archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Allegaartje | Maeve van der Steen | |||
Zes uur. Even uitblazen. Niks doen. Een glaasje wijn drinken. Een olijfje eten. De krant lezen. Televisiekijken. Even kletsen met man, vrouw, kind of buurvrouw. Even naar de kroeg. Zo, ik heb honger zeg, wat eten we vandaag eigenlijk?
Sommige gelukkigen krijgen dan een antwoord uit de keuken: ‘Lamscurry met rijst en komkommersla!’ ‘Entrecootje met gebakken aardappels en spinazie!’ Anderen, en dat zijn er tegenwoordig heel veel, als ik de krantenberichten mag geloven, moeten maar zien hoe ze aan hun eten komen. Ze zijn alleen, of ze hebben een huisgenoot die ook gewerkt heeft en geen boodschappen heeft gedaan. Niks in huis...Dus doen we de koelkast open, en daarna het vriesvak, en daarna weer de koelkast en de conclusie is dat we ons eigenlijk moeten schamen als we zeggen: er is niks in huis. Per jaar worden kilo’s verse groente en andere etenswaar weggegooid. Supermarkten vol voedsel dat niet opgegeten wordt.
Ik herinner me een televisieprogramma over een uitgebreid vuilnisbakkenonderzoek in Amerika. Fascinerend om te zien, al die verrotte stengels bleekselderij waar de onderzoekers met rubberen handschoenen in zaten te graaien. Ik zie ze voor me, de dikkerds, alcoholisten en andere gezelligerds met goede voornemens, die de bleekselderij, toen nog fris en knapperig, hadden gekocht en vervolgens nooit opgegeten. Zonde!
Als je zogenaamd niks in huis hebt, niet naar de supermarkt rennen. Of naar de traiteur of de Thai om de hoek. Houd je geld maar in je beursje en maak eens iets van wat er al is.
Vooruit, aan de slag, en omdat we dankbaar zijn voor wat we nog in huis hadden en we zo veel van lekker Italiaans eten houden noemen we het:
Spaghetti con Amore
· Snipper een uitje, bak het in een sauspannetje zachtjes in de olijfolie, doe er wat knoflook uit de knijper bij en daarna wat gedroogde basilicum en, als het er is, wat peterselie, fijngehakt. Misschien ligt er zelfs wel een stengeltje bleekselderij in de groentela! Dat zou mazzel zijn want dat smaakt heel goed in tomatensaus, in dat geval: de stengel in stukjes snijden en er ook bij doen. Goed omroeren en de inhoud van een halfliter blik tomaten erbij storten. Rustig laten pruttelen.
· Is er spek in huis? Blokjes spek uitbakken om er ten slotte bij te doen. Of misschien is er wat gehakt in de diepvries, in een koekenpan ontdooien. Zo niet, dan toch wel een stukje salami (in stukjes snijden), een blikje ansjovis of een blikje tonijn? Of olijven? Wat kappertjes? Of een halve courgette? (in dunne plakjes snijden en in wat olijfolie zachtjes bakken). Na een kwartiertje, peper, zout en een snufje suiker bij de tomatensaus.
· Pasta koken in water met flink wat zout, en de saus, met een of meerdere van de toevoegingen, erover scheppen, plus geraspte Parmezaan. Hollandse kaas kan ook wel eens een keertje hoor. Weinig wat zo lekker smaakt als je honger hebt, als een bordje spaghetti met geurige saus.
· Hopelijk is er nog wat sla in huis, al is het maar een struikje witlof – blaadjes afpellen, niet snijden – of een stukje komkommer, dat kan als voorgerecht dienen met een hardgekookt eitje en wat olie, azijn en mayonaise.
En voor de toekomst:
· Altijd zorgen dat er in het diepvriesvak een pakje diepvriesgroente zoals peultjes en doperwtjes ligt (passen overal bij) en voornoemde gehakt –omdat dat, in tegenstelling tot vlees, zo makkelijk ontdooit– en natuurlijk bevroren zalm of andere vis, supersnel gaar!
· Desserts zijn al helemaal geen probleem, er is toch altijd een stukje kaas of een pak ijs in huis? Die ene slome appel op de fruitschaal, voordat hij in de vuilnisbak terechtkomt, in stukken snijden, anderhalve minuut in de magnetron gaar maken, en overgieten met vanillevla.
Geniet maar eens van je voorraadje, dan gaan we volgende keer weer eens op ons gemak naar de markt en heel uitgebreid koken.
******************************************************************
Stroom is een Haags instituut voor beeldende kunst en architectuur. Ga naar www.stroom.nl . |
||||
© 2005 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |