archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Royaal diner | Maeve van der Steen | |||
Wat koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen eten, daar kom je zelden achter. Het is dat mijn moeder altijd de Engelse zondagskranten uit Glasgow kreeg opgestuurd door mijn grootvader. Waardoor wij af en toe iets konden lezen over het menu van een koninklijk diner. ‘Vooraf paling in gelei met pink champagne’ las mijn moeder voor, en ik stelde me voor hoe lekker roze champagne zou smaken, later, als ik groot was. In buitenlandse kranten staat sowieso veel meer over royalty dan hier in Nederland, zelfs over onze eigen koningin. Ik herinner me bijvoorbeeld de Greet Hofman-affaire (al begreep ik er weinig van natuurlijk) waarover pas veel later in de Nederlandse pers iets verscheen. Op vakantie in Frankrijk lazen we in een Franse krant dat Beatrix een streng régime hield – toen kwam ik erachter dat régime in dit geval dieet betekende.
In de jaren vijftig en zestig werd al helemaal weinig over eten geschreven, laat staan dat er werd onthuld wat er aan staatsbanketten en koninklijke bruiloften werd geserveerd. En wat voor wijn er werd geschonken, weten we helaas ook niet. De allerduurste Château Petrus of de iets minder kostbare maar ook fantastische Cos d’Etournel? Ik heb me suf gezocht op internet maar kwam niet veel verder dan het menu ter gelegenheid van het huwelijk van koningin Emma op 7 januari 1879. Hoe het allemaal smaakte weet ik natuurlijk niet, vast wel prima die oesters uit Oostende, pannenkoekjes met kip in roomsaus, de geroosterde fazant met salade van waterkers, de asperges met Hollandaise saus en het ananasijs. En de andere tien gerechten die erop beschreven staan, allemaal in het Frans natuurlijk. Maar erg origineel en opwindend klinkt het niet. Heb mijn best gedaan om erachter te komen wat ‘Risolles à la Montglas’ precies zijn, leek me leuk om die eens te maken maar heb het nergens kunnen vinden.
Wat me wel opviel was dat er meerdere schotels per gang vermeld staan, zouden die dan allemaal tegelijk op tafel zijn gekomen, of moest je kiezen? Kwam de ober, pardon lakei of hoe hij ook heet, langs met verschillende schalen op zijn arm? Heel jammer dat wij er waarschijnlijk nooit achter zullen komen.
Ik dacht dat het er tegenwoordig wel wat soberder aan toe zou gaan, wat betreft de diversiteit maar heb op de valreep toch, in een tabloid, het menu gevonden van het diner ter gelegenheid van het huwelijk van Prince William met zijn Kate, en ook hier vele gerechten per gang. Voor de liefhebber: Royal Wedding Menu .
Waarschijnlijk kunnen we de echt extravagante diners vinden bij de echte koningen: oliesjeiks. Waarschijnlijk is het daar een en al kaviaar en kreeft wat de klok slaat. En de duurste wijnen worden, al of niet gemengd met cola, opgedronken door de Chinese rijken, die de beste Bordeaux wegkapen waardoor ze voor ons totaal onbetaalbaar zijn geworden.
Wij troosten ons met een koninginnehapje, oftewel: Bouchée à la Reine.
De pasteitjes zelf koop je bij bakker of supermarkt, wie het deeg graag zelf wil maken gaat zijn gang maar, ik vind het echt teveel werk! Als je een restje rundvlees of wild overhebt met jus is het ideaal, je snijdt het vlees in heel kleine stukjes, gooit het terug in de pan met jus en strooit er wat bloem over, langzaam laten opwarmen en, zoals bij een bechamelsaus, steeds wat bouillon erdoor roeren. Heb je maar erg weinig vlees, bak dan wat in stukjes gesneden champignons in een koekenpan en voeg die erbij. Even laten doorsudderen. Eventueel afmaken (om eens een ouderwetse uitdrukking te gebruiken) met een scheutje sherry. Checken op peper- en zoutgehalte. De ragout moet vrij dik zijn. Dekseltjes van de pasteitjes er voorzichtig uitsnijden, ze in de oven even opwarmen, en vullen met de ragout, dekseltje er weer op, bestrooien met een beetje zeer fijn gesneden peterselie en genieten maar van dit koninklijk voorgerecht. Houd er rekening mee dat een pasteitje wel iets zwaarder is dan een plakje zalm vooraf! |
||||
© 2012 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |