archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Het kippetje mag weer Maeve van der Steen

1304BZ KippetjeHet kippetje mag weer. Bij mij om de hoek is zelfs een restaurant waar je alleen maar kip kunt eten: Van ’t Spit. Geen ouderwetse Wienerwald, maar een hippe tent voor jongelui, elke avond stampvol. Even wennen voor mij om er langs te lopen, want ooit was het etablissement mijn stamkroeg Quinto.

Quinto was eigenlijk het ‘vijfde Carel’s café’ – zelfs mensen die niet uit de Pijp of niet eens uit Amsterdam komen hebben misschien wel eens gehoord van de vier Carel’s cafés. ‘Quinto’ werd door een verdwaalde Spanjaard dan wel correct als ‘Kiento’ uitgesproken, maar door ons steevast als ‘Kwinto’. Maar nu kan je daar dus kip van het spit eten. Heb het nog niet eens uitgeprobeerd want het zit steeds vol … .

Eigenlijk is kip nooit weggeweest natuurlijk, maar het was bij de culi-snob een beetje uit de gratie geraakt. Nu zijn die goedkope kipfiletjes uit de supermarkt dan ook geheel smakeloos, wat logisch is als je bedenkt dat er een flinke hoeveelheid water in is gespoten. Dat zoiets mag is me een raadsel. Zal wel weer een van die dingen zijn die in 2020 verboden gaan worden of zoiets. Het mag zolang op het etiket staat dat het een kipproduct is. Ja, zo lust ik er nog wel een. De biologische filets van de bout, ze noemen het kippendijfilet, ook in supermarkten verkrijgbaar, zijn al een stuk beter.

Maar af en toe een hele kip van goede kwaliteit is natuurlijk wel zo feestelijk. Voor op zondag bijvoorbeeld, met aardappels uit de oven – de in blokjes gesneden aardappel eerst à la Jamie een minuut voorkoken, dan worden ze makkelijker gaar – en een groene sla erbij. Lekker klassieke combinatie. De aardappels moeten ongeveer 25 minuten op 220º en de kip 1 à 1,5 uur op 180º, maar met een beetje smokkelen met de temperatuur kan dat wel tegelijkertijd.

Dit kippetje is van Mimi Thorisson uit haar boek: Mijn keuken, een jaar koken op het Franse platteland. Niet ingewikkeld en succes verzekerd bij jong en oud.
Toen ik het maakte heb ik me niet bekommerd om grof of fijn zout, maar als je het in huis hebt: doe er je voordeel mee. Oh ja, en kip is wit vlees dus volgens de laatste berichten heel erg niet ongezond … geniet ervan!

Voor 4 personen

3,5 dl crème fraîche
4 tenen knoflook, in dunne plakjes
2 sjalotjes, in dunne ringen
de blaadjes van een halve bos peterselie, fijngesneden
een paar takjes tijm
fijn zeezout en versgemalen zwarte peper
1 goede hele kip van ongeveer 1,3 kilo
½ theelepel grof zeezout

Verhit de oven voor tot 180º C. Roer in een kommetje de crème fraîche, knoflook, peterselie, sjalot, tijm, peper en fijn zeezout door elkaar.
Schep de helft van dit mengsel in de buikholte van de kip. Bind de kip op met keukentouw. Strijk het overgebleven mengsel royaal uit over de kip, ook onder de vleugels en de bouten.

Bestrooi met grof zeezout en leg de kip in een braadslee.
Braad de kip in de oven in een uur à anderhalf uur goudbruin en gaar (er moet helder sap uitlopen als je met een mes in de bout prikt). Af en toe checken of de bodem niet te droog wordt, doe er dan een paar eetlepels water bij.
Voor het opdienen krap kwartiertje laten rusten. Eerlijk verdelen en smullen maar van dit sappige kipje, kinderen willen meestal een stukje borst, de echte liefhebber gaat voor de poot.

Als je Jamie's aardappelen erbij wilt: doe ze in de oven ruim een kwartier voor de kip gaar is  (liever wat vroeger, je kan ze goed warm houden) en verhoog de hitte van de oven tot 220º als de kip aan het rusten is. Ik zou ze zonder rozemarijn doen in dit geval.
Vooruit het is zondag dus we mogen er een fijne wijn bij, er zijn uit de nieuwe landen heel schappelijk geprijsde pinot noirs: Flaxbourne Pinot Noir van AH bijvoorbeeld. Heel licht maar goede combinatie.

-----------------------
De tekening is van Annemiek Meijer
------------------------
Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!


