archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Haarpijn Maeve van der Steen

0813BZ Haarpijn
In tegenstelling tot de meeste mensen vind ik een kater niet zo'n straf. We hebben het nu niet over de zware gevallen met dreunende hoofdpijn, misselijkheid en onzeker op de benen staan, maar de wat mildere vorm, waarbij je vooral moe, duf en dorstig bent.

Het wakker worden is nooit leuk: wat is het licht scherp vandaag, waarom heb ik zo'n droge mond, wie kwam er gisteravond in godsnaam op het idee om over te gaan op whisky? Maar als de ergste dorst gelest is – geen water drinken is me ooit verteld, altijd vruchtensap of frisdrank – kan ik gaan genieten van een vaag, rustig dagje. Ik doe alles wat kalmer aan en dat is voor een neuroot helemaal niet zo'n slecht idee. Een topprestatie leveren is wat moeilijk, maar als het moet lukt dat ook nog wel, met heel veel zweten dan. Het allerbelangrijkste op zo'n dag is: eten en drinken. Gebakken eieren met spek en veel thee erbij, later op de dag een haring of een kroketje, en een kop soep om het vocht- en zoutgehalte op peil te brengen. Een colaatje, een glaasje karnemelk, een ijsje, allemaal heerlijk, je voelt je weer helemaal op krachten komen.

's Avonds iets pittigs, de inmiddels bejaarde acteur en kroegtijger Rijk de Gooyer adviseerde in geval van een kater een rijsttafel. Inderdaad een aanrader, de maaltijd op de ‘day after’ moet een beetje scherp, zuur en zoet zijn. 'Maak voor vanmiddag wat klaar dat kriebelt en bijt,' zei de vader van Louis Paul Boon nadat er de avond ervoor teveel bier gezopen was. Dan maakte moeder Boon 'stoverij', rundvlees gestoofd in bier, ook wel 'Vlaamse karbonades' genoemd, met een lik mosterd en frites erbij.*
De Limburgse variant hierop is 'zuurvlees'. Het grappige is dat zuurvlees eigenlijk vrij zoet smaakt, door de appelstroop en ontbijtkoek die erdoor gaan. Het vlees moet 24 uur gemarineerd worden, dus de dag ervoor beginnen de voorbereidingen. En daarmee bedoel ik niet met voorbedachten rade teveel gaan drinken, want ook zonder 'haarpijn' smaakt Limburgs zuurvlees verrukkelijk...

Leg een pond runderlappen in half water, half azijn, zodat het vlees net onder staat. Traditioneel zal wel natuurazijn gebruikt zijn, van die witte, maar die heb je vast niet in huis dus neem gerust wijnazijn. Verdeel er een paar laurierbladen, peperkorrels, kruidnagels en jeneverbessen over.
De volgende dag het vlees in stukken snijden, droogdeppen, bestrooien met zout en zachtjes bakken in boter met een klein scheutje olie. In een andere pan een paar in plakken gesneden uien aanbakken in boter en bij het vlees voegen. De marinade over het geheel gieten, als het opgewarmd is een paar eetlepels appelstroop erdoor roeren en minstens twee en een half uur zeer zacht laten sudderen. Heb je geen heel klein vuurtje, zet dan de pan in de oven op 80º C. Van een ‘slowcooker’ heb ik geen verstand, maar die schijnt nog het allerbeste te zijn voor stoofvlees.
(De snelkookpan werkt ook goed, en snel – 40 minuten is genoeg – maar op de een of andere manier wordt het resultaat toch anders, de jus wordt wat waterig, het vlees wel boterzacht).
Probeer de laurierbladeren, kruidnagels, peperkorrels en jeneverbessen eruit te vissen, geen ramp als dat niet helemaal lukt.
Nu een paar plakken ontbijtkoek in stukjes breken en toevoegen en nog eens ruim een half uur laten gaan. Wel af en toe roeren, want de ontbijtkoek zorgt ervoor dat de saus nu dik wordt, pas op voor aanbranden. Uiteindelijk moet het vlees uit elkaar vallen van gaarheid en een geheel worden met de saus.
Laat je niks wijsmaken, rundvlees moet minstens drie uur sudderen, liever wat langer: 'een middagje' zei de slager vroeger.
Serveer deze Limburgse schotel met frites en vooruit, voor de kleur een paar takjes waterkers. In de winter is rode kool erbij lekker. De ware liefhebber heeft aan vlees en patates genoeg.
Pilsje erbij, of een Belgisch biertje?
Voorzichtig aan maar!

* Uit: Eten op zijn Vlaams van Louis Paul Boon. Ik ben mijn exemplaar uit 1972 kwijtgeraakt, maar een nieuwe uitgave is gelukkig weer verkrijgbaar: ISBN 9090179860.
Een heerlijk boek met verhalen en recepten onder het motto: koken is makkelijk, maar iets lekkers voorschotelen is weer wat anders.
 
