archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Zonder pakjes en zakjes? Maeve van der Steen

1612BZ CornellMooi streven van Karin Luiten, kookboekenschrijfster van onder andere: ‘Koken zonder pakjes en zakjes’. Helemaal mee eens, weg met die pakjes rotzooi vol smaakstoffen, voornamelijk zout, suiker en glutamaat. Levensgevaarlijk in al te grote hoeveelheden.

Maar kom op, never say never. Wat moet je zonder sojasaus en Worcestorsauce beginnen bijvoorbeeld. En ik zeg ook geen nee tegen een kopje Campbell’s selderijcrème. De tomatensoep van Campbell is trouwens ook niet te versmaden. Dat waren John Lennon en Yoko Ono met mij eens, want op de beroemde foto van hun ontbijt op bed in de kamer van het Hilton stond tussen de tahin, gomasio en andere yin en yang producten ook een blikje Campbell’s tomatensoep, geconcentreerd.

Overigens ben ik van mening dat de ontwerper van dit wonderschone blikje ooit nog eens de credits moet krijgen die hij verdient (nou ja, zijn erven dan). Andy Warhol zal hem niet uit zichzelf iets hebben toegestopt. Wie deze ontwerper was weten we niet, wel dat de general manager van de fabriek in 1898 op het idee van rood en wit kwam na het zien van een football-wedstrijd van de universiteit van Pennsylvania tegen Cornell. Deze laatste jongens hadden zo’n lekker opvallend pakje aan. Rood en wit. (Goed zo Ajax.)

In mijn lofzang op het soepblikje moet ik ook nog even de heerlijke film ‘Buena Sera Mrs Campbell’ uit 1968 aanraden, een nogal onbekend gebleven film starring Gina Lollobrigida en Telly Savalas. De plot lijkt erg op die van de musical ‘Mamma Mia!’… en wat denk je, ik zoek het na en het script van Buena Sera Mrs Campbell blijkt inderdaad de basis te zijn voor de populaire Abba-musical.

Vandaag dan bij uitzondering een recept afkomstig van de achterkant van een pakje. Een pakje waarin weer een zakje zit met ‘Lipton Recipe Secrets’.
Dit recept is via een omweg tot mij gekomen. In Amerika was ik op mijn iPad op zoek naar een Amerikaanse specialiteit en sindsdien krijg ik iedere dag een Amerikaans Allrecipes mail.

Veel gerechten met kippenborst, kippendij, kippenbout, kipfilet met bacon, room, met kaas en champignons. Het is duidelijk waar Amerikanen van houden. En natuurlijk tientallen taarten, cakes, pannenkoekjes en muffins. Heel af en toe iets waarvan je denkt: ja, dit wil ik vanavond eten, zoals die rode aardappels uit de oven met Onion Soup Mix, het zag er heerlijk uit op de foto.

Maar waar vind je zo’n Amerikaans zakje? De onvolprezen Tjin, met in Amsterdam winkels bij de Albert Cuyp en het Gelderlandplein heeft bijna alles en inderdaad, meteen de Mix gevonden!
In de rest van Nederland ongetwijfeld bij Amerikaanse winkels te krijgen.
Wat bleek: het recept van Allrecipes was letterlijk overgeschreven van het pakje Lipton Recipe Secrets.
Hier schrijf ik het weer over, omdat het onwaarschijnlijk lekker is.

Benodigd:
kilo aardappels met rode schil, gewassen, de kleine in vieren gesneden – grote exemplaren in achten.
flinke scheut olijfolie
1 envelop Onion Soup Mix van Lipton Recipe Secrets

Zet de oven op 220ºC.

Droog de gewassen stukken aardappel goed af met een schone theedoek (die niet naar wasverzachter ruikt). Amerikanen gebruiken keukenpapier, ik prefereer de doek.

Neem een bakblik waar de stukken aardappel in één laag inpassen.
Giet een scheutje olijfolie in het blik en strooi de inhoud van het zakje erover. Rol de aardappels erdoorheen, giet nog een scheutje olijfolie erover en roer weer goed tot alle stukken aardappel bedekt zijn met olie en mix.

Ongeveer drie kwartier bakken, af en toe omroeren. Mochten wat stukjes ui te donker of zelfs zwart zijn geworden, die eruithalen met een houten lepel of keukenpapier.
Test of de aardappels gaar zijn, mooi bruin worden ze vanzelf.

Enjoy!

------
Het plaatje is van Henk Klaren


© 2019 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Zonder pakjes en zakjes? Maeve van der Steen
1612BZ CornellMooi streven van Karin Luiten, kookboekenschrijfster van onder andere: ‘Koken zonder pakjes en zakjes’. Helemaal mee eens, weg met die pakjes rotzooi vol smaakstoffen, voornamelijk zout, suiker en glutamaat. Levensgevaarlijk in al te grote hoeveelheden.

Maar kom op, never say never. Wat moet je zonder sojasaus en Worcestorsauce beginnen bijvoorbeeld. En ik zeg ook geen nee tegen een kopje Campbell’s selderijcrème. De tomatensoep van Campbell is trouwens ook niet te versmaden. Dat waren John Lennon en Yoko Ono met mij eens, want op de beroemde foto van hun ontbijt op bed in de kamer van het Hilton stond tussen de tahin, gomasio en andere yin en yang producten ook een blikje Campbell’s tomatensoep, geconcentreerd.

Overigens ben ik van mening dat de ontwerper van dit wonderschone blikje ooit nog eens de credits moet krijgen die hij verdient (nou ja, zijn erven dan). Andy Warhol zal hem niet uit zichzelf iets hebben toegestopt. Wie deze ontwerper was weten we niet, wel dat de general manager van de fabriek in 1898 op het idee van rood en wit kwam na het zien van een football-wedstrijd van de universiteit van Pennsylvania tegen Cornell. Deze laatste jongens hadden zo’n lekker opvallend pakje aan. Rood en wit. (Goed zo Ajax.)

In mijn lofzang op het soepblikje moet ik ook nog even de heerlijke film ‘Buena Sera Mrs Campbell’ uit 1968 aanraden, een nogal onbekend gebleven film starring Gina Lollobrigida en Telly Savalas. De plot lijkt erg op die van de musical ‘Mamma Mia!’… en wat denk je, ik zoek het na en het script van Buena Sera Mrs Campbell blijkt inderdaad de basis te zijn voor de populaire Abba-musical.

Vandaag dan bij uitzondering een recept afkomstig van de achterkant van een pakje. Een pakje waarin weer een zakje zit met ‘Lipton Recipe Secrets’.
Dit recept is via een omweg tot mij gekomen. In Amerika was ik op mijn iPad op zoek naar een Amerikaanse specialiteit en sindsdien krijg ik iedere dag een Amerikaans Allrecipes mail.

Veel gerechten met kippenborst, kippendij, kippenbout, kipfilet met bacon, room, met kaas en champignons. Het is duidelijk waar Amerikanen van houden. En natuurlijk tientallen taarten, cakes, pannenkoekjes en muffins. Heel af en toe iets waarvan je denkt: ja, dit wil ik vanavond eten, zoals die rode aardappels uit de oven met Onion Soup Mix, het zag er heerlijk uit op de foto.

Maar waar vind je zo’n Amerikaans zakje? De onvolprezen Tjin, met in Amsterdam winkels bij de Albert Cuyp en het Gelderlandplein heeft bijna alles en inderdaad, meteen de Mix gevonden!
In de rest van Nederland ongetwijfeld bij Amerikaanse winkels te krijgen.
Wat bleek: het recept van Allrecipes was letterlijk overgeschreven van het pakje Lipton Recipe Secrets.
Hier schrijf ik het weer over, omdat het onwaarschijnlijk lekker is.

Benodigd:
kilo aardappels met rode schil, gewassen, de kleine in vieren gesneden – grote exemplaren in achten.
flinke scheut olijfolie
1 envelop Onion Soup Mix van Lipton Recipe Secrets

Zet de oven op 220ºC.

Droog de gewassen stukken aardappel goed af met een schone theedoek (die niet naar wasverzachter ruikt). Amerikanen gebruiken keukenpapier, ik prefereer de doek.

Neem een bakblik waar de stukken aardappel in één laag inpassen.
Giet een scheutje olijfolie in het blik en strooi de inhoud van het zakje erover. Rol de aardappels erdoorheen, giet nog een scheutje olijfolie erover en roer weer goed tot alle stukken aardappel bedekt zijn met olie en mix.

Ongeveer drie kwartier bakken, af en toe omroeren. Mochten wat stukjes ui te donker of zelfs zwart zijn geworden, die eruithalen met een houten lepel of keukenpapier.
Test of de aardappels gaar zijn, mooi bruin worden ze vanzelf.

Enjoy!

------
Het plaatje is van Henk Klaren
© 2019 Maeve van der Steen
powered by CJ2