archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Van oude mensen en ..... Maeve van der Steen

1320BZ Sate24Kitchen had een heerlijk programma, genaamd ‘Zoals alleen Oma dat kan’.
De goedlachse presentator Danny Jansen, met zuidelijke zachte g en Indische roots, wil de authentieke Indische familiekeuken levend houden. En gaat op zoek naar Indische oma’s die goed kunnen koken.

De dames zijn allemaal even slank, klein, elegant en goedgehumeurd. Ze staan rustig een dag in de keuken om aan het eind van de middag de extended family te verwennen met de verrukkelijkste schotels. De kruidige geuren lijken zo van het scherm je kamer in te komen. Eigenwijs zijn de oma’s ook natuurlijk, ze weten precies hoe het moet, je mag een handje helpen maar je nergens mee bemoeien.

Grappig om te zien hoe ze snijden: niet zoals de professionele kok met keurig de vingers gekromd zodat de vingertoppen geen gevaar lopen geamputeerd te worden, nee gewoon de al of niet gelakte nagels vlakbij het vlijmscherpe mes.

Dit recept van saté uit de plaats Kupang op het eiland Timor maak je met varkensvlees van de schouder. Ik ben dol op dat deel van het varken en sudder schouderkarbonades altijd lekker lang tot ze superzacht zijn, maar kort gebakken smaakt het vlees ook subliem, anders, meer sappig. Je kan deze saté serveren met witte rijst en nog een ander Indisch gerechtje. Zoals de zoetzure vis Atjar Kuning van Oma Roos.

Of je maakt er een fusion maaltijd van zoals ik deed: stamppot boerenkool met Saté  Kupang, klinkt raar maar het is een heerlijke combinatie.
Je hebt een goede vijzel nodig, de oma’s doen niet aan blenders of andere keukenmachines. Even de tijd nemen dus om het mengsel goed glad te krijgen.

Als je geen ketjap asin (zoute ketjap) in huis hebt, kan je ook Japanse sojasaus gebruiken. De meeste ingrediënten kan je gewoon in de supermarkt krijgen, loop anders even naar ‘de toko’. Daar kan je trouwens zo veel lekkers krijgen dat reeds bereid is, dat de verleiding groot is om vandaag helemaal niet te koken…

Saté Kupang

500 gram schouderkarbonades zonder bot
1 eetlepel ketjap asin
3 eetlepels ketjap manis
scheut zonnebloemolie
sap van een halve citroen   
1 ui
4 teentjes knoflook
4 eetlepels gebakken uitjes
1 eetlepel sambal oelek
1 theelepel gula djawa (palmsuiker)

Het vlees in kleine blokjes snijden en voeg er de ketjap manis, ketjap asin, het citroensap, een drupje olie, een snufje zout en wat peper uit de molen aan toe. Goed doorroeren.
Pel en snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verwarm de zonnebloemolie in een  koekenpan en fruit de ui en knoflook in circa drie minuten bruin – niet te bruin. Haal ze met een schuimspaan uit de pan.
Maal de ui en de knoflook in de vijzel fijn. Voeg de gebakken uitjes toe en maal het mengsel fijn. Het moet echt een pasta worden, flink doorwerken dus. (Of heel eigenwijs en modern een staafmixer gebruiken.)
Voeg nu het mengsel uit de vijzel, met de sambal oelek en de gulu djawa toe aan de vleesblokjes in de kom. Roer het geheel goed door.

Rijg 4 blokjes vlees over de lengte aan een satéstokje. Grill de saté op het rooster van de barbecue in ongeveer 10 minuten bruin en gaar. Het kan ook in een grillpan – liefst een gietijzeren – maar doe het vooral rustig, met al die zoete sojasaus brandt het vlees gauw aan.
Selamat makan!

