archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Meloen moet je doen! Maeve van der Steen

1617BZ MeloenEr zijn mensen die bij warm weer verzuchten: ‘Ik heb helemaal geen trek, doe mij maar alleen een bordje groene sla.’ Tot die mensen behoor ik niet. Integendeel, ik krijg juist enorme zin in eten in de zomer, spaghetti met lekker veel knoflook, een vissoep of iets pittigs met rode pepertjes. Natuurlijk zal ik nu sneller een boterham met aardbeien eten dan in de winter en dat is maar goed ook! Het zou verboden moeten worden om buiten het seizoen aardbeien te verkopen. Kregen die importeurs van groente en fruit maar eens last van vliegschaamte.

Oh jee nu overdrijf ik heel erg. We eten ons hier suf aan producten uit warme landen. Wat zouden we in de hitte moeten zonder watermeloen uit Amerika, Spanje of Griekenland? Het is de beste dorstlesser die er in vaste vorm bestaat, de watermeloen. Gekoeld en in blokjes gesneden of zo uit een schijf gehapt, lekkerder dan een ijsje, en hij bevat nauwelijks calorieën, wat wil je nog meer?

Nou, een fijne drank ervan maken, of een kleurrijke sla.
Simpel en snel, want lekker eten en drinken willen we allemaal, maar in de zomer uren in de warme keuken staan natuurlijk niet.

Aqua Fresca van watermeloen
Neem een halve watermeloen, met zo weinig mogelijk pitjes (soms staat het aangegeven: pitloze meloen!).
Schep met een lepel het vruchtvlees eruit, het rode en het roze, het witte laat je zitten. Proef een stukje om te kijken hoe zoet de meloen is, behoorlijk zoet, prima. Niet zo zoet? Dan kan er misschien straks wat suikerstroop doorheen.
Doe de stukjes meloen in de blender en draaien maar, eerst langzaam, dan highspeed. Het geheel wordt nu roze, dat zijn luchtbelletjes die straks weer verdwijnen. Paar minuten draaien. Het kan ook met de staafmixer in een ruime kan. Als het te veel is, doe je het in gedeeltes.
Giet nu het sap door een zeef en wrijf de vaste bestanddelen erdoor. Het is nu weer mooi rood geworden.
Als je de aqua wat zoeter wil, maak dan een suikerstroopje door een paar scheppen suiker met water te verwarmen in een pannetje, de suiker moet helemaal oplossen. Van het vuur afhalen en laten afkoelen. Een scheut ervan bij het meloensap doen, dan krijg je een soort limonade. Voor mij hoeft het niet extra gezoet, maar misschien voor kinderen een goed idee.
Koelen in de ijskast en serveren met ijsklontjes en een rietje.
Een heerlijke, schitterende rode zomerdrank.

Sla van watermeloen en komkommer
Als je deze sla voor het eerst ziet denk je: waarom heb ik dat niet jaren geleden zelf bedacht, zo wonderschoon die combinatie van roze en groen!

Voor een man of vier bij een barbecue bijvoorbeeld:

vruchtvlees van een kwart watermeloen, of een schijf, als ie erg groot is, in niet te kleine blokjes gesneden
een zelfde hoeveelheid blokjes komkommer, gedeeltelijk geschild (met donkergroene strepen dus, zo schil ik een komkommer altijd trouwens)
blaadjes van een halve bos munt, in stukjes gescheurd
een ons feta in heel kleine blokjes
of wat korrels hüttenkäse
vers gemalen peper
minuscuul snufje zout

Roer alle ingrediënten losjes door elkaar, samen met het sap van de meloen en klaar is Kees.
Dressing niet nodig.

Over watermeloenen gesproken, ik kan jullie dit prachtige lied van de onvolprezen maar in Nederland vrij onbekende Tom T. Hall niet onthouden: Old dogs, Children and Watermelon Wine.

Tom T. Hall in zijn jonge jaren, met veel strijkers op de achtergrond, en de tweede versie als hij nog ouder is dan de man die hij beschrijft. Met alleen gitaar en een verhaal vooraf.
Het gaat om de tekst zoals vaak bij country muziek, en zeker bij Tom T. wiens bijnaam The Storyteller is.
Hopelijk vindt collega Henk Klaren het niet erg dat ik me ook even in de muziek begeef …

Een fijne zomer toegewenst met veel verfrissingen zoals bovenstaande drank en salade.

https://www.youtube.com/watch?v=BqV9NZSGIa4

https://www.youtube.com/watch?v=45u0kdUgFgo

----
Het plaatje is van Han Busstra


© 2019 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Meloen moet je doen! Maeve van der Steen
1617BZ MeloenEr zijn mensen die bij warm weer verzuchten: ‘Ik heb helemaal geen trek, doe mij maar alleen een bordje groene sla.’ Tot die mensen behoor ik niet. Integendeel, ik krijg juist enorme zin in eten in de zomer, spaghetti met lekker veel knoflook, een vissoep of iets pittigs met rode pepertjes. Natuurlijk zal ik nu sneller een boterham met aardbeien eten dan in de winter en dat is maar goed ook! Het zou verboden moeten worden om buiten het seizoen aardbeien te verkopen. Kregen die importeurs van groente en fruit maar eens last van vliegschaamte.

Oh jee nu overdrijf ik heel erg. We eten ons hier suf aan producten uit warme landen. Wat zouden we in de hitte moeten zonder watermeloen uit Amerika, Spanje of Griekenland? Het is de beste dorstlesser die er in vaste vorm bestaat, de watermeloen. Gekoeld en in blokjes gesneden of zo uit een schijf gehapt, lekkerder dan een ijsje, en hij bevat nauwelijks calorieën, wat wil je nog meer?

Nou, een fijne drank ervan maken, of een kleurrijke sla.
Simpel en snel, want lekker eten en drinken willen we allemaal, maar in de zomer uren in de warme keuken staan natuurlijk niet.

Aqua Fresca van watermeloen
Neem een halve watermeloen, met zo weinig mogelijk pitjes (soms staat het aangegeven: pitloze meloen!).
Schep met een lepel het vruchtvlees eruit, het rode en het roze, het witte laat je zitten. Proef een stukje om te kijken hoe zoet de meloen is, behoorlijk zoet, prima. Niet zo zoet? Dan kan er misschien straks wat suikerstroop doorheen.
Doe de stukjes meloen in de blender en draaien maar, eerst langzaam, dan highspeed. Het geheel wordt nu roze, dat zijn luchtbelletjes die straks weer verdwijnen. Paar minuten draaien. Het kan ook met de staafmixer in een ruime kan. Als het te veel is, doe je het in gedeeltes.
Giet nu het sap door een zeef en wrijf de vaste bestanddelen erdoor. Het is nu weer mooi rood geworden.
Als je de aqua wat zoeter wil, maak dan een suikerstroopje door een paar scheppen suiker met water te verwarmen in een pannetje, de suiker moet helemaal oplossen. Van het vuur afhalen en laten afkoelen. Een scheut ervan bij het meloensap doen, dan krijg je een soort limonade. Voor mij hoeft het niet extra gezoet, maar misschien voor kinderen een goed idee.
Koelen in de ijskast en serveren met ijsklontjes en een rietje.
Een heerlijke, schitterende rode zomerdrank.

Sla van watermeloen en komkommer
Als je deze sla voor het eerst ziet denk je: waarom heb ik dat niet jaren geleden zelf bedacht, zo wonderschoon die combinatie van roze en groen!

Voor een man of vier bij een barbecue bijvoorbeeld:

vruchtvlees van een kwart watermeloen, of een schijf, als ie erg groot is, in niet te kleine blokjes gesneden
een zelfde hoeveelheid blokjes komkommer, gedeeltelijk geschild (met donkergroene strepen dus, zo schil ik een komkommer altijd trouwens)
blaadjes van een halve bos munt, in stukjes gescheurd
een ons feta in heel kleine blokjes
of wat korrels hüttenkäse
vers gemalen peper
minuscuul snufje zout

Roer alle ingrediënten losjes door elkaar, samen met het sap van de meloen en klaar is Kees.
Dressing niet nodig.

Over watermeloenen gesproken, ik kan jullie dit prachtige lied van de onvolprezen maar in Nederland vrij onbekende Tom T. Hall niet onthouden: Old dogs, Children and Watermelon Wine.

Tom T. Hall in zijn jonge jaren, met veel strijkers op de achtergrond, en de tweede versie als hij nog ouder is dan de man die hij beschrijft. Met alleen gitaar en een verhaal vooraf.
Het gaat om de tekst zoals vaak bij country muziek, en zeker bij Tom T. wiens bijnaam The Storyteller is.
Hopelijk vindt collega Henk Klaren het niet erg dat ik me ook even in de muziek begeef …

Een fijne zomer toegewenst met veel verfrissingen zoals bovenstaande drank en salade.

https://www.youtube.com/watch?v=BqV9NZSGIa4

https://www.youtube.com/watch?v=45u0kdUgFgo

----
Het plaatje is van Han Busstra
© 2019 Maeve van der Steen
powered by CJ2