archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Ik heb 't zuur Maeve van der Steen

0801BZ Zuur
Eerlijk gezegd heb ik dat allang niet meer, want ik slik al een jaar het meest gebruikte medicijn van Nederland: omaprezol. ‘Maar kan dat dan geen kwaad, iedere dag zo’n dosis zuurremmers slikken?’ ‘Nee hoor, doe dat nou maar gewoon,’ antwoordde de huisarts. Maar al te graag laat ik mij geruststellen. En vervolg mijn weg om boodschappen te doen voor het eten vanavond. Eten zonder al teveel pepertjes en zo.
 
Heb lang geaarzeld of ik mijn lezers wel in kennis moet stellen van zoiets persoonlijks als een kwaal, maar vooruit, we weten tegenwoordig alles van iedereen en mijn rubriek gaat uiteindelijk over het vullen van de maag, dus bij deze.
Ik ben nu een beetje gewend aan mijn nieuwe leefstijl, maar toen ik net had gehoord dat ik gastritis had en eigenlijk maar eens een tijdje helemaal geen alcohol moest drinken, vond ik mezelf ontzettend zielig. Op internet zocht ik informatie over de voorschriften bij maagklachten en werd treuriger en treuriger. Geen augurkjes, geen sla met tomaten? Geen zuur appeltje, geen gebakken kool, geen gebakken aardappels, liever geen bonen, geen sambal? Geen sinaasappelsap? Geen koffie? Geen WIJN?
Wat moet je dan drinken? Spa? ‘Liever geen koolzuurhoudende dranken.’ Thee? ‘Alleen slappe thee, niet te vaak.’
En wat blijft er over om te eten? In het kort kwam het erop neer dat alles wat het eten smaak geeft, zoals uien, knoflook, peper, zout, kappertjes, komkommersla, slecht is voor de maag – als die niet meer helemaal in orde is dan. En veel eten is helemaal uit den boze.

Braaf ging ik aan de slag en at uitsluitend Hollandse kost (hoewel erwtensoep natuurlijk veel te zwaar is). Ik bedoel eigenlijk, ik ging pittige en rauwe etenswaren mijden en liet de drank een tijdje staan.
Al gauw ging ik over van nul op twee glazen per dag, en dat is erg weinig; na een pilsje op een receptie blijft er nog maar één glas wijn over voor bij het eten. Je kan ook zeggen: wat drinken die anderen eigenlijk veel!
Na de erg brave periode sloeg ik aan het experimenteren, daartoe aangespoord door vele vrienden die ineens aan hetzelfde euvel bleken te lijden. Ik kwam erachter dat een kopje koffie echt geen kwaad kan en een mespuntje sambal of Harissa ook niet, en dat rijst (en quinoa!) beter valt dan aardappels.
Ik deed een paar leuke ontdekkingen: cider met slechts 2% alcohol is erg lekker maar helaas iets te zoet voor bij het eten. Verkrijgbaar bij de natuurwinkel. Het nieuwe Grolsch citroenbier met laag alcoholpercentage is heerlijk. Koolzuurhoudende dranken, die afgeraden worden, bekomen mij juist prima.

Vlees en vis vallen beter dan groente. Eigenlijk is een maagontziend dieet niet zo gezond. Ik at altijd juist heel veel groente en zelden iets zoets, terwijl ik nu na mijn bescheiden glaasje wel een toetje lust... temeer omdat ook de consumptie van kaas wat ingetoomd moet worden. Maar eerlijk gezegd praten arts en specialist helemaal niet over voeding, nooit eigenlijk, wat je ook mankeert, behalve dan over die alcohol.
Werkelijk zinnige dingen hierover lees je op:

En hebben we er nog lol in om te koken? Natuurlijk, vandaag een herfstige risotto, als bijgerecht, al is het officieel een voorgerecht.

Risotto ai funghi

Voor twee personen

150 gram risottorijst (Arborio of Carnaroli)
40 gram boter
een ui, fijngesneden
1 ons grotchampignons
half zakje gedroogde porcini
0,75 liter kippenbouillon
20 gram geraspte Parmezaanse kaas
versgemalen peper

Je kan ook het bos ingaan en zelf eekhoorntjesbrood (het Nederlandse woord voor het Italiaanse Porcini of Franse Cèpes) plukken maar ten eerste mag dat niet en ten tweede don't sue me als het slecht afloopt omdat je de verkeerde hebt gekozen. Op boerenmarkten kan je wel veilige paddenstoelen kopen.

Laat de gedroogde paddenstoelen tien minuutjes in lauw water weken. Borstel de champignons schoon en snijd in stukjes.
Smelt de helft van de boter in een pan met dikke bodem en laat de ui even smelten, doe de champignons erbij en schep om, voeg dan de rijst toe en roer. Blijf roeren en voeg beetje bij beetje de bouillon erbij.
De gedroogde paddenstoelen in stukjes snijden en het vocht voorzichtig door een theezeefje gieten (er blijft een beetje zand achter waarschijnlijk), paddenstoelen en weekwater ook bij de rijst voegen. Roeren, roeren en na ongeveer 15 minuten proeven of de rijst gaar is, met nog een kleine bite in de kern. Het geheel moet niet te stevig, maar ook niet te vloeibaar zijn. Als het naar wens is de rest van de boter erdoor roeren en de Parmezaan erover strooien. Wat peper erover malen (niet te veel!) en op warme borden serveren.
Heerlijk bij een stukje rosé gebakken eendenborst, of hertenbiefstukje.
Rustig eten, goed kauwen, en genieten. En doe een beetje water bij de wijn. Heus, het went.
Buon appetito!
 
***********************************
Meer Leunstoel- illustraties van Lools Art op:


© 2010 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Ik heb 't zuur Maeve van der Steen
0801BZ Zuur
Eerlijk gezegd heb ik dat allang niet meer, want ik slik al een jaar het meest gebruikte medicijn van Nederland: omaprezol. ‘Maar kan dat dan geen kwaad, iedere dag zo’n dosis zuurremmers slikken?’ ‘Nee hoor, doe dat nou maar gewoon,’ antwoordde de huisarts. Maar al te graag laat ik mij geruststellen. En vervolg mijn weg om boodschappen te doen voor het eten vanavond. Eten zonder al teveel pepertjes en zo.
 
Heb lang geaarzeld of ik mijn lezers wel in kennis moet stellen van zoiets persoonlijks als een kwaal, maar vooruit, we weten tegenwoordig alles van iedereen en mijn rubriek gaat uiteindelijk over het vullen van de maag, dus bij deze.
Ik ben nu een beetje gewend aan mijn nieuwe leefstijl, maar toen ik net had gehoord dat ik gastritis had en eigenlijk maar eens een tijdje helemaal geen alcohol moest drinken, vond ik mezelf ontzettend zielig. Op internet zocht ik informatie over de voorschriften bij maagklachten en werd treuriger en treuriger. Geen augurkjes, geen sla met tomaten? Geen zuur appeltje, geen gebakken kool, geen gebakken aardappels, liever geen bonen, geen sambal? Geen sinaasappelsap? Geen koffie? Geen WIJN?
Wat moet je dan drinken? Spa? ‘Liever geen koolzuurhoudende dranken.’ Thee? ‘Alleen slappe thee, niet te vaak.’
En wat blijft er over om te eten? In het kort kwam het erop neer dat alles wat het eten smaak geeft, zoals uien, knoflook, peper, zout, kappertjes, komkommersla, slecht is voor de maag – als die niet meer helemaal in orde is dan. En veel eten is helemaal uit den boze.

Braaf ging ik aan de slag en at uitsluitend Hollandse kost (hoewel erwtensoep natuurlijk veel te zwaar is). Ik bedoel eigenlijk, ik ging pittige en rauwe etenswaren mijden en liet de drank een tijdje staan.
Al gauw ging ik over van nul op twee glazen per dag, en dat is erg weinig; na een pilsje op een receptie blijft er nog maar één glas wijn over voor bij het eten. Je kan ook zeggen: wat drinken die anderen eigenlijk veel!
Na de erg brave periode sloeg ik aan het experimenteren, daartoe aangespoord door vele vrienden die ineens aan hetzelfde euvel bleken te lijden. Ik kwam erachter dat een kopje koffie echt geen kwaad kan en een mespuntje sambal of Harissa ook niet, en dat rijst (en quinoa!) beter valt dan aardappels.
Ik deed een paar leuke ontdekkingen: cider met slechts 2% alcohol is erg lekker maar helaas iets te zoet voor bij het eten. Verkrijgbaar bij de natuurwinkel. Het nieuwe Grolsch citroenbier met laag alcoholpercentage is heerlijk. Koolzuurhoudende dranken, die afgeraden worden, bekomen mij juist prima.

Vlees en vis vallen beter dan groente. Eigenlijk is een maagontziend dieet niet zo gezond. Ik at altijd juist heel veel groente en zelden iets zoets, terwijl ik nu na mijn bescheiden glaasje wel een toetje lust... temeer omdat ook de consumptie van kaas wat ingetoomd moet worden. Maar eerlijk gezegd praten arts en specialist helemaal niet over voeding, nooit eigenlijk, wat je ook mankeert, behalve dan over die alcohol.
Werkelijk zinnige dingen hierover lees je op:

En hebben we er nog lol in om te koken? Natuurlijk, vandaag een herfstige risotto, als bijgerecht, al is het officieel een voorgerecht.

Risotto ai funghi

Voor twee personen

150 gram risottorijst (Arborio of Carnaroli)
40 gram boter
een ui, fijngesneden
1 ons grotchampignons
half zakje gedroogde porcini
0,75 liter kippenbouillon
20 gram geraspte Parmezaanse kaas
versgemalen peper

Je kan ook het bos ingaan en zelf eekhoorntjesbrood (het Nederlandse woord voor het Italiaanse Porcini of Franse Cèpes) plukken maar ten eerste mag dat niet en ten tweede don't sue me als het slecht afloopt omdat je de verkeerde hebt gekozen. Op boerenmarkten kan je wel veilige paddenstoelen kopen.

Laat de gedroogde paddenstoelen tien minuutjes in lauw water weken. Borstel de champignons schoon en snijd in stukjes.
Smelt de helft van de boter in een pan met dikke bodem en laat de ui even smelten, doe de champignons erbij en schep om, voeg dan de rijst toe en roer. Blijf roeren en voeg beetje bij beetje de bouillon erbij.
De gedroogde paddenstoelen in stukjes snijden en het vocht voorzichtig door een theezeefje gieten (er blijft een beetje zand achter waarschijnlijk), paddenstoelen en weekwater ook bij de rijst voegen. Roeren, roeren en na ongeveer 15 minuten proeven of de rijst gaar is, met nog een kleine bite in de kern. Het geheel moet niet te stevig, maar ook niet te vloeibaar zijn. Als het naar wens is de rest van de boter erdoor roeren en de Parmezaan erover strooien. Wat peper erover malen (niet te veel!) en op warme borden serveren.
Heerlijk bij een stukje rosé gebakken eendenborst, of hertenbiefstukje.
Rustig eten, goed kauwen, en genieten. En doe een beetje water bij de wijn. Heus, het went.
Buon appetito!
 
***********************************
Meer Leunstoel- illustraties van Lools Art op:
© 2010 Maeve van der Steen
powered by CJ2