archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Het oog wil ook wat Maeve van der Steen

0815BZ Oog
Van officiële kleding weet ik weinig. Ik heb nooit bij een studentenvereniging gezeten en weet zo uit mijn hoofd niet precies of je bij de code 'black tie' als vrouw verplicht bent om een lange blote jurk met handschoenen tot over de ellebogen te dragen, of ook met een kort jurkje naar binnen mag. Ik weet wel wat een rokkostuum is en vind het spijtig dat de meeste mannen helemaal nooit van hun leven een rokkostuum dragen. Weten ze wel hoe elegant dat staat en hoe wij vrouwen het waarderen als een man er eens een keer echt heel mooi en verzorgd uitziet?

In de kringen waarin ik me begeef, en ik vrees dat dat voor de meeste kringen in Nederland geldt, is bij mannenkleding vooral comfortabel de norm, en soms gaat dit heel ver. Op een zomers feest waar de vrouwen in de schattigste sexy jurkjes op elegante hoge hakken kwamen aanlopen, hobbelden hun vriendjes in een spijkerbroek en gympen ernaast. Op een kerstdineetje waar de gastheer fantastisch had gekookt, het tafelzilver was opgepoetst, en de dames met spannende décolletés aanschoven, zat één heer in een grote wollen, nogal oude trui aan tafel. 'Maar er was toch niks afgesproken over kleding...' Hallo, er was een kerstboom met lichtjes en een zes-gangen-diner, wat dacht je ervan je eens mooi aan te kleden? Ok, inderdaad is het een goed gebruik van tevoren enigszins aan te geven wat er van je verwacht wordt als je wordt uitgenodigd voor een etentje, zelfs bij goede vrienden.

Ooit ontdekte ik dat een kennis van me verschillende mooie pakken in zijn bezit had. Ik kwam erachter omdat hij ineens na een buitenlandse reis zijn huis kwam binnenwandelen met zo'n hoes waarvan ik tot dan toe dacht dat alleen fotomodellen en artiesten die hadden, zo'n ding waar je kostuum mooi in blijft. Normaal loopt deze jongeman er heel casual bij, hij draagt zelfs een korte broek in de zomer (als het aan mij ligt uitsluitend toegestaan als het boven de dertig graden is) en ik vroeg hem meteen of hij de volgende keer als ik me een hele middag had uitgesloofd in de keuken en me vervolgens verkleed en opgetut had, eens in een pak wilde verschijnen. Nooit gebeurd, nee hoor, dat pak daar mogen zijn saaie collega's naar kijken als hij een lezing houdt! Begrijp me goed, het gaat me niet om formaliteiten, hoewel die de laatste tijd wel erg in het slop raken, maar puur om visueel genot.

Zo gewoontjes en saai als de kleding van de gemiddelde Nederlander is, zo kleurrijk is het op de borden. Daar lijkt het alsof het de hele dag feest is, zeg maar gerust kermis. Bekijk de foto's in de culinaire bladen, zie wat er op de borden ligt in restaurants en de kleurtjes dansen je tegemoet. Paars wordt de kleur op je bord deze zomer: radicchio, dulse zeewier, chioggabieten (weet echt niet wat het zijn) en Japanse paarse rapen, houd daar vast rekening mee als je graag trendy wil zijn.

Goed, ik zal met mijn vrienden en kennissen een deal maken, de volgende keer dat er gezamenlijk wordt gegeten gaan de mannen ook eens hun best doen er zo voordelig mogelijk uit te zien, zelfs als het een barbecue is. Ook dan kan je er iets vrolijks van maken als man door eens een kleurig hemd aan te trekken en een lange broek, zeker als je benen wit en harig zijn, zo warm is het na achten in de tuin heus niet meer.

Dan ga ik er extra op letten dat het eten niet alleen lekker is maar ook mooi en gelukkig hoeft dat nauwelijks extra werk te geven, voedsel is van zichzelf meestal al prachtig: zwarte glimmende mosselen, een knapperig stokbrood, een witte asperge, een drupje groene olijfolie, een roze garnaaltje, een rood tomaatje, allemaal beeldschoon toch? Nergens voor nodig om er blokjes of driehoekjes of sterretjes van te maken. Stapeltjes hoeven ook niet, mooi draperen en kleuren combineren is genoeg. Citroen en peterselie (of basilicum of koriander als die beter passen, het gaat om de smaak ten slotte) kunnen een fijne kleurtoets geven.
Jezelf natuurlijk niet vergeten, niet met je schort en je sloffen aan tafel gaan zitten en ook niet met een zorgelijke blik, maar met een zomerse smile op je gezicht.
 
*************************
Abonneert u op de Nieuwsbrief.


© 2011 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Het oog wil ook wat Maeve van der Steen
0815BZ Oog
Van officiële kleding weet ik weinig. Ik heb nooit bij een studentenvereniging gezeten en weet zo uit mijn hoofd niet precies of je bij de code 'black tie' als vrouw verplicht bent om een lange blote jurk met handschoenen tot over de ellebogen te dragen, of ook met een kort jurkje naar binnen mag. Ik weet wel wat een rokkostuum is en vind het spijtig dat de meeste mannen helemaal nooit van hun leven een rokkostuum dragen. Weten ze wel hoe elegant dat staat en hoe wij vrouwen het waarderen als een man er eens een keer echt heel mooi en verzorgd uitziet?

In de kringen waarin ik me begeef, en ik vrees dat dat voor de meeste kringen in Nederland geldt, is bij mannenkleding vooral comfortabel de norm, en soms gaat dit heel ver. Op een zomers feest waar de vrouwen in de schattigste sexy jurkjes op elegante hoge hakken kwamen aanlopen, hobbelden hun vriendjes in een spijkerbroek en gympen ernaast. Op een kerstdineetje waar de gastheer fantastisch had gekookt, het tafelzilver was opgepoetst, en de dames met spannende décolletés aanschoven, zat één heer in een grote wollen, nogal oude trui aan tafel. 'Maar er was toch niks afgesproken over kleding...' Hallo, er was een kerstboom met lichtjes en een zes-gangen-diner, wat dacht je ervan je eens mooi aan te kleden? Ok, inderdaad is het een goed gebruik van tevoren enigszins aan te geven wat er van je verwacht wordt als je wordt uitgenodigd voor een etentje, zelfs bij goede vrienden.

Ooit ontdekte ik dat een kennis van me verschillende mooie pakken in zijn bezit had. Ik kwam erachter omdat hij ineens na een buitenlandse reis zijn huis kwam binnenwandelen met zo'n hoes waarvan ik tot dan toe dacht dat alleen fotomodellen en artiesten die hadden, zo'n ding waar je kostuum mooi in blijft. Normaal loopt deze jongeman er heel casual bij, hij draagt zelfs een korte broek in de zomer (als het aan mij ligt uitsluitend toegestaan als het boven de dertig graden is) en ik vroeg hem meteen of hij de volgende keer als ik me een hele middag had uitgesloofd in de keuken en me vervolgens verkleed en opgetut had, eens in een pak wilde verschijnen. Nooit gebeurd, nee hoor, dat pak daar mogen zijn saaie collega's naar kijken als hij een lezing houdt! Begrijp me goed, het gaat me niet om formaliteiten, hoewel die de laatste tijd wel erg in het slop raken, maar puur om visueel genot.

Zo gewoontjes en saai als de kleding van de gemiddelde Nederlander is, zo kleurrijk is het op de borden. Daar lijkt het alsof het de hele dag feest is, zeg maar gerust kermis. Bekijk de foto's in de culinaire bladen, zie wat er op de borden ligt in restaurants en de kleurtjes dansen je tegemoet. Paars wordt de kleur op je bord deze zomer: radicchio, dulse zeewier, chioggabieten (weet echt niet wat het zijn) en Japanse paarse rapen, houd daar vast rekening mee als je graag trendy wil zijn.

Goed, ik zal met mijn vrienden en kennissen een deal maken, de volgende keer dat er gezamenlijk wordt gegeten gaan de mannen ook eens hun best doen er zo voordelig mogelijk uit te zien, zelfs als het een barbecue is. Ook dan kan je er iets vrolijks van maken als man door eens een kleurig hemd aan te trekken en een lange broek, zeker als je benen wit en harig zijn, zo warm is het na achten in de tuin heus niet meer.

Dan ga ik er extra op letten dat het eten niet alleen lekker is maar ook mooi en gelukkig hoeft dat nauwelijks extra werk te geven, voedsel is van zichzelf meestal al prachtig: zwarte glimmende mosselen, een knapperig stokbrood, een witte asperge, een drupje groene olijfolie, een roze garnaaltje, een rood tomaatje, allemaal beeldschoon toch? Nergens voor nodig om er blokjes of driehoekjes of sterretjes van te maken. Stapeltjes hoeven ook niet, mooi draperen en kleuren combineren is genoeg. Citroen en peterselie (of basilicum of koriander als die beter passen, het gaat om de smaak ten slotte) kunnen een fijne kleurtoets geven.
Jezelf natuurlijk niet vergeten, niet met je schort en je sloffen aan tafel gaan zitten en ook niet met een zorgelijke blik, maar met een zomerse smile op je gezicht.
 
*************************
Abonneert u op de Nieuwsbrief.
© 2011 Maeve van der Steen
powered by CJ2