archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Iets heel anders: croque spinazie | Maeve van der Steen | |||
Ik ken een kookboekenschrijfster, echt, persoonlijk! Omdat ze bij mij in de straat woont en omdat haar man, die muzikant is, mij wel eens begeleid heeft. Ze woont trouwens het grootste deel van het jaar in Noord-Frankrijk, waar ze een heel grote moestuin heeft en een table d’hôte, waar je eens per week kan aanschuiven. Vroeger was ze kok in het roemruchte Carels Café, aan de Frans Halsstraat in de Pijp. Van heinde en ver kwam men er de Chateaubriand voor twee personen, met saus naar keuze, eten (peper, champignons of blauwe kaas). Vooral die met blauwe kaas was zeer geliefd. Zelf at ze deze saus over de spaghetti, want Mari Maris eet geen vlees. Ze heeft niks tegen vlees of vleeseters, maar haar boek – het tweede alweer en de derde is ook al uit – heeft alleen groenterecepten. Mari plukt de dag heet het en er staan dan ook 365 recepten in, voor elke dag één, te bereiden met de groente die je op dat moment uit de tuin kan plukken. Nou ja, uit haar tuin dan, ik kom op mijn balkon niet verder dan peterselie en basilicum. Het boek is ook een beschrijving van de seizoenen in Frankrijk, en wat die in haar tuin doen groeien en bloeien Kortom, de wederwaardigheden van een groentevrouw. Fijn om te lezen die verhaaltjes. De recepten hebben meestal veel ingrediënten, zoals bij meer moderne groenteschrijvers, maar ik heb iets lekker overzichtelijks gekozen. Gelukkig is Mari geen veganist, want wat zouden we beginnen zonder kaas? Kies stevig witbrood, zelfs de supermarkt heeft tegenwoordig wel een soort pain de campagne. Spinazie snijd ik wel eens na het koken in wat kleinere stukken, maar daar is nu geen tijd voor. De spinazie voor het bakken snijden. Zet alles netjes klaar want er moet veel tegelijk gebeuren. Je kan die spinazie ook van tevoren vast aanbakken als dat meer rust geeft. De bechamel *) moet warm zijn. Voor vier driedubbeldikke sandwiches, bedoeld voor mensen die de hele ochtend flink in de tuin gewerkt hebben (of dat in ieder geval van plan waren). Crocque Spinazie 12 witte boterhammen boter 12 plakjes harde geitenkaas ca. 100 gram zachte geitenkaas van de rol paar eetlepels geraspte Parmezaan of Pecorino 1 ½ à 2 dl bechamelsaus druppeltje citroensap 500 gram spinazie, gewassen, gedroogd en gesneden teentje knoflook, fijngehakt versgemalen peper olijfolie Rooster de boterhammen onder de grill (of in een oven op 200ºC) aan één kant goudbruin en aan de andere kant heel licht, alleen maar om een beetje te drogen. Beboter acht boterhammen en leg op de droge kant een plakje geitenkaas. Doe op de vier andere boterhammen een dikke laag bechamel, strooi er de Parmezaan of Pecorino over. Zet alle 12 boterhammen onder de grill. Jaag de spinazie door een grote koekenpan of wok in hete olijfolie, met de knoflook, schep eruit voordat er vocht uitkomt. Toch nog even uitknijpen. Drupje citroen erop en wat peper Vlei op de boterhammen met harde geitenkaas de spinazie en kruimel daarover de zachte geitenkaas. Leg twee van deze boterhammen op elkaar. Dan heb je vier sandwiches. Leg daar bovenop de bechamelboterhammen (bechamel boven). Snijd ze schuin doormidden. Schuif op vier bordjes en leg er een paar radijsjes bij. Meer van Mari Maris: Groentebijbel Saladebijbel. Laatste nieuws: binnenkort komt Maison Mari uit! *) Zie ook: http://www.deleunstoel.nl/zoeken.php?artikel_id=365 ----- Het plaatje is van Freek de Vries Lentsch |
||||
© 2019 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |