archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Bananaphone èn bananabread Maeve van der Steen

1715BZ BananaKen je de podcast De krokante leesmap? Drie beroepskletsers, Roelof de Vries, Marcel van Roosmalen en Noortje Velthuizen bespraken verschillende tijdschriften, van obscure verenigingsblaadjes van onwaarschijnlijke clubjes en glamour glossy’s als Grazia, tot wat serieuzere maandbladen zoals de HP en Vrij Nederland. Vooral de besprekingen van hobbyblaadjes waren grappig. Intussen kwamen ook actuele ergernissen voorbij.

Kennelijk waren de bladen op, want ze noemen hun podcast nu de Coranafiles – inmiddels is daarvan nummer VI te horen. De meligheid is gebleven en de losse stijl nog losser geworden, omdat ze nu niet meer bij elkaar zitten maar ieder in hun eigen huis. Dus de schattige dochtertjes van Marcel lopen af en toe ook de opname binnen. Aan mij is dit oeverloze gelul zeer besteed, hoewel ik de leesmap wel mis.
Wat we helaas nu ook moeten missen is de Banana phone. Als er een beller was, werd het gerinkel voorafgegaan door het begin van het catchy ‘Ring ring ring ring, ring ring ring ring Bananaphone!’

Ik heb het liedje aan een stuk door lopen zingen terwijl ik bezig was met het makkelijkste bakrecept ooit. Inderdaad, ook ik ben voor de bijl gegaan en ben aan het bakken geslagen. Ik durfde het aan omdat het er echt heel eenvoudig uitzag. Je hebt zelfs geen mixer nodig. Als je zo’n maatbeker hebt waar verschillende streepjes op staan voor bloem, suiker, havermout en wat niet al, heb je zelfs geen weegschaal nodig. Ik had jarenlang zo’n ouderwetse, doorzichtige plastic maatbeker, maar was die kwijtgeraakt. Het was even zoeken naar een nieuwe – uiteindelijk gevonden in een kruidenwinkel aan de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Dolgelukkig ben ik ermee, echt een heel handig ding.

Je kan de hoeveelheid suiker aanpassen aan je smaak (je kan ook zeggen aan het belang wat je hecht aan het minderen van suiker in je dieet).
Als het maar ongeveer tussen de 100 en 150 gram zit.
Heb je toevallig walnoten in huis, of andere noten, breek er een paar in stukjes en roer die door het beslag.

Bananabread!

2 à 3 rijpe of overrijpe bananen
80 gram gesmolten boter
theelepel bakpoeder – dat is een zakje
snuf zout, dat is ongeveer een derde theelepel
100 tot 150 gram suiker, al naar gelang hoe zoet je het wilt
2 eitjes
theelepel vanille-extract of zakje vanillesuiker
eventueel een handje walnoten in kleine stukjes
100 gram bloem

Verwarm de oven  voor op 175º
Vet een broodvorm in met boter

Prak de bananen tot een papje.
Roer de gesmolten boter erdoor.
Meng nu het bakpoeder en het zout erdoor.
Dan de suiker, het geklopte ei en het vanille-extract of de vanillesuiker.
En eventueel de stukjes noot.
Mix tot slot de gezeefde bloem erdoor.
Giet het beslag in de ingevette broodvorm.

Zet in de oven en laat 50 minuten tot een uur bakken. Mijn moeder zei altijd: als je het ruikt is het bijna goed. Met andere woorden, als het heerlijk gaat geuren, even gaan kijken hoe het erbij staat, wordt het geheel niet te bruin van boven? Test op gaarheid met een satéprikker of iets dergelijks, die moet er droog uitkomen.
Paar minuutjes laten afkoelen, dan het bananenbrood voorzichtig uit de vorm halen en op een rooster compleet laten afkoelen.
Met een broodmes in plakken snijden. Om zo te eten of besmeerd met een beetje boter of abrikozenjam. Mmm.
Wat je vandaag niet opeet, kan je in plakjes in de vriezer bewaren voor later.

Alle afleveringen van De krokante leesmap en de Coronafiles zijn nog steeds te beluisteren op NPO radio1. De song Banana phone vind je op: https://www.youtube.com/watch?v=j5C6X9vOEkU

Wees gewaarschuwd, het blijft je de hele dag achtervolgen!