Alleen oma

--------------
De tekening is van Linda Hulshof
Meer informatie op: www.lindahulshof.nl

© 2016 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Van oude mensen en ..... Maeve van der Steen
1320BZ Sate24Kitchen had een heerlijk programma, genaamd ‘Zoals alleen Oma dat kan’.
De goedlachse presentator Danny Jansen, met zuidelijke zachte g en Indische roots, wil de authentieke Indische familiekeuken levend houden. En gaat op zoek naar Indische oma’s die goed kunnen koken.

De dames zijn allemaal even slank, klein, elegant en goedgehumeurd. Ze staan rustig een dag in de keuken om aan het eind van de middag de extended family te verwennen met de verrukkelijkste schotels. De kruidige geuren lijken zo van het scherm je kamer in te komen. Eigenwijs zijn de oma’s ook natuurlijk, ze weten precies hoe het moet, je mag een handje helpen maar je nergens mee bemoeien.

Grappig om te zien hoe ze snijden: niet zoals de professionele kok met keurig de vingers gekromd zodat de vingertoppen geen gevaar lopen geamputeerd te worden, nee gewoon de al of niet gelakte nagels vlakbij het vlijmscherpe mes.

Dit recept van saté uit de plaats Kupang op het eiland Timor maak je met varkensvlees van de schouder. Ik ben dol op dat deel van het varken en sudder schouderkarbonades altijd lekker lang tot ze superzacht zijn, maar kort gebakken smaakt het vlees ook subliem, anders, meer sappig. Je kan deze saté serveren met witte rijst en nog een ander Indisch gerechtje. Zoals de zoetzure vis Atjar Kuning van Oma Roos.

Of je maakt er een fusion maaltijd van zoals ik deed: stamppot boerenkool met Saté  Kupang, klinkt raar maar het is een heerlijke combinatie.
Je hebt een goede vijzel nodig, de oma’s doen niet aan blenders of andere keukenmachines. Even de tijd nemen dus om het mengsel goed glad te krijgen.

Als je geen ketjap asin (zoute ketjap) in huis hebt, kan je ook Japanse sojasaus gebruiken. De meeste ingrediënten kan je gewoon in de supermarkt krijgen, loop anders even naar ‘de toko’. Daar kan je trouwens zo veel lekkers krijgen dat reeds bereid is, dat de verleiding groot is om vandaag helemaal niet te koken…

Saté Kupang

500 gram schouderkarbonades zonder bot
1 eetlepel ketjap asin
3 eetlepels ketjap manis
scheut zonnebloemolie
sap van een halve citroen   
1 ui
4 teentjes knoflook
4 eetlepels gebakken uitjes
1 eetlepel sambal oelek
1 theelepel gula djawa (palmsuiker)

Het vlees in kleine blokjes snijden en voeg er de ketjap manis, ketjap asin, het citroensap, een drupje olie, een snufje zout en wat peper uit de molen aan toe. Goed doorroeren.
Pel en snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verwarm de zonnebloemolie in een  koekenpan en fruit de ui en knoflook in circa drie minuten bruin – niet te bruin. Haal ze met een schuimspaan uit de pan.
Maal de ui en de knoflook in de vijzel fijn. Voeg de gebakken uitjes toe en maal het mengsel fijn. Het moet echt een pasta worden, flink doorwerken dus. (Of heel eigenwijs en modern een staafmixer gebruiken.)
Voeg nu het mengsel uit de vijzel, met de sambal oelek en de gulu djawa toe aan de vleesblokjes in de kom. Roer het geheel goed door.

Rijg 4 blokjes vlees over de lengte aan een satéstokje. Grill de saté op het rooster van de barbecue in ongeveer 10 minuten bruin en gaar. Het kan ook in een grillpan – liefst een gietijzeren – maar doe het vooral rustig, met al die zoete sojasaus brandt het vlees gauw aan.
Selamat makan!

Alleen oma

--------------
De tekening is van Linda Hulshof
Meer informatie op: www.lindahulshof.nl
© 2016 Maeve van der Steen
powered by CJ2