archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Gewoon wat meer groente Maeve van der Steen

1308BZ BonenWaarom zit er zo weinig logica in wat mensen doen? Omdat een mens geen rationeel wezen is en opgescheept zit met een brein uit de oertijd. En dat brein wil op jacht en vlees eten. Sinds heel kort in de geschiedenis van de mensheid vindt men dat er te veel vlees gegeten wordt. Dat probleem bestond niet voor holbewoners, ze mochten blij zijn als er wat besjes en noten gescoord konden worden en af en toe een visje. Het was feest als de jagers met een trofee thuiskwamen.

Tot diep in de jaren vijftig was in Nederland ‘zondags rollade en jus voor de hele week, en op woensdag een gehaktballetje’ het motto voor mensen die het niet breed hadden. Luxe was het, vlees! Moet je nu eens in een restaurant gaan eten. Je krijgt een bordvullende biefstuk met daaronder een minuscuul bergje stamppot, met nog wat gebakken Parmaham erbij voor de smaak terwijl op de kaart stond: andijviestamppot met een biefstukje. Het lijkt wel of mensen zich bekocht gaan voelen als er niet minstens tweehonderd gram vlees op je bord ligt. Terwijl het vegetarisme om zich heen grijpt en de bladen vol staan met artikelen als: hoe ik minder vlees ga consumeren, te beginnen met twee keer per week een vleesloze dag.

Wat zou je ervan denken om gewoon iedere dag wat te minderen, en willen de restaurants daar dan ook eens aan mee gaan doen, graag! Het is nu kiezen tussen een berg lamskarbonaadjes voor de liefhebber of een risotto voor de vegetariër. Geef ons allemaal toch wat meer groente. Ik blief wel meer dan vijf sperzieboontjes hoor. Wat is er mis met drie aardappels op je bord in plaats van die ene in nuffige blokjes gesneden. En mag die mode van bietjes als vleesvervanger weer overwaaien – ja, ja ze zijn ook rood en komen zo een beetje tegemoet aan onze bloeddorst. Grappig hoor, een bietenbal bij de borrel en carpaccio van biet maar hoe je het ook wendt of keert, biet is zoet en alleen lekker voor af en toe.

Thuis doen we niet extreem, maar eten regelmatig gebakken spekjes als smaakmaker. Je hebt er weinig van nodig. Neem weer eens ouderwets vetspek in plaats van die zoute spekblokjes uit de supermarkt. Rustig laten uitbakken, het overgrote deel van het spekvet in een kommetje doen voor een andere keer. Bij de knapperige  blokjes in het overgebleven vet een fijngesnipperd uitje fruiten (in een minuutje bruin) en het geheel over bijvoorbeeld kapucijners gieten.

We gaan meer bonen eten, dat is beter voor ons en voor de aarde. Er zijn duizenden soorten bonen en we beginnen met  deze tuinboontjes, met eens een ander smaakje dan bonenkruid. Voor bij de aperitief, naast de olijfjes, of als bijgerechtje – als tweede of derde groente.

Marokkaanse tuinbonen

300 gram tuinbonen (dat is voor het doppen minstens een kilo, diepvries mag eventueel)
teentje fijngehakte knoflook
theelepel korianderpoeder
halve eetlepel paprikapoeder
halve eetlepel komijn, even geplet met de vijzel
scheutje olijfolie
half bosje verse koriander, gewassen en gesneden
versgemalen peper
snufje zout

Doe alle ingrediënten behalve de verse koriander en het zout in een pan met dikke bodem en zet op het vuur. Even laten opwarmen, omscheppen en dan zoveel warm water erbij gieten dat ze net onderstaan.
Deksel op de pan en op zacht vuurtje in een half uurtje gaar laten worden.

Dan afgieten maar niet helemaal, het geheel mag vochtig zijn. Misschien is het meeste vocht al verdampt. Snufje zout en de verse koriander erdoor roeren.
Lauw serveren.

------------------
Het plaatje is van Katharina Kouwenhoven
-------------------
Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!