© 2015 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Het kippetje mag weer Maeve van der Steen
1304BZ KippetjeHet kippetje mag weer. Bij mij om de hoek is zelfs een restaurant waar je alleen maar kip kunt eten: Van ’t Spit. Geen ouderwetse Wienerwald, maar een hippe tent voor jongelui, elke avond stampvol. Even wennen voor mij om er langs te lopen, want ooit was het etablissement mijn stamkroeg Quinto.

Quinto was eigenlijk het ‘vijfde Carel’s café’ – zelfs mensen die niet uit de Pijp of niet eens uit Amsterdam komen hebben misschien wel eens gehoord van de vier Carel’s cafés. ‘Quinto’ werd door een verdwaalde Spanjaard dan wel correct als ‘Kiento’ uitgesproken, maar door ons steevast als ‘Kwinto’. Maar nu kan je daar dus kip van het spit eten. Heb het nog niet eens uitgeprobeerd want het zit steeds vol … .

Eigenlijk is kip nooit weggeweest natuurlijk, maar het was bij de culi-snob een beetje uit de gratie geraakt. Nu zijn die goedkope kipfiletjes uit de supermarkt dan ook geheel smakeloos, wat logisch is als je bedenkt dat er een flinke hoeveelheid water in is gespoten. Dat zoiets mag is me een raadsel. Zal wel weer een van die dingen zijn die in 2020 verboden gaan worden of zoiets. Het mag zolang op het etiket staat dat het een kipproduct is. Ja, zo lust ik er nog wel een. De biologische filets van de bout, ze noemen het kippendijfilet, ook in supermarkten verkrijgbaar, zijn al een stuk beter.

Maar af en toe een hele kip van goede kwaliteit is natuurlijk wel zo feestelijk. Voor op zondag bijvoorbeeld, met aardappels uit de oven – de in blokjes gesneden aardappel eerst à la Jamie een minuut voorkoken, dan worden ze makkelijker gaar – en een groene sla erbij. Lekker klassieke combinatie. De aardappels moeten ongeveer 25 minuten op 220º en de kip 1 à 1,5 uur op 180º, maar met een beetje smokkelen met de temperatuur kan dat wel tegelijkertijd.

Dit kippetje is van Mimi Thorisson uit haar boek: Mijn keuken, een jaar koken op het Franse platteland. Niet ingewikkeld en succes verzekerd bij jong en oud.
Toen ik het maakte heb ik me niet bekommerd om grof of fijn zout, maar als je het in huis hebt: doe er je voordeel mee. Oh ja, en kip is wit vlees dus volgens de laatste berichten heel erg niet ongezond … geniet ervan!

Voor 4 personen

3,5 dl crème fraîche
4 tenen knoflook, in dunne plakjes
2 sjalotjes, in dunne ringen
de blaadjes van een halve bos peterselie, fijngesneden
een paar takjes tijm
fijn zeezout en versgemalen zwarte peper
1 goede hele kip van ongeveer 1,3 kilo
½ theelepel grof zeezout

Verhit de oven voor tot 180º C. Roer in een kommetje de crème fraîche, knoflook, peterselie, sjalot, tijm, peper en fijn zeezout door elkaar.
Schep de helft van dit mengsel in de buikholte van de kip. Bind de kip op met keukentouw. Strijk het overgebleven mengsel royaal uit over de kip, ook onder de vleugels en de bouten.

Bestrooi met grof zeezout en leg de kip in een braadslee.
Braad de kip in de oven in een uur à anderhalf uur goudbruin en gaar (er moet helder sap uitlopen als je met een mes in de bout prikt). Af en toe checken of de bodem niet te droog wordt, doe er dan een paar eetlepels water bij.
Voor het opdienen krap kwartiertje laten rusten. Eerlijk verdelen en smullen maar van dit sappige kipje, kinderen willen meestal een stukje borst, de echte liefhebber gaat voor de poot.

Als je Jamie's aardappelen erbij wilt: doe ze in de oven ruim een kwartier voor de kip gaar is  (liever wat vroeger, je kan ze goed warm houden) en verhoog de hitte van de oven tot 220º als de kip aan het rusten is. Ik zou ze zonder rozemarijn doen in dit geval.
Vooruit het is zondag dus we mogen er een fijne wijn bij, er zijn uit de nieuwe landen heel schappelijk geprijsde pinot noirs: Flaxbourne Pinot Noir van AH bijvoorbeeld. Heel licht maar goede combinatie.

-----------------------
De tekening is van Annemiek Meijer
------------------------
Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!
© 2015 Maeve van der Steen
powered by CJ2