archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Wie heeft er nou geen draaizeef? Maeve van der Steen

0001 Draaizeef
Waterkers, familie van de sterrekers of tuinkers, is tegenwoordig overal te krijgen. Het zit in een heel aantrekkelijke verpakking waar ook een recept voor soep op staat, maar de mijne is veel lekkerder. Die is met aardappel, en dat geeft meer smaak dan bloem zoals de verpakking aanraadt.
Als je een draaizeef in huis hebt, een ‘moulin a légumes’ – er is geen Frans vakantiehuis te vinden, hoe klein en bescheiden ook, waar zo’n ding niet in de keukenkast ligt, maar bij ons ligt dat anders - is het wel heel eenvoudig. Zo'n zeef is bijvoorbeeld in Amsterdam te koop bij de keukenwinkel van Duikelman voor € 18,85, maar ook elders. Bij Blokker zag ik er zo eentje in lelijk plastic en dus niet aan te raden.
 
Neem een paar aardappelen, liefst kruimige, was ze – niet schillen! - en snijd ze in stukken (niet te klein).
Spoel de waterkers af, hou een handvol blaadjes achter en snijd de rest heel grof.
Snijd een ui in vieren.
Laat in een pan een klont boter smelten en doe de ui erbij, daarna de stukken aardappel en de waterkers.
Peper uit de molen en een beetje zout, omroeren en zeer zacht vijf minuten stoven.
Dan een paar grote glazen water en een half kippenbouillonblokje erbij –vegetariërs gebruiken een groentebouillonblokje, puristen helemaal geen bouillon maar nog een extra schepje zout - en een klein half uurtje zachtjes laten koken tot de aardappels echt goed gaar zijn.
En dan: door de draaizeef. Met een gewone zeef kan het eventueel ook, maar dat is wat meer werk. Roeren en weer opwarmen, een scheutje slagroom en de fijngehakte blaadjes waterkers toevoegen, en voor de liefhebber wat nootmuskaat. Het resultaat is heerlijk geurig, subtiel en toch peperig!
 
Als je niet gaat zeven, moeten de aardappelen van tevoren wel worden geschild en de waterkers fijner gehakt. Als alles gaar is, de ui verwijderen en de soep tot een egale substantie maken door met een vork de aardappel fijn te prakken en alles goed dooreen te roeren.
GEEN staafmixer gebruiken. De staafmixer is een prachtig ding en heel handig voor allerlei dingen, maar niet voor aardappels tenzij je van plaksel houdt.
Zoals gezegd is dit soepje vrij subtiel van smaak en komt het dus niet volledig tot zijn recht als je net een paar drankjes op hebt. Beter een kopje van deze heerlijke soep consumeren vòòr je naar de kroeg gaat, of naar een receptie, waar onduidelijke en vaak onbevredigende hapjes geserveerd worden. Uiteraard ook lekker als entree van een diner met als hoofdgerecht lamsbout bijvoorbeeld.
Veel plezier en bon appétit.
 


© 2004 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Wie heeft er nou geen draaizeef? Maeve van der Steen
0001 Draaizeef
Waterkers, familie van de sterrekers of tuinkers, is tegenwoordig overal te krijgen. Het zit in een heel aantrekkelijke verpakking waar ook een recept voor soep op staat, maar de mijne is veel lekkerder. Die is met aardappel, en dat geeft meer smaak dan bloem zoals de verpakking aanraadt.
Als je een draaizeef in huis hebt, een ‘moulin a légumes’ – er is geen Frans vakantiehuis te vinden, hoe klein en bescheiden ook, waar zo’n ding niet in de keukenkast ligt, maar bij ons ligt dat anders - is het wel heel eenvoudig. Zo'n zeef is bijvoorbeeld in Amsterdam te koop bij de keukenwinkel van Duikelman voor € 18,85, maar ook elders. Bij Blokker zag ik er zo eentje in lelijk plastic en dus niet aan te raden.
 
Neem een paar aardappelen, liefst kruimige, was ze – niet schillen! - en snijd ze in stukken (niet te klein).
Spoel de waterkers af, hou een handvol blaadjes achter en snijd de rest heel grof.
Snijd een ui in vieren.
Laat in een pan een klont boter smelten en doe de ui erbij, daarna de stukken aardappel en de waterkers.
Peper uit de molen en een beetje zout, omroeren en zeer zacht vijf minuten stoven.
Dan een paar grote glazen water en een half kippenbouillonblokje erbij –vegetariërs gebruiken een groentebouillonblokje, puristen helemaal geen bouillon maar nog een extra schepje zout - en een klein half uurtje zachtjes laten koken tot de aardappels echt goed gaar zijn.
En dan: door de draaizeef. Met een gewone zeef kan het eventueel ook, maar dat is wat meer werk. Roeren en weer opwarmen, een scheutje slagroom en de fijngehakte blaadjes waterkers toevoegen, en voor de liefhebber wat nootmuskaat. Het resultaat is heerlijk geurig, subtiel en toch peperig!
 
Als je niet gaat zeven, moeten de aardappelen van tevoren wel worden geschild en de waterkers fijner gehakt. Als alles gaar is, de ui verwijderen en de soep tot een egale substantie maken door met een vork de aardappel fijn te prakken en alles goed dooreen te roeren.
GEEN staafmixer gebruiken. De staafmixer is een prachtig ding en heel handig voor allerlei dingen, maar niet voor aardappels tenzij je van plaksel houdt.
Zoals gezegd is dit soepje vrij subtiel van smaak en komt het dus niet volledig tot zijn recht als je net een paar drankjes op hebt. Beter een kopje van deze heerlijke soep consumeren vòòr je naar de kroeg gaat, of naar een receptie, waar onduidelijke en vaak onbevredigende hapjes geserveerd worden. Uiteraard ook lekker als entree van een diner met als hoofdgerecht lamsbout bijvoorbeeld.
Veel plezier en bon appétit.
 
© 2004 Maeve van der Steen
powered by CJ2