archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Tuinbonen met munt Maeve van der Steen

1403BZ Italiano grandeItalianen eten het gezondst en de Italianen zijn het slankste volk van Europa! Italiaans dieet goed voor een lang leven! Als je olijfolie gebruikt, een lekker glaasje wijn drinkt en veel vis en tomaten eet, blijf je eeuwig jong, kijk maar naar de Italianen!

Deze en aanverwante uitspraken horen we nu al jaren maar hoe het precies zit weet eigenlijk niemand. Net terug uit Zuid-Italië kan ik wel zeggen: helaas worden ook de Italianen dikker. Zie je een groepje tieners lopen, dan is er in ieder geval altijd één dikkerdje bij en van de ouderen is bijna de helft te dik (behalve natuurlijk die heel oude mannetjes die kaarten op het plein onder de bomen, die zijn tanig). Het lijkt logisch dat de verleiding groot is als je de onafzienbare hoeveelheid verschillende minitaartjes ziet in de koffiebars en bakkerijen, maar die waren er toch altijd al? En behoorlijk veel wijn en grappa drinken ze toch ook al jaren?

Wat er wel ouderwets gezond uitziet, op de prachtige overdekte markt in Bari, zijn de gigantische zakken met linzen in allerlei variaties, gedroogde tuinbonen en lupine voor bij de borrel. Groenten en fruit worden in veel grotere hoeveelheden verkocht dan in Nederland. Viskramen met superverse ponen, mullen, makrelen en schaaldieren zijn talrijker dan kramen met vlees en worst. De herfst toont zich in bergen walnoten, paddenstoelen, gedroogde vijgen en verschillende soorten kastanjes.

Inderdaad zie je weinig boter en des te meer gigantische flessen olijfolie. Ik vermoed dat de kokosvet-rage hier gewoon wordt overgeslagen – terecht.
Misschien dat we er ooit achter komen waarom Italianen minder hart- en vaatziekten hebben dan Nederlanders, ik gok erop dat het komt omdat wij in ons platte land nooit hoeven te klimmen als je wandelt in dorp of stad.
Maar mager zijn ze meestal niet meer, de zuiderlingen …

Na een week uitsluitend in restaurants de heerlijkste pasta’s (de lekkerste was ‘spaghetti voor de armen’ met een eenvoudige tomatensaus) en gebakken visjes voorgeschoteld te hebben gekregen ben ik te lui om iets ingewikkelds te koken, dus vandaag een hapje met groenten waar ze in het zuiden gek op zijn: tuinbonen.

Voorgerechtje van tuinbonen met mint.

pak diepvriestuinbonen (in de lente neem je natuurlijk verse) of zelfs tuinbonen uit een pot
vier eetlepels olijfolie
tien blaadjes verse mint, kleingesneden
teentje knoflook, fijngesneden
zout, versgemalen peper
rasp van een halve citroen

Meng de olie met de mint, knoflook, citroenrasp en peper en zout. Kook de diepvriestuinboontjes gaar (of warm die uit pot een beetje op) en roer alles voorzichtig door elkaar. Lauw serveren.
Goed te combineren met bijvoorbeeld wat plakjes worst of prosciutto of wat tonijnsalade, maar ook op zich een fijn voor- of bijgerecht.
Uiteraard een rode wijn uit Puglia erbij van de Primitivo of de Negroamaro druif.

------------
Het plaatje is gemaakt door Henk Klaren


© 2016 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Tuinbonen met munt Maeve van der Steen
1403BZ Italiano grandeItalianen eten het gezondst en de Italianen zijn het slankste volk van Europa! Italiaans dieet goed voor een lang leven! Als je olijfolie gebruikt, een lekker glaasje wijn drinkt en veel vis en tomaten eet, blijf je eeuwig jong, kijk maar naar de Italianen!

Deze en aanverwante uitspraken horen we nu al jaren maar hoe het precies zit weet eigenlijk niemand. Net terug uit Zuid-Italië kan ik wel zeggen: helaas worden ook de Italianen dikker. Zie je een groepje tieners lopen, dan is er in ieder geval altijd één dikkerdje bij en van de ouderen is bijna de helft te dik (behalve natuurlijk die heel oude mannetjes die kaarten op het plein onder de bomen, die zijn tanig). Het lijkt logisch dat de verleiding groot is als je de onafzienbare hoeveelheid verschillende minitaartjes ziet in de koffiebars en bakkerijen, maar die waren er toch altijd al? En behoorlijk veel wijn en grappa drinken ze toch ook al jaren?

Wat er wel ouderwets gezond uitziet, op de prachtige overdekte markt in Bari, zijn de gigantische zakken met linzen in allerlei variaties, gedroogde tuinbonen en lupine voor bij de borrel. Groenten en fruit worden in veel grotere hoeveelheden verkocht dan in Nederland. Viskramen met superverse ponen, mullen, makrelen en schaaldieren zijn talrijker dan kramen met vlees en worst. De herfst toont zich in bergen walnoten, paddenstoelen, gedroogde vijgen en verschillende soorten kastanjes.

Inderdaad zie je weinig boter en des te meer gigantische flessen olijfolie. Ik vermoed dat de kokosvet-rage hier gewoon wordt overgeslagen – terecht.
Misschien dat we er ooit achter komen waarom Italianen minder hart- en vaatziekten hebben dan Nederlanders, ik gok erop dat het komt omdat wij in ons platte land nooit hoeven te klimmen als je wandelt in dorp of stad.
Maar mager zijn ze meestal niet meer, de zuiderlingen …

Na een week uitsluitend in restaurants de heerlijkste pasta’s (de lekkerste was ‘spaghetti voor de armen’ met een eenvoudige tomatensaus) en gebakken visjes voorgeschoteld te hebben gekregen ben ik te lui om iets ingewikkelds te koken, dus vandaag een hapje met groenten waar ze in het zuiden gek op zijn: tuinbonen.

Voorgerechtje van tuinbonen met mint.

pak diepvriestuinbonen (in de lente neem je natuurlijk verse) of zelfs tuinbonen uit een pot
vier eetlepels olijfolie
tien blaadjes verse mint, kleingesneden
teentje knoflook, fijngesneden
zout, versgemalen peper
rasp van een halve citroen

Meng de olie met de mint, knoflook, citroenrasp en peper en zout. Kook de diepvriestuinboontjes gaar (of warm die uit pot een beetje op) en roer alles voorzichtig door elkaar. Lauw serveren.
Goed te combineren met bijvoorbeeld wat plakjes worst of prosciutto of wat tonijnsalade, maar ook op zich een fijn voor- of bijgerecht.
Uiteraard een rode wijn uit Puglia erbij van de Primitivo of de Negroamaro druif.

------------
Het plaatje is gemaakt door Henk Klaren
© 2016 Maeve van der Steen
powered by CJ2