archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Vive la différence Maeve van der Steen

1219BZ DifferenceOoit uitgeroepen bij discussies over de gelijkheid van man en vrouw: ‘Leve het verschil!’ Dat kan ik met de mij onbekende Fransman eens zijn, het is mooi dat man en vrouw uiterlijk verschillen; daar ging het hem natuurlijk om. Dat verschil zie je in Frankrijk duidelijker dan in Nederland. Waar hier de jongens en meisjes voornamelijk rondlopen in een spijkerbroek, gympen en een jack zie je in Toulouse volop vrouwen in kleurige jurken en elegante schoenen.

Heerlijke stad, Toulouse, La Ville Rose, ga erheen voordat het even populair is als Barcelona. Het doet trouwens af en toe denken aan Barcelona door de sierlijke balkonnetjes en ook aan Italië door de oranje daken en hoge cypressen.
En het eten; verschilt in deze tijd van global village het menu van de ene Europese stad nog van de andere? Ja en nee. Gelukkig krijg je in zuidelijke landen nog steeds ongevraagd een mandje luchtig stokbrood met keiharde korst op tafel. (Als je maar niet te chic gaat eten, in Italië is steevast de kwaliteit van het brood omgekeerd evenredig aan de prijs: hoe duurder het restaurant hoe waardelozer het brood.)

Overal staan de streekgerechten trots op de menukaart, de cassoulet, de confit de canard, de plaatselijke geitenkazen. Maar de nieuwigheden rukken op, ook in Zuid-Frankrijk is er mozzarella, pizza, de Chinees, de sushibar en … salades.
Waar je vroeger werd geacht het menu van de dag van vier gangen te nuttigen, of ten minste de ‘plat du jour’ mag je nu ook een salade nemen. Salade met garnalen, met foie gras, met gesiers (maagjes), met rauwe ham. Over internationaal gesproken, nergens ontbreekt de Caesar Salad, helaas met de verre van authentieke toevoeging van stukken gekookte kip.

De salade is een uitkomst voor dames die ook volgend jaar weer in hun mooie jurkje willen passen en voor toeristen die te veel eten omdat je nu eenmaal regelmatig moet gaan zitten om uit te rusten van de vermoeienissen van museumbezoek. En omdat je graag van alles wilt proeven. Travel broadens the behind – als je niet uitkijkt.
Salades als hoofdmaaltijd kunnen mij ’s avonds niet zo bekoren, al is het maar omdat sla koud is. Overdag kan een maaltijdsalade heerlijk zijn, vooral als het Salade Niçoise is, of als er spekjes in zitten natuurlijk.

Hier een klassieker waarvan honderden uitvoeringen op internet te vinden zijn, dit is  mijn versie. Lekker als voorgerecht. Voor de sla kan je in een luie bui ook een zak kant-en-klaar gewassen gemengde blaadjes kopen. Het is wel fijn als er iets bitters bij zit (radicchio bijvoorbeeld, dat paars-witte dat je vaak in die zakjes ziet) en iets pittigs zoals rucola of waterkers. Zachte veldsla doet het ook goed, kies maar.

Salade met kippenlevers en spekjes.

gemengde sla (een paar blaadjes witlof, een kropje little gem of sla Romaine of kropsla, of veldsla, een paar blaadjes spinazie of snijbiet, eventueel waterkers) gewassen en gedroogd.
twee kleine tomaatjes

150 gram kippenlevers, in kleine stukjes zonder ongerechtigheden
75 gram spekblokjes

drie eetlepels olijfolie
twee eetlepels sherry-azijn
een theelepel mosterd, ruim versgemalen peper, snufje zout
een lente-uitje, gesnipperd

Maak de dressing door de sherry-azijn te mengen met de mosterd, peper en zout, dan de olie erdoor te kloppen en tot slot de lente-ui.
Laat in een koekenpan rustig de spekblokjes uitbakken. Op een laag vuurtje dus.
Als ze rondom knapperig zijn, uit de pan scheppen en apart leggen.
Bestrooi de kippenlevers met peper en bak ze in het spekvet, niet te hard. Ze mogen een beetje rosé zijn, al met al is tien minuutjes genoeg.
Meng intussen de sla met de dressing en verdeel over vier bordjes. Garneer met partjes tomaat, de spekjes en de kippenlevers.
Geroosterd brood erbij met boter en een glas Fronton als je die kan krijgen, ook wel de Beaujolais van het zuiden genoemd.

--------------------------------------------
De tekening is van Annemiek Meijer
--------------------------------------------------
Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!


© 2015 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Vive la différence Maeve van der Steen
1219BZ DifferenceOoit uitgeroepen bij discussies over de gelijkheid van man en vrouw: ‘Leve het verschil!’ Dat kan ik met de mij onbekende Fransman eens zijn, het is mooi dat man en vrouw uiterlijk verschillen; daar ging het hem natuurlijk om. Dat verschil zie je in Frankrijk duidelijker dan in Nederland. Waar hier de jongens en meisjes voornamelijk rondlopen in een spijkerbroek, gympen en een jack zie je in Toulouse volop vrouwen in kleurige jurken en elegante schoenen.

Heerlijke stad, Toulouse, La Ville Rose, ga erheen voordat het even populair is als Barcelona. Het doet trouwens af en toe denken aan Barcelona door de sierlijke balkonnetjes en ook aan Italië door de oranje daken en hoge cypressen.
En het eten; verschilt in deze tijd van global village het menu van de ene Europese stad nog van de andere? Ja en nee. Gelukkig krijg je in zuidelijke landen nog steeds ongevraagd een mandje luchtig stokbrood met keiharde korst op tafel. (Als je maar niet te chic gaat eten, in Italië is steevast de kwaliteit van het brood omgekeerd evenredig aan de prijs: hoe duurder het restaurant hoe waardelozer het brood.)

Overal staan de streekgerechten trots op de menukaart, de cassoulet, de confit de canard, de plaatselijke geitenkazen. Maar de nieuwigheden rukken op, ook in Zuid-Frankrijk is er mozzarella, pizza, de Chinees, de sushibar en … salades.
Waar je vroeger werd geacht het menu van de dag van vier gangen te nuttigen, of ten minste de ‘plat du jour’ mag je nu ook een salade nemen. Salade met garnalen, met foie gras, met gesiers (maagjes), met rauwe ham. Over internationaal gesproken, nergens ontbreekt de Caesar Salad, helaas met de verre van authentieke toevoeging van stukken gekookte kip.

De salade is een uitkomst voor dames die ook volgend jaar weer in hun mooie jurkje willen passen en voor toeristen die te veel eten omdat je nu eenmaal regelmatig moet gaan zitten om uit te rusten van de vermoeienissen van museumbezoek. En omdat je graag van alles wilt proeven. Travel broadens the behind – als je niet uitkijkt.
Salades als hoofdmaaltijd kunnen mij ’s avonds niet zo bekoren, al is het maar omdat sla koud is. Overdag kan een maaltijdsalade heerlijk zijn, vooral als het Salade Niçoise is, of als er spekjes in zitten natuurlijk.

Hier een klassieker waarvan honderden uitvoeringen op internet te vinden zijn, dit is  mijn versie. Lekker als voorgerecht. Voor de sla kan je in een luie bui ook een zak kant-en-klaar gewassen gemengde blaadjes kopen. Het is wel fijn als er iets bitters bij zit (radicchio bijvoorbeeld, dat paars-witte dat je vaak in die zakjes ziet) en iets pittigs zoals rucola of waterkers. Zachte veldsla doet het ook goed, kies maar.

Salade met kippenlevers en spekjes.

gemengde sla (een paar blaadjes witlof, een kropje little gem of sla Romaine of kropsla, of veldsla, een paar blaadjes spinazie of snijbiet, eventueel waterkers) gewassen en gedroogd.
twee kleine tomaatjes

150 gram kippenlevers, in kleine stukjes zonder ongerechtigheden
75 gram spekblokjes

drie eetlepels olijfolie
twee eetlepels sherry-azijn
een theelepel mosterd, ruim versgemalen peper, snufje zout
een lente-uitje, gesnipperd

Maak de dressing door de sherry-azijn te mengen met de mosterd, peper en zout, dan de olie erdoor te kloppen en tot slot de lente-ui.
Laat in een koekenpan rustig de spekblokjes uitbakken. Op een laag vuurtje dus.
Als ze rondom knapperig zijn, uit de pan scheppen en apart leggen.
Bestrooi de kippenlevers met peper en bak ze in het spekvet, niet te hard. Ze mogen een beetje rosé zijn, al met al is tien minuutjes genoeg.
Meng intussen de sla met de dressing en verdeel over vier bordjes. Garneer met partjes tomaat, de spekjes en de kippenlevers.
Geroosterd brood erbij met boter en een glas Fronton als je die kan krijgen, ook wel de Beaujolais van het zuiden genoemd.

--------------------------------------------
De tekening is van Annemiek Meijer
--------------------------------------------------
Bestel uw boeken, CD's en nog veel meer
bij bolcom, via de banner rechts.
Dan steunt u De Leunstoel!
© 2015 Maeve van der Steen
powered by CJ2