© 2016 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Gewoon wat meer groente Maeve van der Steen
1308BZ BonenWaarom zit er zo weinig logica in wat mensen doen? Omdat een mens geen rationeel wezen is en opgescheept zit met een brein uit de oertijd. En dat brein wil op jacht en vlees eten. Sinds heel kort in de geschiedenis van de mensheid vindt men dat er te veel vlees gegeten wordt. Dat probleem bestond niet voor holbewoners, ze mochten blij zijn als er wat besjes en noten gescoord konden worden en af en toe een visje. Het was feest als de jagers met een trofee thuiskwamen.

Tot diep in de jaren vijftig was in Nederland ‘zondags rollade en jus voor de hele week, en op woensdag een gehaktballetje’ het motto voor mensen die het niet breed hadden. Luxe was het, vlees! Moet je nu eens in een restaurant gaan eten. Je krijgt een bordvullende biefstuk met daaronder een minuscuul bergje stamppot, met nog wat gebakken Parmaham erbij voor de smaak terwijl op de kaart stond: andijviestamppot met een biefstukje. Het lijkt wel of mensen zich bekocht gaan voelen als er niet minstens tweehonderd gram vlees op je bord ligt. Terwijl het vegetarisme om zich heen grijpt en de bladen vol staan met artikelen als: hoe ik minder vlees ga consumeren, te beginnen met twee keer per week een vleesloze dag.

Wat zou je ervan denken om gewoon iedere dag wat te minderen, en willen de restaurants daar dan ook eens aan mee gaan doen, graag! Het is nu kiezen tussen een berg lamskarbonaadjes voor de liefhebber of een risotto voor de vegetariër. Geef ons allemaal toch wat meer groente. Ik blief wel meer dan vijf sperzieboontjes hoor. Wat is er mis met drie aardappels op je bord in plaats van die ene in nuffige blokjes gesneden. En mag die mode van bietjes als vleesvervanger weer overwaaien – ja, ja ze zijn ook rood en komen zo een beetje tegemoet aan onze bloeddorst. Grappig hoor, een bietenbal bij de borrel en carpaccio van biet maar hoe je het ook wendt of keert, biet is zoet en alleen lekker voor af en toe.

Thuis doen we niet extreem, maar eten regelmatig gebakken spekjes als smaakmaker. Je hebt er weinig van nodig. Neem weer eens ouderwets vetspek in plaats van die zoute spekblokjes uit de supermarkt. Rustig laten uitbakken, het overgrote deel van het spekvet in een kommetje doen voor een andere keer. Bij de knapperige  blokjes in het overgebleven vet een fijngesnipperd uitje fruiten (in een minuutje bruin) en het geheel over bijvoorbeeld kapucijners gieten.

We gaan meer bonen eten, dat is beter voor ons en voor de aarde. Er zijn duizenden soorten bonen en we beginnen met  deze tuinboontjes, met eens een ander smaakje dan bonenkruid. Voor bij de aperitief, naast de olijfjes, of als bijgerechtje – als tweede of derde groente.

Marokkaanse tuinbonen

300 gram tuinbonen (dat is voor het doppen minstens een kilo, diepvries mag eventueel)
teentje fijngehakte knoflook
theelepel korianderpoeder
halve eetlepel paprikapoeder
halve eetlepel komijn, even geplet met de vijzel
scheutje olijfolie
half bosje verse koriander, gewassen en gesneden
versgemalen peper
snufje zout

Doe alle ingrediënten behalve de verse koriander en het zout in een pan met dikke bodem en zet op het vuur. Even laten opwarmen, omscheppen en dan zoveel warm water erbij gieten dat ze net onderstaan.
Deksel op de pan en op zacht vuurtje in een half uurtje gaar laten worden.

Dan afgieten maar niet helemaal, het geheel mag vochtig zijn. Misschien is het meeste vocht al verdampt. Snufje zout en de verse koriander erdoor roeren.
Lauw serveren.

------------------
Het plaatje is van Katharina Kouwenhoven
-------------------
Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!
© 2016 Maeve van der Steen
powered by CJ2