-------
Het plaatje is van Petra Busstra
Meer informatie op: www.petrabusstra.com


© 2020 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Bananaphone èn bananabread Maeve van der Steen
1715BZ BananaKen je de podcast De krokante leesmap? Drie beroepskletsers, Roelof de Vries, Marcel van Roosmalen en Noortje Velthuizen bespraken verschillende tijdschriften, van obscure verenigingsblaadjes van onwaarschijnlijke clubjes en glamour glossy’s als Grazia, tot wat serieuzere maandbladen zoals de HP en Vrij Nederland. Vooral de besprekingen van hobbyblaadjes waren grappig. Intussen kwamen ook actuele ergernissen voorbij.

Kennelijk waren de bladen op, want ze noemen hun podcast nu de Coranafiles – inmiddels is daarvan nummer VI te horen. De meligheid is gebleven en de losse stijl nog losser geworden, omdat ze nu niet meer bij elkaar zitten maar ieder in hun eigen huis. Dus de schattige dochtertjes van Marcel lopen af en toe ook de opname binnen. Aan mij is dit oeverloze gelul zeer besteed, hoewel ik de leesmap wel mis.
Wat we helaas nu ook moeten missen is de Banana phone. Als er een beller was, werd het gerinkel voorafgegaan door het begin van het catchy ‘Ring ring ring ring, ring ring ring ring Bananaphone!’

Ik heb het liedje aan een stuk door lopen zingen terwijl ik bezig was met het makkelijkste bakrecept ooit. Inderdaad, ook ik ben voor de bijl gegaan en ben aan het bakken geslagen. Ik durfde het aan omdat het er echt heel eenvoudig uitzag. Je hebt zelfs geen mixer nodig. Als je zo’n maatbeker hebt waar verschillende streepjes op staan voor bloem, suiker, havermout en wat niet al, heb je zelfs geen weegschaal nodig. Ik had jarenlang zo’n ouderwetse, doorzichtige plastic maatbeker, maar was die kwijtgeraakt. Het was even zoeken naar een nieuwe – uiteindelijk gevonden in een kruidenwinkel aan de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Dolgelukkig ben ik ermee, echt een heel handig ding.

Je kan de hoeveelheid suiker aanpassen aan je smaak (je kan ook zeggen aan het belang wat je hecht aan het minderen van suiker in je dieet).
Als het maar ongeveer tussen de 100 en 150 gram zit.
Heb je toevallig walnoten in huis, of andere noten, breek er een paar in stukjes en roer die door het beslag.

Bananabread!

2 à 3 rijpe of overrijpe bananen
80 gram gesmolten boter
theelepel bakpoeder – dat is een zakje
snuf zout, dat is ongeveer een derde theelepel
100 tot 150 gram suiker, al naar gelang hoe zoet je het wilt
2 eitjes
theelepel vanille-extract of zakje vanillesuiker
eventueel een handje walnoten in kleine stukjes
100 gram bloem

Verwarm de oven  voor op 175º
Vet een broodvorm in met boter

Prak de bananen tot een papje.
Roer de gesmolten boter erdoor.
Meng nu het bakpoeder en het zout erdoor.
Dan de suiker, het geklopte ei en het vanille-extract of de vanillesuiker.
En eventueel de stukjes noot.
Mix tot slot de gezeefde bloem erdoor.
Giet het beslag in de ingevette broodvorm.

Zet in de oven en laat 50 minuten tot een uur bakken. Mijn moeder zei altijd: als je het ruikt is het bijna goed. Met andere woorden, als het heerlijk gaat geuren, even gaan kijken hoe het erbij staat, wordt het geheel niet te bruin van boven? Test op gaarheid met een satéprikker of iets dergelijks, die moet er droog uitkomen.
Paar minuutjes laten afkoelen, dan het bananenbrood voorzichtig uit de vorm halen en op een rooster compleet laten afkoelen.
Met een broodmes in plakken snijden. Om zo te eten of besmeerd met een beetje boter of abrikozenjam. Mmm.
Wat je vandaag niet opeet, kan je in plakjes in de vriezer bewaren voor later.

Alle afleveringen van De krokante leesmap en de Coronafiles zijn nog steeds te beluisteren op NPO radio1. De song Banana phone vind je op: https://www.youtube.com/watch?v=j5C6X9vOEkU

Wees gewaarschuwd, het blijft je de hele dag achtervolgen!

-------
Het plaatje is van Petra Busstra
Meer informatie op: www.petrabusstra.com
© 2020 Maeve van der Steen
powered by CJ2