archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Lentemenuutje in haast Maeve van der Steen

0211 Artisjokkenhart
Wat een feest, je hebt gasten uitgenodigd, je hebt echt zin om te koken en je hebt ook nog de hele dag de tijd zodat je op je gemak iets heel lekkers en desnoods ingewikkelds kan gaan maken. Je bedenkt een uitgebreid, geraffineerd lentemenuutje met asperges en Sauce Hollandaise om mee te beginnen, zet vast een fles Crémant de Loire (of andere schuimwijn die je natuurlijk altijd in huis moet hebben) koud om als aperitief te drinken en je wilt naar de markt gaan om inspiratie op te doen voor de volgende vier gangen Dan gaat de telefoon en je moet ineens toch ‘sorry, deadline’ die middag werken of ‘help, noodgeval’ een paar uur op het kind van een vriendin passen. ‘Tuurlijk, ik kom eraan’ zeg je vrolijk maar nu zijn er ineens nog maar twee uur over voor de boodschappen plus het koken. De boel vereenvoudigen dan maar.

Bij borrel of bubbels:
Toast met Hollandse garnaaltjes, gemengd met mayonaise
groene olijven

Voorgerecht:
Artisjokjes met kappertjes, stukje paté van je favoriete slager.

Hoofdgerecht:
Irish stew

Desserts:
Rauwmelkse Camembert of Brie, Roquefort, Geitenkaas

Chocoladetaart van de bakker met vanille-ijs uit de supermarkt of avondwinkel


Irish Stew:
Voor vier personen 750 gram lamsvlees door de slager in blokken laten snijden, die thuis heel licht door de bloem en peper en zout halen, zachtjes in half boter, half olie laten aanbakken, wat paprikapoeder eroverheen stuiven en scheutje water toevoegen. In een andere pan enkele uien, in grove stukken gesneden, aanbakken, enkele geplette tenen knoflook toevoegen en bij het vlees doen. Het geheel mag half onder het vocht staan. Nu per persoon een vastkokende aardappel in blokken - niet te groot - toevoegen. Daarna een laurierblaadje en een winterwortel in blokjes - deze niet te klein - en op een zacht vuurtje zetten.
Na een half uur een meiraapje of koolrabi in stukken erbij en wat kruiden die je lekker vindt (lamsvlees doet niet moeilijk). Onorthodox maar wel lente-achtig is ook een courgetje in schijfjes erbij, maar pas wel op dat het geheel niet doorslaat naar een groenteprutje, het vlees moet de overhand hebben. Kan op een zacht vuurtje blijven staan of in een lauwwarme oven (95 graden)

Een klein schoteltje met Harissa (dat heerlijke mengsel van pepers, knoflook en koreander dat bij couscous hoort en dat je in tubes bij de Marokkaanse slager kunt kopen) op tafel erbij is nou niet bepaald Iers, maar wel heel lekker.

Nu het voorgerechtje bereiden, nou ja bereiden, op schaaltjes draperen.
Artisjokjes uit blik goed uit laten lekken, in tweeën snijden en op een mooi schaaltje leggen. Enkele eetlepels goede olijfolie, een handvol kappertjes, versgemalen peper, wat fijngesneden peterselie een teentje verse knoflook uit de knijper dooreen roeren en eroverheen gieten. Op een ander schoteltje een stuk paté leggen, vergeet de roomboter niet voor de liefhebber.

Als je geluk hebt kun je nu even uitrusten en de rode wijn pakken, vandaag eens een Bourgueil, een heerlijk lichte Loirewijn die enigszins koel gedronken moet worden.
Voor de liefhebbers een Sauvignon Blanc uit Chili om mee te beginnen (in de Bordeaux zeggen ze ‘witte wijn, wat is dat?’ ‘oh, dat is dat spul dat je drinkt voordat je rode wijn gaat drinken’). Je hebt toch wel stokbrood of brood van de Turk gekocht voor bij alle gangen?

De garnaaltjes even door de mayo roeren met een drupje sherry of whisky.

Het lijkt toch nog veel werk, zo’n stoofschotel, maar de beloning komt later. Er kan zo ongeveer niets mis gaan en je hoeft dus nergens op te letten terwijl je een aperitiefje drinkt en het voorgerecht eet. Lekker rustig. Alleen opletten dat je het stokbrood niet laat verbranden, dat je toch even een minuut in de oven wilt leggen. Erbij blijven staan, dat is de enige remedie.

Werd het een gezellige avond en de gasten niet verteld wat ze eigenlijk voorgezet hadden moeten krijgen.


© 2005 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Lentemenuutje in haast Maeve van der Steen
0211 Artisjokkenhart
Wat een feest, je hebt gasten uitgenodigd, je hebt echt zin om te koken en je hebt ook nog de hele dag de tijd zodat je op je gemak iets heel lekkers en desnoods ingewikkelds kan gaan maken. Je bedenkt een uitgebreid, geraffineerd lentemenuutje met asperges en Sauce Hollandaise om mee te beginnen, zet vast een fles Crémant de Loire (of andere schuimwijn die je natuurlijk altijd in huis moet hebben) koud om als aperitief te drinken en je wilt naar de markt gaan om inspiratie op te doen voor de volgende vier gangen Dan gaat de telefoon en je moet ineens toch ‘sorry, deadline’ die middag werken of ‘help, noodgeval’ een paar uur op het kind van een vriendin passen. ‘Tuurlijk, ik kom eraan’ zeg je vrolijk maar nu zijn er ineens nog maar twee uur over voor de boodschappen plus het koken. De boel vereenvoudigen dan maar.

Bij borrel of bubbels:
Toast met Hollandse garnaaltjes, gemengd met mayonaise
groene olijven

Voorgerecht:
Artisjokjes met kappertjes, stukje paté van je favoriete slager.

Hoofdgerecht:
Irish stew

Desserts:
Rauwmelkse Camembert of Brie, Roquefort, Geitenkaas

Chocoladetaart van de bakker met vanille-ijs uit de supermarkt of avondwinkel


Irish Stew:
Voor vier personen 750 gram lamsvlees door de slager in blokken laten snijden, die thuis heel licht door de bloem en peper en zout halen, zachtjes in half boter, half olie laten aanbakken, wat paprikapoeder eroverheen stuiven en scheutje water toevoegen. In een andere pan enkele uien, in grove stukken gesneden, aanbakken, enkele geplette tenen knoflook toevoegen en bij het vlees doen. Het geheel mag half onder het vocht staan. Nu per persoon een vastkokende aardappel in blokken - niet te groot - toevoegen. Daarna een laurierblaadje en een winterwortel in blokjes - deze niet te klein - en op een zacht vuurtje zetten.
Na een half uur een meiraapje of koolrabi in stukken erbij en wat kruiden die je lekker vindt (lamsvlees doet niet moeilijk). Onorthodox maar wel lente-achtig is ook een courgetje in schijfjes erbij, maar pas wel op dat het geheel niet doorslaat naar een groenteprutje, het vlees moet de overhand hebben. Kan op een zacht vuurtje blijven staan of in een lauwwarme oven (95 graden)

Een klein schoteltje met Harissa (dat heerlijke mengsel van pepers, knoflook en koreander dat bij couscous hoort en dat je in tubes bij de Marokkaanse slager kunt kopen) op tafel erbij is nou niet bepaald Iers, maar wel heel lekker.

Nu het voorgerechtje bereiden, nou ja bereiden, op schaaltjes draperen.
Artisjokjes uit blik goed uit laten lekken, in tweeën snijden en op een mooi schaaltje leggen. Enkele eetlepels goede olijfolie, een handvol kappertjes, versgemalen peper, wat fijngesneden peterselie een teentje verse knoflook uit de knijper dooreen roeren en eroverheen gieten. Op een ander schoteltje een stuk paté leggen, vergeet de roomboter niet voor de liefhebber.

Als je geluk hebt kun je nu even uitrusten en de rode wijn pakken, vandaag eens een Bourgueil, een heerlijk lichte Loirewijn die enigszins koel gedronken moet worden.
Voor de liefhebbers een Sauvignon Blanc uit Chili om mee te beginnen (in de Bordeaux zeggen ze ‘witte wijn, wat is dat?’ ‘oh, dat is dat spul dat je drinkt voordat je rode wijn gaat drinken’). Je hebt toch wel stokbrood of brood van de Turk gekocht voor bij alle gangen?

De garnaaltjes even door de mayo roeren met een drupje sherry of whisky.

Het lijkt toch nog veel werk, zo’n stoofschotel, maar de beloning komt later. Er kan zo ongeveer niets mis gaan en je hoeft dus nergens op te letten terwijl je een aperitiefje drinkt en het voorgerecht eet. Lekker rustig. Alleen opletten dat je het stokbrood niet laat verbranden, dat je toch even een minuut in de oven wilt leggen. Erbij blijven staan, dat is de enige remedie.

Werd het een gezellige avond en de gasten niet verteld wat ze eigenlijk voorgezet hadden moeten krijgen.
© 2005 Maeve van der Steen
powered by CJ2