archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Worden oortjes wereldgerecht? Maeve van der Steen

1220BZ OortjesVroeger viel er nog wel eens een geheim te onthullen. Zoals dat broccoli tien keer zo lekker wordt als je er een paar gesmolten ansjovisjes en een gestampt rood pepertje bij doet (dit weet ik sinds ik het recept voor vandaag: orechiette met broccoli en ansjovis ken). Zou dit nederige, maar oh zo heerlijke gerecht, net als de Insalata Caprese – schijfjes Mozzarella met plakjes tomaat en blaadjes basilicum – bezig zijn aan een opmars om de wereld te veroveren?

Wordt het net zo bekend en geliefd als spaghetti met pesto, dertig jaar geleden alleen in Genua en omstreken te krijgen, nu zo ongeveer zo gewoon als een broodje kroket? Sterker nog, waarschijnlijk in Nederland makkelijker te verkrijgen dan een uitsmijter? Tot mijn verbazing heb ik op deze plaats nooit over deze zeer zuidelijke oortjes gerept. Hoogste tijd dus.

Het is een supereenvoudig recept met lekker weinig ingrediënten. Het is een voorgerecht, zoals eigenlijk ieder pastagerecht. Maar zal je nooit aan die Italiaanse gewoonte wennen, eet het dan maar als hoofdgerecht, met sla vooraf en kaas toe. Heb je toevallig alle ingrediënten in huis behalve rode pepers, gebruik dan sambal of harissa.

Het recept komt uit Bari. Er is ook een Siciliaanse versie met rozijnen, dat doen we een andere keer. Je mag het eventueel met spaghetti maken, maar nooit met een andere pasta, vraag me niet waarom.

Orechiette met broccoli

Voor vier personen

300 gram Orechiette – liefst van De Cecco
350 gram broccoliroosjes
schep zout
versgemalen peper
twee verse of gedroogde rode pepertjes
blikje ansjovis
twee tenen verse knoflook
eventueel wat versgeraspte Pecorino, indien niet verkrijgbaar, Parmezaanse kaas.

Zet een grote pan water op, als het kookt het zout erbij doen en dan de broccoli. Kook vijf minuten en vis de broccoliroosjes er met een schuimspaan uit, leg in een grote warme schaal.
Doe dan de orechiette in het kokende water en kook zoveel minuten als op het pak staat.
Intussen de pepertjes fijnsnijden en de knoflooktenen pletten. In een scheutje olijfolie in een koekenpan de ansjovisjes even laten smelten Een scheutje olie uit het blikje, mits het olijfolie is, mag mee, en de pepers en knoflook toevoegen. Die knoflook kan je later verwijderen maar zo erg is het niet als je een stukje halfrauwe knoflook in je mond krijgt … ik vind het eigenlijk heerlijk.
De pasta afgieten – hoeft niet helemaal droog te worden, een beetje aanhangend water mag erbij – en mengen met de broccoli in de schaal, het ansjovis/ peper/ knoflook mengsel erdoor roeren en nog wat zwarte peper er overheen malen.

Direct serveren met of zonder kaas. Ik prefereer zonder.
Een Sicilaanse Nero d’Avola zorgt voor de zomerse, zuidelijke gloed.

--------------------------------------------
De tekening is van Annemiek Meijer
--------------------------------------------------
Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!


© 2015 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Worden oortjes wereldgerecht? Maeve van der Steen
1220BZ OortjesVroeger viel er nog wel eens een geheim te onthullen. Zoals dat broccoli tien keer zo lekker wordt als je er een paar gesmolten ansjovisjes en een gestampt rood pepertje bij doet (dit weet ik sinds ik het recept voor vandaag: orechiette met broccoli en ansjovis ken). Zou dit nederige, maar oh zo heerlijke gerecht, net als de Insalata Caprese – schijfjes Mozzarella met plakjes tomaat en blaadjes basilicum – bezig zijn aan een opmars om de wereld te veroveren?

Wordt het net zo bekend en geliefd als spaghetti met pesto, dertig jaar geleden alleen in Genua en omstreken te krijgen, nu zo ongeveer zo gewoon als een broodje kroket? Sterker nog, waarschijnlijk in Nederland makkelijker te verkrijgen dan een uitsmijter? Tot mijn verbazing heb ik op deze plaats nooit over deze zeer zuidelijke oortjes gerept. Hoogste tijd dus.

Het is een supereenvoudig recept met lekker weinig ingrediënten. Het is een voorgerecht, zoals eigenlijk ieder pastagerecht. Maar zal je nooit aan die Italiaanse gewoonte wennen, eet het dan maar als hoofdgerecht, met sla vooraf en kaas toe. Heb je toevallig alle ingrediënten in huis behalve rode pepers, gebruik dan sambal of harissa.

Het recept komt uit Bari. Er is ook een Siciliaanse versie met rozijnen, dat doen we een andere keer. Je mag het eventueel met spaghetti maken, maar nooit met een andere pasta, vraag me niet waarom.

Orechiette met broccoli

Voor vier personen

300 gram Orechiette – liefst van De Cecco
350 gram broccoliroosjes
schep zout
versgemalen peper
twee verse of gedroogde rode pepertjes
blikje ansjovis
twee tenen verse knoflook
eventueel wat versgeraspte Pecorino, indien niet verkrijgbaar, Parmezaanse kaas.

Zet een grote pan water op, als het kookt het zout erbij doen en dan de broccoli. Kook vijf minuten en vis de broccoliroosjes er met een schuimspaan uit, leg in een grote warme schaal.
Doe dan de orechiette in het kokende water en kook zoveel minuten als op het pak staat.
Intussen de pepertjes fijnsnijden en de knoflooktenen pletten. In een scheutje olijfolie in een koekenpan de ansjovisjes even laten smelten Een scheutje olie uit het blikje, mits het olijfolie is, mag mee, en de pepers en knoflook toevoegen. Die knoflook kan je later verwijderen maar zo erg is het niet als je een stukje halfrauwe knoflook in je mond krijgt … ik vind het eigenlijk heerlijk.
De pasta afgieten – hoeft niet helemaal droog te worden, een beetje aanhangend water mag erbij – en mengen met de broccoli in de schaal, het ansjovis/ peper/ knoflook mengsel erdoor roeren en nog wat zwarte peper er overheen malen.

Direct serveren met of zonder kaas. Ik prefereer zonder.
Een Sicilaanse Nero d’Avola zorgt voor de zomerse, zuidelijke gloed.

--------------------------------------------
De tekening is van Annemiek Meijer
--------------------------------------------------
Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!
© 2015 Maeve van der Steen
powered by CJ2