archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Dol op dille Maeve van der Steen

1819BZ Dille
Trouwe lezers weten dat ik een dingetje had met dille (zie mijn stukje: ‘Een tweede kans voor dille’, met gemengde gevoelens over de bezoekjes aan mijn schoonfamilie op Texel) maar dat ik inmiddels weer erg gecharmeerd ben van de groene sprietjes.
Niet te vaak natuurlijk, maar bij een visje smaakt een sausje met dille altijd heerlijk.
Dat betekent niet dat je iedere keer bij een moot zalm dillesaus moet serveren, of bij gerookte zalm sour cream met dille. Maar het kan. De combinatie is sterk. Zeker als er nog een beetje mierikswortel door de saus wordt gemengd. En dille doet het ook heel goed door aardappelsla. Wist je trouwens dat aardappelsla ook lekker is in de winter bij een warme maaltijd, je kan hem een beetje opwarmen als je het contrast tussen koud en warm op één bord te heftig vindt.
Dille smaakt een beetje anijsachtig en heet in het Frans dan ook ‘aneth’ en in het Italiaans ‘aneto’.

Maak vandaag eens een voorgerechtje dat niet mediterraan is en waar ook eens geen vis aan te pas komt, een hapje uit Scandinavië. En dat terwijl dille wel degelijk uit het Middellandse Zeegebied komt. Scandinavische landen hebben het kruid, sinds het door de Vikingen naar Zweden gebracht werd, innig omarmd. Het woord dille stamt af van het Oud-Noors, het woord ‘dilla’ betekent dommelen. Je schijnt er dus een beetje slaperig van te worden. Nooit iets van gemerkt hoor, van die verdovende werking van dille. 

Tartine Nordique.

Neem als basis een dun sneetje donker brood, mijn voorkeur gaat uit naar Brabants rog. 
Helaas zie je dit lichte roggebrood niet vaak, maar het is heel lekker en bovendien goed voor de darmen. De smaak is veel neutraler dan die van zwart roggebrood. 

Voor vier personen, als borrelhapje, voorgerecht of lichte lunch.

8 dunne plakjes rosbief
1 gare rode biet
1 rode ui, in dunne ringetjes
100 gram roomkaas, de Fransen gebruiken Carré frais, wij nemen bijvoorbeeld Philadelphia
1 theelepel roze peperkorrels, gekneusd in de vijzel
plus een paar hele roze korrels
1 theelepel mierikswortel, mag uit een potje
peper uit de molen
 paar takjes dille, ontdaan van de stelen, grof gesneden
4 sneetjes Brabants rog, of Oberländer, in tweeën

Roer de roomkaas luchtig met de mierikswortel en de gekneusde roze peperkorrels.
Snijd de biet in dunne plakjes.
Besmeer de sneetjes brood met de roomkaas, leg er de plakjes biet op, en drapeer daar bovenop de plakjes rosbief.
Leg de uienringetjes erop en de dille.
Draai er nog wat zwarte peper boven en decoreer met een paar roze peperkorrels.

De Marie Claire, waar dit recept vandaan komt, adviseert een pinot noir uit de Elzas erbij. Dat is een heel bijzondere, heel fijne lichtrode wijn, en de kleurencombinatie is natuurlijk fantastisch!
Een Scandinavische aquavit smaakt natuurlijk sowieso goed bij dit soort noordelijke hapjes, maar heb je die niet in huis dan is een pilsje of een ouderwets glaasje jenever ook passend.
Eten we deze tartine Nordique bij de lunch, dan zou ik een kopje Earl Grey aanraden.

------
Het plaatje is van Han Busstra


© 2021 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Dol op dille Maeve van der Steen
1819BZ Dille
Trouwe lezers weten dat ik een dingetje had met dille (zie mijn stukje: ‘Een tweede kans voor dille’, met gemengde gevoelens over de bezoekjes aan mijn schoonfamilie op Texel) maar dat ik inmiddels weer erg gecharmeerd ben van de groene sprietjes.
Niet te vaak natuurlijk, maar bij een visje smaakt een sausje met dille altijd heerlijk.
Dat betekent niet dat je iedere keer bij een moot zalm dillesaus moet serveren, of bij gerookte zalm sour cream met dille. Maar het kan. De combinatie is sterk. Zeker als er nog een beetje mierikswortel door de saus wordt gemengd. En dille doet het ook heel goed door aardappelsla. Wist je trouwens dat aardappelsla ook lekker is in de winter bij een warme maaltijd, je kan hem een beetje opwarmen als je het contrast tussen koud en warm op één bord te heftig vindt.
Dille smaakt een beetje anijsachtig en heet in het Frans dan ook ‘aneth’ en in het Italiaans ‘aneto’.

Maak vandaag eens een voorgerechtje dat niet mediterraan is en waar ook eens geen vis aan te pas komt, een hapje uit Scandinavië. En dat terwijl dille wel degelijk uit het Middellandse Zeegebied komt. Scandinavische landen hebben het kruid, sinds het door de Vikingen naar Zweden gebracht werd, innig omarmd. Het woord dille stamt af van het Oud-Noors, het woord ‘dilla’ betekent dommelen. Je schijnt er dus een beetje slaperig van te worden. Nooit iets van gemerkt hoor, van die verdovende werking van dille. 

Tartine Nordique.

Neem als basis een dun sneetje donker brood, mijn voorkeur gaat uit naar Brabants rog. 
Helaas zie je dit lichte roggebrood niet vaak, maar het is heel lekker en bovendien goed voor de darmen. De smaak is veel neutraler dan die van zwart roggebrood. 

Voor vier personen, als borrelhapje, voorgerecht of lichte lunch.

8 dunne plakjes rosbief
1 gare rode biet
1 rode ui, in dunne ringetjes
100 gram roomkaas, de Fransen gebruiken Carré frais, wij nemen bijvoorbeeld Philadelphia
1 theelepel roze peperkorrels, gekneusd in de vijzel
plus een paar hele roze korrels
1 theelepel mierikswortel, mag uit een potje
peper uit de molen
 paar takjes dille, ontdaan van de stelen, grof gesneden
4 sneetjes Brabants rog, of Oberländer, in tweeën

Roer de roomkaas luchtig met de mierikswortel en de gekneusde roze peperkorrels.
Snijd de biet in dunne plakjes.
Besmeer de sneetjes brood met de roomkaas, leg er de plakjes biet op, en drapeer daar bovenop de plakjes rosbief.
Leg de uienringetjes erop en de dille.
Draai er nog wat zwarte peper boven en decoreer met een paar roze peperkorrels.

De Marie Claire, waar dit recept vandaan komt, adviseert een pinot noir uit de Elzas erbij. Dat is een heel bijzondere, heel fijne lichtrode wijn, en de kleurencombinatie is natuurlijk fantastisch!
Een Scandinavische aquavit smaakt natuurlijk sowieso goed bij dit soort noordelijke hapjes, maar heb je die niet in huis dan is een pilsje of een ouderwets glaasje jenever ook passend.
Eten we deze tartine Nordique bij de lunch, dan zou ik een kopje Earl Grey aanraden.

------
Het plaatje is van Han Busstra
© 2021 Maeve van der Steen
powered by CJ2