archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Doe het toch zelf! Maeve van der Steen

1816BZ Zelf‘Wat ga jij vanavond eten,’ vraag ik een vriendin als ze opstaat van het terras waar we net heerlijk een paar cappuccino’s hebben gedronken in de zon. Dat vraag ik meestal als mensen huiswaarts keren, omdat ik nou eenmaal gek ben op eten en altijd nieuwsgierig ben naar andermans gewoontes. Maar ik vraag het ook in de hoop inspiratie op te doen. Want wat zal ik zelf weer eens gaan eten vanavond. ‘Gewokte gamba’s met Teriyaki saus en Japanse wokgroenten.’ ‘Japanse wokgroenten,’ vraag ik verbaasd, ‘bestaat dat ook al?’ ‘Ja, van de Jumbo, met paddenstoelen en paprika en zo.’

Toevallig is de Jumbo even te ver dus ik wandel de Dirk van den Broek binnen en kom meteen langs de verpakte groenten. Wokgroenten op zijn Aziatisch, Thais, Cambodjaans, Chinees, Italiaans en misschien wel nog een variant. De meeste met rode paprika, kool, prei, broccoli en nog het een en ander, zo te zien zijn ze allemaal tamelijk inwisselbaar. Ach, zie ik daar ook nog een zakje good old Hollandse soepgroenten liggen?

Wat zijn Nederlanders toch verknocht aan zakjes voorgewassen, voorgesneden groenten. Sinds groente niet meer lang gekookt wordt en we massaal aan het wokken zijn geslagen, bedachten de supermarkten dat ze het snijwerk wel van ons konden overnemen. Helaas wordt de inhoud van de zakjes vrij snel minder fris, hoewel ze zijn verpakt onder beschermende atmosfeer – dat betekent dat de lucht is vervangen door een aangepast luchtmengsel, meestal lucht zonder zuurstof. Klinkt eng maar schijnt niet schadelijk te zijn. Jammer genoeg zijn de stukjes zelden fijn genoeg gesneden, ik trof wel eens hele sperziebonen in een zakje wokgroenten aan en die zijn echt nog niet eetbaar na een paar minuten bakken.

‘Geschoonde’ spruitjes, stukjes bloemkool in een zakje? Liever niet, er zitten vaak droge randjes aan, brr, die moet je er dan zelf eerst afsnijden, ja dan kan je het net zo goed helemaal zelf doen. Kropsla – sorry dat heet tegenwoordig botersla – die ik laatst bij de Coop had gekocht zag er dan wel mooi en fris uit maar smaakte gewoon helemaal nergens naar.

Toch maar zelf de krop sla wassen en drogen? De courgette en uien zelf gaan snijden? Zodat je van sommige ingrediënten een onhandige hoeveelheid overhoudt? Ja. Zucht. Moet je dan toch echt alles zelf doen in de keuken? Nee gelukkig niet. Er zijn beslist kant-en-klaar producten, of misschien beter gezegd, halfklare producten, die goed te doen zijn.
Sommige voorgebakken aardappeltjes worden heel lekker, mijn favoriet zijn de schijfjes voorgebakken aardappel met schil (zonder kruiden) van Albert Heijn. Het duurt wel veel langer dan de voorgeschreven twaalf minuten voordat ze gaar zijn, dus houd daar rekening mee.
Aardappelpuree uit de diepvries gaat er zeker mee door. Ovenfrites, ik vind de eerste drie, vier frietjes lekker en de rest niet, maar de meeste mensen vinden het prima. Binnenkort toch maar eens een airfryer aanschaffen, benieuwd of die echt zulke knapperige patat maakt.
Moeten we dan vanavond maar iets laten brengen door zo’n jongen met een doos achterop zijn snelle fiets? Als ik op straat om me heen kijk zie ik zoveel van die fietsen en scooters dat je bijna zou denken dat niemand meer kookt.

Nee, het is toch fijn iets uit je eigen keuken te toveren. Hoe lang duurt het nou helemaal om een aardappel te schillen. Fijne nieuwe aardappels kook je in de schil. Een bloemkooltje is helemaal geen werk. Rustig in de kamer gaan zitten en boontjes doppen terwijl je naar de radio of naar een podcast luistert is zeer ontspannend.
Lekker naar de markt om een bos wortels te kopen en flinke hoeveelheden verse kruiden, in plaats van drie sprietjes peterselie in een plastic bakje. Oh dat plastic! *

Heb je daar vandaag geen tijd voor, ga dan vanavond naar een restaurant, hoera, we kunnen weer op een terras eten, hoe feestelijk! En dan maar hopen dat de chef-kok niet alles uit plastic zakken schudt maar alles vers bereidt.

-----
*Wil je niet helemaal gedeprimeerd raken door de milieuvervuiling, luister dan naar ‘The Green Quest’ van BNR Nieuwsradio, daar hoor je allemaal mooie projecten langskomen die wat hoop voor de toekomst geven.
 
https://www.bnr.nl/podcast/the-green-quest

-------
Het plaatje is van Petra Busstra
Meer informatie: www.petrabusstra.com

© 2021 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Doe het toch zelf! Maeve van der Steen
1816BZ Zelf‘Wat ga jij vanavond eten,’ vraag ik een vriendin als ze opstaat van het terras waar we net heerlijk een paar cappuccino’s hebben gedronken in de zon. Dat vraag ik meestal als mensen huiswaarts keren, omdat ik nou eenmaal gek ben op eten en altijd nieuwsgierig ben naar andermans gewoontes. Maar ik vraag het ook in de hoop inspiratie op te doen. Want wat zal ik zelf weer eens gaan eten vanavond. ‘Gewokte gamba’s met Teriyaki saus en Japanse wokgroenten.’ ‘Japanse wokgroenten,’ vraag ik verbaasd, ‘bestaat dat ook al?’ ‘Ja, van de Jumbo, met paddenstoelen en paprika en zo.’

Toevallig is de Jumbo even te ver dus ik wandel de Dirk van den Broek binnen en kom meteen langs de verpakte groenten. Wokgroenten op zijn Aziatisch, Thais, Cambodjaans, Chinees, Italiaans en misschien wel nog een variant. De meeste met rode paprika, kool, prei, broccoli en nog het een en ander, zo te zien zijn ze allemaal tamelijk inwisselbaar. Ach, zie ik daar ook nog een zakje good old Hollandse soepgroenten liggen?

Wat zijn Nederlanders toch verknocht aan zakjes voorgewassen, voorgesneden groenten. Sinds groente niet meer lang gekookt wordt en we massaal aan het wokken zijn geslagen, bedachten de supermarkten dat ze het snijwerk wel van ons konden overnemen. Helaas wordt de inhoud van de zakjes vrij snel minder fris, hoewel ze zijn verpakt onder beschermende atmosfeer – dat betekent dat de lucht is vervangen door een aangepast luchtmengsel, meestal lucht zonder zuurstof. Klinkt eng maar schijnt niet schadelijk te zijn. Jammer genoeg zijn de stukjes zelden fijn genoeg gesneden, ik trof wel eens hele sperziebonen in een zakje wokgroenten aan en die zijn echt nog niet eetbaar na een paar minuten bakken.

‘Geschoonde’ spruitjes, stukjes bloemkool in een zakje? Liever niet, er zitten vaak droge randjes aan, brr, die moet je er dan zelf eerst afsnijden, ja dan kan je het net zo goed helemaal zelf doen. Kropsla – sorry dat heet tegenwoordig botersla – die ik laatst bij de Coop had gekocht zag er dan wel mooi en fris uit maar smaakte gewoon helemaal nergens naar.

Toch maar zelf de krop sla wassen en drogen? De courgette en uien zelf gaan snijden? Zodat je van sommige ingrediënten een onhandige hoeveelheid overhoudt? Ja. Zucht. Moet je dan toch echt alles zelf doen in de keuken? Nee gelukkig niet. Er zijn beslist kant-en-klaar producten, of misschien beter gezegd, halfklare producten, die goed te doen zijn.
Sommige voorgebakken aardappeltjes worden heel lekker, mijn favoriet zijn de schijfjes voorgebakken aardappel met schil (zonder kruiden) van Albert Heijn. Het duurt wel veel langer dan de voorgeschreven twaalf minuten voordat ze gaar zijn, dus houd daar rekening mee.
Aardappelpuree uit de diepvries gaat er zeker mee door. Ovenfrites, ik vind de eerste drie, vier frietjes lekker en de rest niet, maar de meeste mensen vinden het prima. Binnenkort toch maar eens een airfryer aanschaffen, benieuwd of die echt zulke knapperige patat maakt.
Moeten we dan vanavond maar iets laten brengen door zo’n jongen met een doos achterop zijn snelle fiets? Als ik op straat om me heen kijk zie ik zoveel van die fietsen en scooters dat je bijna zou denken dat niemand meer kookt.

Nee, het is toch fijn iets uit je eigen keuken te toveren. Hoe lang duurt het nou helemaal om een aardappel te schillen. Fijne nieuwe aardappels kook je in de schil. Een bloemkooltje is helemaal geen werk. Rustig in de kamer gaan zitten en boontjes doppen terwijl je naar de radio of naar een podcast luistert is zeer ontspannend.
Lekker naar de markt om een bos wortels te kopen en flinke hoeveelheden verse kruiden, in plaats van drie sprietjes peterselie in een plastic bakje. Oh dat plastic! *

Heb je daar vandaag geen tijd voor, ga dan vanavond naar een restaurant, hoera, we kunnen weer op een terras eten, hoe feestelijk! En dan maar hopen dat de chef-kok niet alles uit plastic zakken schudt maar alles vers bereidt.

-----
*Wil je niet helemaal gedeprimeerd raken door de milieuvervuiling, luister dan naar ‘The Green Quest’ van BNR Nieuwsradio, daar hoor je allemaal mooie projecten langskomen die wat hoop voor de toekomst geven.
 
https://www.bnr.nl/podcast/the-green-quest

-------
Het plaatje is van Petra Busstra
Meer informatie: www.petrabusstra.com
© 2021 Maeve van der Steen
powered by CJ2