archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Ziek, zwak of misselijk Maeve van der Steen

0201 Ziekjes
En toch moet je wat eten...
Dat is te zeggen, als je je weer ietsje beter voelt. Als je je echt ziek, zwak of misselijk voelt en echt geen honger hebt eet je gewoon niet, al zullen goed bedoelende verzorgers zeggen: “Je moet toch iets eten.” Het lichaam weet gelukkig zelf nog wel wat, het heeft het even te druk met zichzelf. Wel drinken natuurlijk, vocht heb je altijd nodig en ook zout, dus wissel de thee en limonade af met een kopje bouillon, desnoods van een blokje.
Als je flink verkouden bent - en een verkoudheid kan wel degelijk gepaard gaan met wat verhoging, rillingen en spierpijn, zodat veel mensen het ten onrechte een griepje noemen - heb je vaak juist heel veel trek!
Starve a fever, feed a cold zeggen de Engelsen en dat wil zeggen: als je echt hoge koorts hebt, moet je niks eten, als je verkouden bent, moet je juist flink eten. Laatst is bij een wetenschappelijk onderzoek gebleken, dat deze volkswijsheid ook echt klopt.
Ook las ik onlangs dat kippensoep genezend werkt bij verkoudheid. Dat komt onder andere door de kruiden die erin zitten, Typisch zo’n bericht waar ik alleen maar nieuwsgieriger van word. Welke kruiden dan? Dat stond er helaas niet bij, ik vermoed het selderijgroen.
 
Goed, we zijn zwaar verkouden, herstellende van een buikgriep of hebben een kater, vlak die ‘ziekte’ ook niet uit, je lichaam is dan ook vergiftigd, al is het dan door de alcohol in plaats van door bacteriën of een virus. Bij een kater voel je je ook nog eens schuldig, en durf je niet lekker zielig te zijn.
Als er een moeder, echtgenoot of ander verzorgend type in huis is, vraag je die natuurlijk om een grote pan kippensoep te maken. Degenen die alleen wonen zullen toch even naar de winkel moeten. Loop met een grote boog om de kant en klaar maaltijden heen, want de aanblik van een plastic bak met kledder erin is niet goed voor de eetlust. De soepen kunnen wel geschikt zijn, de heldere dan, kippen- of groentensoep uit een pakje is voor de gelegenheid best te doen. Beter is een pot geconcentreerde bouillon en een pakje soepgroenten.
 
Als we dan toch in de supermarkt zijn, dan doen we natuurlijk een pakje Melbatoast, een paar witte bolletjes, een rol beschuit, Spa, limonade, cola - goed tegen darmstoornissen - en een citroen in ons mandje. Tot nu toe is alles logisch en makkelijk. Maar nu: het beleg? Zijn we daar al weer aan toe? Rauwe ham is perfect, het hoeft niet per se Parmaham te zijn, Duitse Schinken of Ardennerham is ook prima. Als je echt aan kaas verslaafd bent, koop dan een onsje oeroude kaas, lekker zout. Eitjes om zacht te koken of te pocheren. Marmelade is lekker pittig, als je je flauw voelt en Marmite is ook nog eens gezond, maar als je er niet mee opgegroeid bent, weet ik niet of je het wel kan waarderen. Het belangrijkste is, dat je alleen moet eten waar je werkelijk zin in hebt, en je vooral niets laten opdringen.
 
En een echte warme maaltijd? Terwijl je eigenlijk bij thuiskomst het liefst meteen weer wilt gaan liggen? Tjap Tjoy met witte rijst bij de Chinees halen is een optie, doe er dan thuis nog wat extra sojasaus over. Als je daar niet van houdt, maak je iets heel simpels en toch heilzaams, een soort kindereten. Venkel is goed voor de maag, wie daar niet van houdt, moet maar doperwtjes of peultjes uit de diepvries nemen. Vis is superlicht verteerbaar. Daar gaan we dan, nog wat trillend op de knietjes.
We hebben nodig:
 
Snelkookrijst
Een venkelknol
Een citroen
Een kabeljauwfiletje of een kalfsoester (voor wie niet van vis houdt; is ook licht verteerbaar)
Peper, zout, paprikapoeder, peterselie uit de diepvries
Klontje boter
 
Haal van de venkelknol de droge uiteinden af, en snijd in stukken. Normaal is in de lengte snijden heel mooi, zodat je de structuur van de knol kunt bewonderen, vandaag geen moeilijk gedoe. In een pannetje half onder water zetten en 15 à 20 minuten koken. Laatste vijf minuten bijna helemaal afgieten en klontje boter erbij.
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Het beste is bruine rijst te nemen, want na een paar dagen weinig of niets eten en daarna alleen maar toast moeten de darmen wel weer een beetje aan het werk gezet.
De vis in een schaaltje leggen, peper en zout en paprikapoeder erin wrijven, een scheutje water of als je het hebt, visbouillon of witte wijn, druppeltje citroensap en klontje boter erover en in enkele minuten in de magnetron gaar laten worden. Of in een pannetje, dan iets meer vocht gebruiken, het duurt dan ook iets langer, 10 minuten ongeveer.
Of: kalfsoester door de bloem met zout, peper en paprikapoeder wentelen, zachtjes bakken in wat boter, wat vocht toevoegen en in een kwartiertje gaar laten worden.
Tussendoor af en toe even rustig gaan zitten.
Schep wat rijst, venkel met kookvocht en vlees of vis op je (als je het hebt kunnen opbrengen, verwarmde) bord, druppel wat citroensap over de venkel en bestrooi het geheel met peterselie uit de diepvries. Vooral niet teveel opscheppen, een te vol bord is niet stimulerend. Een piepklein lepeltje sambal op de rand van je bord is wel eetlustopwekkend - rood! - en kan ook helemaal geen kwaad als smaakmaker.
Veel Spa erbij en als je er echt al weer trek in krijgt één glaasje wijn , behalve natuurlijk in het geval van de kater. Vooral langzaam eten en goed kauwen. En ervan genieten!
 
Als alles goed gevallen is, kan je later op de avond voorzichtig een ijsje eten, of een bakje yoghurt met een smaakje. Morgen gezond weer op.


© 2004 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Ziek, zwak of misselijk Maeve van der Steen
0201 Ziekjes
En toch moet je wat eten...
Dat is te zeggen, als je je weer ietsje beter voelt. Als je je echt ziek, zwak of misselijk voelt en echt geen honger hebt eet je gewoon niet, al zullen goed bedoelende verzorgers zeggen: “Je moet toch iets eten.” Het lichaam weet gelukkig zelf nog wel wat, het heeft het even te druk met zichzelf. Wel drinken natuurlijk, vocht heb je altijd nodig en ook zout, dus wissel de thee en limonade af met een kopje bouillon, desnoods van een blokje.
Als je flink verkouden bent - en een verkoudheid kan wel degelijk gepaard gaan met wat verhoging, rillingen en spierpijn, zodat veel mensen het ten onrechte een griepje noemen - heb je vaak juist heel veel trek!
Starve a fever, feed a cold zeggen de Engelsen en dat wil zeggen: als je echt hoge koorts hebt, moet je niks eten, als je verkouden bent, moet je juist flink eten. Laatst is bij een wetenschappelijk onderzoek gebleken, dat deze volkswijsheid ook echt klopt.
Ook las ik onlangs dat kippensoep genezend werkt bij verkoudheid. Dat komt onder andere door de kruiden die erin zitten, Typisch zo’n bericht waar ik alleen maar nieuwsgieriger van word. Welke kruiden dan? Dat stond er helaas niet bij, ik vermoed het selderijgroen.
 
Goed, we zijn zwaar verkouden, herstellende van een buikgriep of hebben een kater, vlak die ‘ziekte’ ook niet uit, je lichaam is dan ook vergiftigd, al is het dan door de alcohol in plaats van door bacteriën of een virus. Bij een kater voel je je ook nog eens schuldig, en durf je niet lekker zielig te zijn.
Als er een moeder, echtgenoot of ander verzorgend type in huis is, vraag je die natuurlijk om een grote pan kippensoep te maken. Degenen die alleen wonen zullen toch even naar de winkel moeten. Loop met een grote boog om de kant en klaar maaltijden heen, want de aanblik van een plastic bak met kledder erin is niet goed voor de eetlust. De soepen kunnen wel geschikt zijn, de heldere dan, kippen- of groentensoep uit een pakje is voor de gelegenheid best te doen. Beter is een pot geconcentreerde bouillon en een pakje soepgroenten.
 
Als we dan toch in de supermarkt zijn, dan doen we natuurlijk een pakje Melbatoast, een paar witte bolletjes, een rol beschuit, Spa, limonade, cola - goed tegen darmstoornissen - en een citroen in ons mandje. Tot nu toe is alles logisch en makkelijk. Maar nu: het beleg? Zijn we daar al weer aan toe? Rauwe ham is perfect, het hoeft niet per se Parmaham te zijn, Duitse Schinken of Ardennerham is ook prima. Als je echt aan kaas verslaafd bent, koop dan een onsje oeroude kaas, lekker zout. Eitjes om zacht te koken of te pocheren. Marmelade is lekker pittig, als je je flauw voelt en Marmite is ook nog eens gezond, maar als je er niet mee opgegroeid bent, weet ik niet of je het wel kan waarderen. Het belangrijkste is, dat je alleen moet eten waar je werkelijk zin in hebt, en je vooral niets laten opdringen.
 
En een echte warme maaltijd? Terwijl je eigenlijk bij thuiskomst het liefst meteen weer wilt gaan liggen? Tjap Tjoy met witte rijst bij de Chinees halen is een optie, doe er dan thuis nog wat extra sojasaus over. Als je daar niet van houdt, maak je iets heel simpels en toch heilzaams, een soort kindereten. Venkel is goed voor de maag, wie daar niet van houdt, moet maar doperwtjes of peultjes uit de diepvries nemen. Vis is superlicht verteerbaar. Daar gaan we dan, nog wat trillend op de knietjes.
We hebben nodig:
 
Snelkookrijst
Een venkelknol
Een citroen
Een kabeljauwfiletje of een kalfsoester (voor wie niet van vis houdt; is ook licht verteerbaar)
Peper, zout, paprikapoeder, peterselie uit de diepvries
Klontje boter
 
Haal van de venkelknol de droge uiteinden af, en snijd in stukken. Normaal is in de lengte snijden heel mooi, zodat je de structuur van de knol kunt bewonderen, vandaag geen moeilijk gedoe. In een pannetje half onder water zetten en 15 à 20 minuten koken. Laatste vijf minuten bijna helemaal afgieten en klontje boter erbij.
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Het beste is bruine rijst te nemen, want na een paar dagen weinig of niets eten en daarna alleen maar toast moeten de darmen wel weer een beetje aan het werk gezet.
De vis in een schaaltje leggen, peper en zout en paprikapoeder erin wrijven, een scheutje water of als je het hebt, visbouillon of witte wijn, druppeltje citroensap en klontje boter erover en in enkele minuten in de magnetron gaar laten worden. Of in een pannetje, dan iets meer vocht gebruiken, het duurt dan ook iets langer, 10 minuten ongeveer.
Of: kalfsoester door de bloem met zout, peper en paprikapoeder wentelen, zachtjes bakken in wat boter, wat vocht toevoegen en in een kwartiertje gaar laten worden.
Tussendoor af en toe even rustig gaan zitten.
Schep wat rijst, venkel met kookvocht en vlees of vis op je (als je het hebt kunnen opbrengen, verwarmde) bord, druppel wat citroensap over de venkel en bestrooi het geheel met peterselie uit de diepvries. Vooral niet teveel opscheppen, een te vol bord is niet stimulerend. Een piepklein lepeltje sambal op de rand van je bord is wel eetlustopwekkend - rood! - en kan ook helemaal geen kwaad als smaakmaker.
Veel Spa erbij en als je er echt al weer trek in krijgt één glaasje wijn , behalve natuurlijk in het geval van de kater. Vooral langzaam eten en goed kauwen. En ervan genieten!
 
Als alles goed gevallen is, kan je later op de avond voorzichtig een ijsje eten, of een bakje yoghurt met een smaakje. Morgen gezond weer op.
© 2004 Maeve van der Steen
powered by CJ2