archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Een dessert als 'work in progress' (1) | Maeve van der Steen | |||
Een flannetje, maar dan met sinaasappelsap in plaats van melk gemaakt, dat kan. Zegt mijn favoriete BBC-kok Rick Stein. Heerlijk lijkt het me, ik ben gek op zo’n eenvoudig Spaans flannetje, ook wel creme caramel of creme catalan genoemd.
Tegenwoordig is het voortdurend crème brûlée wat de klok slaat, een flan met een hard dakje, zeker niet te versmaden mits goed bereid, maar ik heb laatst weer eens genoten van een ouderwetse flan na een al even ouderwetse paëlla in het hippe Spaanse restaurant Mercat in Amsterdam.
Maar is het wel iets om thuis te maken, zo’n simpel maar helaas ingewikkeld te maken nagerecht? En dan nog wel een afwijkende versie met sinaasappelsap in plaats van melk?
Misschien zien anderen er niet tegenop zelf een dessert te maken, maar voor mij is dat net een stap te ver. Koken, prima, versgemaakt eten daar kan niks tegenop dus hoe arbeidsintensief ook, ik doe het graag. Een half uurtje moeite (en dan heb ik het boodschappen doen er nog niet eens bijgerekend) voor iets dat je binnen twintig minuten op hebt, geen probleem. Ik kijk nou eenmaal graag naar de nerven van een net doorgesneden kool – de rode kool is natuurlijk de allermooiste – en vind het een genoegen om de geur op te snuiven van een teen knoflook die in de hete olie zijn geuren vrijgeeft. Dus koken is geen opoffering maar een heerlijke manier om bezig te zijn onder het genot van een interessante discussie op de radio over maakt niet uit wat.
En voor een uitgebreid diner voor vrienden minstens een halve dag uittrekken is toch alleen maar leuk?
Maar om dan ook nog een toetje te maken… sorry, plotseling zie ik geen enkel bezwaar tegen prefab food. Banketbakkers, ijssalons en supermarkten staan te popelen om iets lekkers voor ons te maken dus waarom zou je je uitsloven?
En dan zie je die charmante Rick Stein een sinaasappelflan maken en de geur van warme sinaasappel komt je vanaf je televisie tegemoet. Je denkt: dat ga ik morgen maken.
Goed, ik heb het gedaan, en heb braaf het recept van Rick gevolgd, ben alleen het zeven vergeten en heb de puddinkjes wat langer in de oven laten staan want ze waren na twintig minuten nog wat nattig van binnen.
Helaas was de substantie niet crèmig, maar meer korrelig en het geheel was iets te zoet! Uw nederige thuiskok heeft gefaald. Had ik toch dat Spaanstalige recept moeten nemen waar wat regels van waren weggevallen zodat ik het niet aandurfde? Het recept van Rick was het enige waar behalve vier dooiers ook twee hele eieren in voor kwamen. Misschien heeft Rick gewoon gefaald.
Of was dat zeven essentieel? Of zouden de flannetjes morgen, na een nacht in de koelkast, wel perfect zijn?
Onder het afwassen van al die vuile schalen en maatkannen bedacht ik me opeens dat het misschien toch geen vergissing was, die 14 dooiers die er in moesten, ik was er blind vanuit gegaan dat 4 was bedoeld.
Ik ga het allemaal uitzoeken. Wordt vervolgd. Die Valenciaanse flan komt er.
*************************
De tekening is van Linda Hulshof
Meer informatie op: www.lindahulshof.nl |
||||
© 2013 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |