archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Wat gaan we nu weer eens eten? | Maeve van der Steen | |||
Iedere dag weer moeten we beslissen: wat gaan we eten? Graag iets dat makkelijk te maken is, niet duur is maar wel lekker, en liever niet iets wat we gisteren of eergisteren al gegeten hebben. Tientallen kookboeken in de kast, tienduizenden recepten op internet, supermarkten vol met vlees en vis en groenten van ieder seizoen, overvloed overvloed overvloed en toch, wat gaan we in godsnaam eten vandaag? De wereld staat in brand en de helft van de mensen op die wereld mag blij zijn dat ie überhaupt iets te eten krijgt en wij zitten hier te tutten omdat we geen trek hebben in weer een karbonaadje (of weer een balletje gehakt, of weer spaghetti, of witlof met ham en kaas of pizza, of wat voor herhalingsschotels sommige mensen dan ook mogen hebben). Goed. We eten een soort stokvis vandaag, wedden dat je dat deze week nog niet gehad hebt? En deze halfgedroogde, niet zo heel erg gezouten vis is heel makkelijk en snel te bereiden, let maar op. Surinamers noemen het bakkeljauw en het is verkrijgbaar bij tropische winkels en in sommige supermarkten, de Jumbo bijvoorbeeld. Het lijkt me logisch dat het woord bakkeljauw van het Spaanse bacalao komt, maar daar denken sommigen anders over (ben je benieuwd naar een etymologische ruzie van bedenkelijk niveau, klik dan hier: etymologisch, weer eens iets anders dan de echte oorlogen die op sommige fora gevoerd worden). Dit recept heb ik zelf bedacht maar het zou me niet verbazen als deze schotel in Portugal, Spanje en Italië regelmatig ongeveer net zo gegeten wordt. Aardappel, ui, vis, tomaat, een logische combinatie toch? De gezouten vis geeft het geheel een heerlijk volle smaak. Ik heb altijd een tube tomatenpuree in huis, reuze handig voor als een blikje net iets teveel is zoals in dit recept. Voor twee personen: een half pak bakkeljauw (de rest is goed houdbaar, desnoods in de diepvries) 500 gram stevige aardappels een grote ui, in fijne ringen gesneden teen knoflook, geplet enkele eetlepels tomatenpuree enkele eetlepels olijfolie eetlepel kerrie, twee eetlepels paprikapoeder blaadje laurier versgemalen peper, lepeltje sambal peterselie, bieslook of koreander voor de garnering Leg de visfilets een halfuurtje in koud water, spoel ze daarna nog eens flink af. Schil de aardappels en snijd ze in plakken van iets minder dan een centimeter dik. Verhit de olie in een braadpan, laat de uiringen daarin zacht maar niet bruin worden. Voeg de knoflook, kerrie, paprikapoeder en tomatenpuree toe onder flink roeren. Een ruime scheut water erbij en de sambal. Nog eens roeren en dan de vis erin leggen en daar bovenop de aardappels en het laurierblad. Verse peper erover malen. Deksel op de pan. Op een zacht vuurtje een klein half uurtje laten pruttelen, schep af en toe om maar laat de aardappelplakken heel. Zorg dat het geheel vochtig genoeg blijft, zo nodig af en toe een scheutje water erbij gieten. Op diepe borden scheppen, wat groensel erover strooien en een stukje brood erbij geven. En bijvoorbeeld koude gekookte sperziebonen overgoten met dressing met veel olie. Als het buiten nog volop zomer is dan drinken we er een witte Viña Sol bij, wordt het al wat herfstig dan kiezen we een rode Sangre de Toro. Allebei betrouwbare niet te dure wijnen van het Spaanse huis Torres. ********************************* De tekening is van Annemiek Meijer |
||||
© 2014 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |