archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Kedgeree | Maeve van der Steen | |||
Zelden zo’n mooie dramaserie gezien als ‘The Crown’. Alom geloofd en geprezen, en terecht. Bij de allereerste scène, een hoestbui van King George, ben je meteen verkocht. Je zit middenin het drama van de koning die te jong sterft en zijn nog te jonge dochter die koningin gaat worden. The Crown is entertainment van de bovenste plank. Wat een genot om naar dat vreselijke leven van die rare mensen te kijken. Waarschijnlijk word je vanzelf wel raar als je de hele dag omringd bent door bedienden. Een keer, ja een keertje maar was ik jaloers, toen Elizabeth naar een feestje moest en haar ketting door haar kleedster werd omgedaan. Stel je voor, je gaat naar een feestje en je hoeft niet eens je kleding zelf uit te zoeken en te wassen en te strijken, nee, je hoeft zelfs het priegelige slotje van je kettinkje niet op de tast dicht te maken! Je gaat gewoon relaxed voor de spiegel staan en je laat je ketting om je hals draperen, heerlijk. Zelfs de rebelse Margaret liet zich die rijkdom maar al te graag welgevallen. Ik heb gehuild bij de aflevering over de ramp van Aberfan, als in Wales een berg mijnafval over een school stort en 116 kinderen stikken in de modder. Dat is gebeurd in 1966, toen bestond ik al maar ik kan me niet herinneren dat we er hier in Nederland veel over mee hebben gekregen. En ik heb gelachen om Margaret Thatcher, althans om de actrice die haar speelde, al waren de scènes soms op het kluchtige af. Zoals wanneer ze voor haar ministers, in haar eigen keuken heen en weer scharrelend, een kedgeree maakt, intussen de wereldpolitiek doornemend (vooral Afrikaanse landen bekritiserend) terwijl de mannen in hun saaie pakken braaf afwachten. Het zag er heerlijk uit, deze nederige rijstschotel, die gaan we vandaag maken! Want verder leek er niet veel culinairs te beleven in The Crown, behalve bij grootse banketten. Charles lunchte bijvoorbeeld nooit. ‘Zalm weer zeker’, zei hij tegen een van zijn broers, die net bij zijn moeder had moeten opdraven. Zie ik laatst toevallig een piepjonge, net getrouwde Diana (de echte) langsflitsen in een interview die zegt: ‘I never have breakfast’. Hij niet lunchen, zij niet ontbijten. Gezellige boel daar. Drinken lijkt de royals beter af te gaan, Margaret ging zelfs aan alcohol en sigaretten ten onder. Om niet te spreken over haar kettingrokende vader George (zijn koningsnaam; in de familie heette hij Bertie) als afkorting van Albert), zie boven. Wij gaan lekker en simpel eten, dat is veel beter voor een mens, koninklijk of niet. Er hoort gerookte schelvis in en tot mijn vreugde kan je die hier en daar wel krijgen, zelfs in de supermarkt. In sommige Nederlandse recepten wordt makreel gebruikt, maar ik vind die smaak te anders, te vettig, ook voor deze schotel. Oorspronkelijk is kedgeree een Indiaas ontbijtgerecht met alleen rijst, linzen en kruiden, maar dit is wat de Britten – sommige zeggen de Schotten – ervan gemaakt hebben. Kedgeree voor twee personen 150 gram basmati rijst 300 gram gerookte schelvis 1 ui, gesneden 150 gram doperwtjes uit de diepvries 2 eieren scheutje zonnebloemolie klontje boter eetlepel kerriepoeder twee blaadjes laurier paar takjes peterselie bouillon, mag van een blokje eventueel: verse korianderblaadjes kaneelstokje kardemompeulen kruidnagel kurkuma eetlepel zure room Voor erbij: raita kwart komkommer, zaadlijsten verwijderd en geraspt potje volle yoghurt (van PUR natur bijvoorbeeld) paar blaadjes munt snufje zout De hoeveelheden luisteren niet erg nauw en de ingrediënten onder eventueel zijn dus facultatief, ze maken het nog lekkerder maar met alleen kerrie en laurier als kruiden kom je een heel eind. Laat in een ruime koekenpan of hapjespan een beetje olie en een klein klontje boter smelten, doe de gesnipperde ui erbij en roer. Als de ui een beetje zacht is, de rijst erdoor roeren en eventueel het kaneelstokje, de kruidnagel en een paar peulen kardemom. De kerrie erdoor en een kop bouillon en een kop water erop gieten. Heb je echte bouillon die niet te zout is, alleen bouillon gebruiken. Zachtjes laten koken. Intussen de eieren 8 minuten koken, laten afkoelen en pellen. In vieren snijden. De doperwtjes een paar minuten koken, afgieten. Peterselie wassen en fijnsnijden. De schelvis in een platte pan bedekken met water, twee laurierbladen erop leggen en aan de kook brengen (nauwelijks) en vijf à zes minuten pocheren. Uit het water halen, beetje laten afkoelen, het vel verwijderen en misschien een graatje nog hier en daar eruit halen. Met de hand in stukjes scheuren. Het water van de vis nu bij de rijst gieten, en verder laten koken. Als de rijst gaar is mag het geheel best wat vochtig zijn, niet drassig. Kaneelstokje, kruidnagel en kardemom verwijderen. Met een vork een klontje boter erdoor roeren. Theelepel kurkuma, als je hebt, erdoor en een eetlepel zure room. Twee eierkwarten verkruimelen en met de stukjes schelvis en de doperwtjes door de rijst scheppen. De overige zes eierparten er netjes bovenop leggen. Deksel op de pan en een minuut goed laten doorwarmen. Peterselie en eventueel koriander eroverheen strooien. Raita is lekker erbij: De geraspte komkommer tijdje laten uitlekken en dan uitknijpen. De yoghurt met een snufje zout en de geraspte komkommer door elkaar roeren. Versieren met een paar blaadjes munt. ------- Het plaatje is van Freek de VriesLentsch Meer
informatie: www.instagram.com/_studioagape_
|
||||
© 2021 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |