archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Petitie voor de buurtwinkel Maeve van der Steen

1201BZ UithangbordIs er nog redding mogelijk? Of verdwijnen gewoon alle kleine winkels uit de straat? Slagers en bakkers bedoel ik dan, winkeltjes genoeg waar je sjaaltjes, servies, grappige wollen mutsjes, roze cadeautjes voor meisjes die jarig zijn, taarten voor bruiloften en tweedehands avondjurken kan kopen.

Het is wel heel lang geleden dat Sjuul Paradijs als klein dik jongetje bij zijn vader in de bakkerszaak hier om de hoek stond (ja, de inmiddels, evenals zijn Telegraaf, versmalde Jules).
Er was ook nog: een drogist, een slager, een groenteboer, een sigarenzaak annex postkantoortje, een melkboer en de ‘Abcouder Kaasboer’ die echt alleen maar Hollandse kaas had. Achter een van de kramen van de Albert Cuyp was een winkel die uitsluitend aardappels verkocht. Op zaterdag was er op de markt een koopman met soepgroenten: de worteltjes, peterselie, selderij en prei lagen fotogeniek op een rij en voor iedere klant maakte hij een soort boeketje naar smaak. En we hadden een Loekie, voor de delicatessen.

Ok, er zijn nu Turkse bakkers met heerlijk witbrood en fijne vette croissants, en een Marokkaanse slager die lamsniertjes en prima goedkope aubergines verkoopt, maar verder is het supermarkt supermarkt en nog eens supermarkt wat de klok slaat.

Het lijkt wel alsof de jonge single en tweeverdiener van vandaag het koffiezetten overlaat aan de barista van een van de koffiebars in de stad (in deze buurt ongeveer vijf per straat) en het koken aan Knorr en de megakeukens van Dirk van den Broek en consorten. Kennelijk vindt men de versgebrande bonen van de capuccino belangrijker dan het versgehalte van de avondmaaltijd. Maakt zo’n test in de NRC laatst, waar de kant- en klaarhappen erbarmelijk slecht scoorden, dan helemaal geen indruk? En wie eet er nu een Ambacht Rundervink waar water, vijf soorten zoetstof (wat doet een zoetstof in vlees vraag je je af) en zeven E-nummers aan toevoegd zijn? Dit vleesproduct, door AH intussen snel weer omgedoopt tot gewoon ‘rundervink’ won laatst bijna het Gouden Windei, eerste werd een zogenaamd vruchtendrankje waar bijna evenveel suiker in zit als in Cola.

Ik heb geen enkele garantie dat de slavinken die ik laatst bij een Keurslager in Katwijk kocht geen wezensvreemde bestanddelen bevatten, maar de smaak was ouderwets lekker en de structuur ook, het gehakt was prettig rul, niet compact zoals bij de supermarkt. Dus probeer het, ga nou eens niet naar die grootgrutter maar gun de kleine middenstander zijn winst. Zolang het nog duurt … waarschijnlijk is het vechten tegen de bierkaai.

Retrodiner voor vier

Vier slavinken van de slager
Kilo eigenheimers van markt of groenteboer
Een spitskool, enkele sjalotjes, twee tomaten, idem
Fijngewreven karwei, vergemalen peper, Worcestersaus – of sojasaus, tijm.

Schil de aardappels en zet ze op in ruim water, voeg weinig zout toe als het water kookt. Na tien minuten grootste deel van het water afgieten zodat er een bodem water overblijft. Droog en gaar laten koken.
Als de aardappels opstaan (kooktijd is zowel voor vinken en piepers ± 20 minuten) de slavinken met weinig boter of olie in een koekepan zachtjes rondom bakken. Snufje tijm toevoegen, zodat het ook weer niet al te Hollands gaat smaken.
Spitskool in smalle repen snijden, sjalotjes in ringetjes.
Zet de oven op 80º.

Verwarm een eetlepel olie in een grote pan, voeg de sjalotjes toe, dan de spitskool met karwij (als je daarvan houdt natuurlijk) en versgemalen peper. Druppel er wat Worcester- of sojasaus over en roer flink. Totale baktijd: niet meer dan zeven minuten. Spitskool slinkt enorm, het lijkt wel bladgroente wat dat betreft, dus schroom niet om de hele kool te gebruiken.
Op de borden een slavinkje leggen en zolang in de oven zetten. Wat water of scheut wijn in koekenpan gieten en een paar minuten als een gek roeren zodat jus ontstaat. Leg naast de slavinken een paar aardappels, lepel daar wat jus over, een paar scheppen kool ernaast en voor de kleur een paar stukjes tomaat.
Alle rode wijn past hierbij maar ik zou zeggen: doe een Beaujolais, liefst een met een echte naam, Morgon bijvoorbeeld.

--------------------------------------------
De tekening is van Annemiek Meijer

--------------------------------------------------
Ga voor alles wat u niet in de buurtwinkel kunt krijgen gerust naar bol.com,
maar dan wel graag via de banner hiernaast. Dan steunt u De Leunstoel!


© 2014 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Petitie voor de buurtwinkel Maeve van der Steen
1201BZ UithangbordIs er nog redding mogelijk? Of verdwijnen gewoon alle kleine winkels uit de straat? Slagers en bakkers bedoel ik dan, winkeltjes genoeg waar je sjaaltjes, servies, grappige wollen mutsjes, roze cadeautjes voor meisjes die jarig zijn, taarten voor bruiloften en tweedehands avondjurken kan kopen.

Het is wel heel lang geleden dat Sjuul Paradijs als klein dik jongetje bij zijn vader in de bakkerszaak hier om de hoek stond (ja, de inmiddels, evenals zijn Telegraaf, versmalde Jules).
Er was ook nog: een drogist, een slager, een groenteboer, een sigarenzaak annex postkantoortje, een melkboer en de ‘Abcouder Kaasboer’ die echt alleen maar Hollandse kaas had. Achter een van de kramen van de Albert Cuyp was een winkel die uitsluitend aardappels verkocht. Op zaterdag was er op de markt een koopman met soepgroenten: de worteltjes, peterselie, selderij en prei lagen fotogeniek op een rij en voor iedere klant maakte hij een soort boeketje naar smaak. En we hadden een Loekie, voor de delicatessen.

Ok, er zijn nu Turkse bakkers met heerlijk witbrood en fijne vette croissants, en een Marokkaanse slager die lamsniertjes en prima goedkope aubergines verkoopt, maar verder is het supermarkt supermarkt en nog eens supermarkt wat de klok slaat.

Het lijkt wel alsof de jonge single en tweeverdiener van vandaag het koffiezetten overlaat aan de barista van een van de koffiebars in de stad (in deze buurt ongeveer vijf per straat) en het koken aan Knorr en de megakeukens van Dirk van den Broek en consorten. Kennelijk vindt men de versgebrande bonen van de capuccino belangrijker dan het versgehalte van de avondmaaltijd. Maakt zo’n test in de NRC laatst, waar de kant- en klaarhappen erbarmelijk slecht scoorden, dan helemaal geen indruk? En wie eet er nu een Ambacht Rundervink waar water, vijf soorten zoetstof (wat doet een zoetstof in vlees vraag je je af) en zeven E-nummers aan toevoegd zijn? Dit vleesproduct, door AH intussen snel weer omgedoopt tot gewoon ‘rundervink’ won laatst bijna het Gouden Windei, eerste werd een zogenaamd vruchtendrankje waar bijna evenveel suiker in zit als in Cola.

Ik heb geen enkele garantie dat de slavinken die ik laatst bij een Keurslager in Katwijk kocht geen wezensvreemde bestanddelen bevatten, maar de smaak was ouderwets lekker en de structuur ook, het gehakt was prettig rul, niet compact zoals bij de supermarkt. Dus probeer het, ga nou eens niet naar die grootgrutter maar gun de kleine middenstander zijn winst. Zolang het nog duurt … waarschijnlijk is het vechten tegen de bierkaai.

Retrodiner voor vier

Vier slavinken van de slager
Kilo eigenheimers van markt of groenteboer
Een spitskool, enkele sjalotjes, twee tomaten, idem
Fijngewreven karwei, vergemalen peper, Worcestersaus – of sojasaus, tijm.

Schil de aardappels en zet ze op in ruim water, voeg weinig zout toe als het water kookt. Na tien minuten grootste deel van het water afgieten zodat er een bodem water overblijft. Droog en gaar laten koken.
Als de aardappels opstaan (kooktijd is zowel voor vinken en piepers ± 20 minuten) de slavinken met weinig boter of olie in een koekepan zachtjes rondom bakken. Snufje tijm toevoegen, zodat het ook weer niet al te Hollands gaat smaken.
Spitskool in smalle repen snijden, sjalotjes in ringetjes.
Zet de oven op 80º.

Verwarm een eetlepel olie in een grote pan, voeg de sjalotjes toe, dan de spitskool met karwij (als je daarvan houdt natuurlijk) en versgemalen peper. Druppel er wat Worcester- of sojasaus over en roer flink. Totale baktijd: niet meer dan zeven minuten. Spitskool slinkt enorm, het lijkt wel bladgroente wat dat betreft, dus schroom niet om de hele kool te gebruiken.
Op de borden een slavinkje leggen en zolang in de oven zetten. Wat water of scheut wijn in koekenpan gieten en een paar minuten als een gek roeren zodat jus ontstaat. Leg naast de slavinken een paar aardappels, lepel daar wat jus over, een paar scheppen kool ernaast en voor de kleur een paar stukjes tomaat.
Alle rode wijn past hierbij maar ik zou zeggen: doe een Beaujolais, liefst een met een echte naam, Morgon bijvoorbeeld.

--------------------------------------------
De tekening is van Annemiek Meijer

--------------------------------------------------
Ga voor alles wat u niet in de buurtwinkel kunt krijgen gerust naar bol.com,
maar dan wel graag via de banner hiernaast. Dan steunt u De Leunstoel!
© 2014 Maeve van der Steen
powered by CJ2