterham met aardbeien. Meloen was ook geliefd, bij voorkeur met ham, gewoon gekookte ham, want van prosciutto had toen nog nooit iemand gehoord. En in de herfst genoten we van een sappige peer, bij voorkeur opgeslobberd boven het aanrecht, want eigenlijk is er geen andere manier om een echt rijpe peer te eten. 
Weet je wat trouwens een handige manier is om een sinaasappel te eten? Je snijdt hem in vieren en hapt in de kwarten zodat je alleen de schil overhoudt. Kan met pers- en handsinaasappels. Eten en drinken tegelijk, zoals de marktkoopmannen roepen. Ok, even je tanden daarna met een tandenstoker fatsoeneren en als je lippenstift op had zie je er nu een beetje raar uit, maar het bespaart je de handelingen van schillen of uitpersen! Heb nog nooit iemand anders dan onze gezinsleden zoiets zien doen trouwens. Mango, passievrucht en zuurzak met hun zwoele verleidelijke geuren kenden we nog niet, wel mangochutney natuurlijk. Ananas ook, maar alleen uit blik.

Ik geef toe dat ik fruit, en in het bijzonder appels, ook een beetje koud en nat vind, en zuur bovendien als het tegenzit. Het liefst eet ik appels gestoofd, gebakken of gedestilleerd. Warme appeltaart, zelfgemaakte appelmoes, appelbeignets, apfelstrudel met warme vla… heerlijk. Om niet te spreken van cider en calvados, kom maar door met nog een glaasje.

Zal ik me dan eindelijk eens aan een Tarte Tatin wagen? Moest zo makkelijk zijn, hoor ik altijd. Misschien voor een ervaren bakker, maar voor mij wordt het een heel avontuur. Te meer daar ik het deeg zelf ga maken. Pate Brisée – korstdeeg – is niet makkelijk te vinden. In alle Nederlandse recepten voor Tarte Tatin staat dat je er een lap bladerdeeg op moet leggen. Maar op Tarte Tatin moet korstdeeg. Het merk ‘Tante Fanny’ heeft quiche- en taartdeeg, dat leek me wel geschikt, maar als je de ingrediëntenlijst ziet… palmvet, koolzaadolie, geen roomboter te bekennen, dan denk je laat maar, ik maak het deeg zelf wel. Ha!

Ik, die nooit een taart bakt en niet verder komt dan het simpele bananenbrood gaat even deeg rollen. Vooruit, we wagen het erop.

Tarte Tatin
Voor het deeg

200 gram bloem
100 gram boter
snufje zout
eetlepel suiker
een eidooier

Voor de karamel en appels
klont boter
flinke kop suiker (ongeveer 50 gram)
ongeveer vier appels of meer, in kleine schijfjes

Begin met het deeg te maken. Snijd de boter in blokjes en werk er met je handen de bloem doorheen – fijn gevoel! – tot je een zanderig geheel krijgt.
Doe er de suiker en het zout bij, en de eidooier. Nu kneden tot een bal, waarschijnlijk moeten er een paar scheutjes water bij. 
Leg de bal in de koelkast en laat een uurtje rusten.
Dan de bal een paar keer uitrollen en er een ronde plak van maken.

Als je een pan hebt die in de oven kan en 200 graden kan verdragen, gebruik die pan dan voor de volgende handelingen.
Smelt de klont boter en strooi er de suiker bij. Nu rustig laten smelten allemaal en niet roeren. Het is de bedoeling dat de suiker karameliseert. 
Als het bruin is, de stukjes appel, het liefst in een soort maantjes gesneden, erbovenop leggen. Houd er rekening mee dat de appels slinken, dus het mag echt veel appel zijn. 
Nu de laag deeg erop leggen en netjes bijtrimmen.
In een voorverwarmde oven zetten, ongeveer 200ºC.

Heb je geen geschikte pan, dan eerst de suikermassa en dan de appelschijfjes in een bakvorm overdoen en daar het deeg op leggen. En het geheel uiteraard in de oven zetten, voor ongeveer 25 minuten.

Als de taart een beetje afgekoeld is, omdraaien op een groot bord. Succes!

Warme of lauwe Tarte Tatin is heerlijk met een bolletje vanille-ijs, maar ik vind een eetlepel crème fraîche erbij het lekkerst. Vindt Daniël Lohues vast ook, van hem is het liedje van de titel van dit stukje.

Daniel Lohues - Appels

------
Het plaatje is van Coc van Duijn
Meer informatie: http://cocvanduijn.nl/
© 2021 Maeve van der Steen
powered by CJ2