****************************
De Leunstoel wordt uitgegeven door:
Het Genootschap De Leunstoel.
Word lid! Ga naar: www.deleunstoel.nl/colofon.php


© 2011 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Haarpijn Maeve van der Steen
0813BZ Haarpijn
In tegenstelling tot de meeste mensen vind ik een kater niet zo'n straf. We hebben het nu niet over de zware gevallen met dreunende hoofdpijn, misselijkheid en onzeker op de benen staan, maar de wat mildere vorm, waarbij je vooral moe, duf en dorstig bent.

Het wakker worden is nooit leuk: wat is het licht scherp vandaag, waarom heb ik zo'n droge mond, wie kwam er gisteravond in godsnaam op het idee om over te gaan op whisky? Maar als de ergste dorst gelest is – geen water drinken is me ooit verteld, altijd vruchtensap of frisdrank – kan ik gaan genieten van een vaag, rustig dagje. Ik doe alles wat kalmer aan en dat is voor een neuroot helemaal niet zo'n slecht idee. Een topprestatie leveren is wat moeilijk, maar als het moet lukt dat ook nog wel, met heel veel zweten dan. Het allerbelangrijkste op zo'n dag is: eten en drinken. Gebakken eieren met spek en veel thee erbij, later op de dag een haring of een kroketje, en een kop soep om het vocht- en zoutgehalte op peil te brengen. Een colaatje, een glaasje karnemelk, een ijsje, allemaal heerlijk, je voelt je weer helemaal op krachten komen.

's Avonds iets pittigs, de inmiddels bejaarde acteur en kroegtijger Rijk de Gooyer adviseerde in geval van een kater een rijsttafel. Inderdaad een aanrader, de maaltijd op de ‘day after’ moet een beetje scherp, zuur en zoet zijn. 'Maak voor vanmiddag wat klaar dat kriebelt en bijt,' zei de vader van Louis Paul Boon nadat er de avond ervoor teveel bier gezopen was. Dan maakte moeder Boon 'stoverij', rundvlees gestoofd in bier, ook wel 'Vlaamse karbonades' genoemd, met een lik mosterd en frites erbij.*
De Limburgse variant hierop is 'zuurvlees'. Het grappige is dat zuurvlees eigenlijk vrij zoet smaakt, door de appelstroop en ontbijtkoek die erdoor gaan. Het vlees moet 24 uur gemarineerd worden, dus de dag ervoor beginnen de voorbereidingen. En daarmee bedoel ik niet met voorbedachten rade teveel gaan drinken, want ook zonder 'haarpijn' smaakt Limburgs zuurvlees verrukkelijk...

Leg een pond runderlappen in half water, half azijn, zodat het vlees net onder staat. Traditioneel zal wel natuurazijn gebruikt zijn, van die witte, maar die heb je vast niet in huis dus neem gerust wijnazijn. Verdeel er een paar laurierbladen, peperkorrels, kruidnagels en jeneverbessen over.
De volgende dag het vlees in stukken snijden, droogdeppen, bestrooien met zout en zachtjes bakken in boter met een klein scheutje olie. In een andere pan een paar in plakken gesneden uien aanbakken in boter en bij het vlees voegen. De marinade over het geheel gieten, als het opgewarmd is een paar eetlepels appelstroop erdoor roeren en minstens twee en een half uur zeer zacht laten sudderen. Heb je geen heel klein vuurtje, zet dan de pan in de oven op 80º C. Van een ‘slowcooker’ heb ik geen verstand, maar die schijnt nog het allerbeste te zijn voor stoofvlees.
(De snelkookpan werkt ook goed, en snel – 40 minuten is genoeg – maar op de een of andere manier wordt het resultaat toch anders, de jus wordt wat waterig, het vlees wel boterzacht).
Probeer de laurierbladeren, kruidnagels, peperkorrels en jeneverbessen eruit te vissen, geen ramp als dat niet helemaal lukt.
Nu een paar plakken ontbijtkoek in stukjes breken en toevoegen en nog eens ruim een half uur laten gaan. Wel af en toe roeren, want de ontbijtkoek zorgt ervoor dat de saus nu dik wordt, pas op voor aanbranden. Uiteindelijk moet het vlees uit elkaar vallen van gaarheid en een geheel worden met de saus.
Laat je niks wijsmaken, rundvlees moet minstens drie uur sudderen, liever wat langer: 'een middagje' zei de slager vroeger.
Serveer deze Limburgse schotel met frites en vooruit, voor de kleur een paar takjes waterkers. In de winter is rode kool erbij lekker. De ware liefhebber heeft aan vlees en patates genoeg.
Pilsje erbij, of een Belgisch biertje?
Voorzichtig aan maar!

* Uit: Eten op zijn Vlaams van Louis Paul Boon. Ik ben mijn exemplaar uit 1972 kwijtgeraakt, maar een nieuwe uitgave is gelukkig weer verkrijgbaar: ISBN 9090179860.
Een heerlijk boek met verhalen en recepten onder het motto: koken is makkelijk, maar iets lekkers voorschotelen is weer wat anders.
 
****************************
De Leunstoel wordt uitgegeven door:
Het Genootschap De Leunstoel.
Word lid! Ga naar: www.deleunstoel.nl/colofon.php
© 2011 Maeve van der Steen
powered by CJ2