archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Oude wijn in nieuwe zakken Maeve van der Steen

0708BZ Kaasblokje
Het is weer zover hoor, er is weer een ‘nieuw’ dieet. Sonja is de laatste tijd meer in de publiciteit vanwege haar vermeende liefdesrelatie met Rik Felderhof dan vanwege haar recepten, dus er is weer ruimte voor een nieuwe goeroe: Dokter Frank. Dokter Frank is een echte dokter, hij is internist zelfs, en ik vind het heel kinderachtig dat deze Dokter van Berkum zich Dr Frank noemt, in navolging van andere helpers als Dr Phil.
Er is helaas niets nieuws onder de zon, het eten van veel eiwitten en vetten, en weinig tot geen koolhydraten noemden we begin jaren zeventig het puntendieet, in de jaren tachtig het Dr. Atkinsdieet en in de jaren negentig ‘Montignaccen’.
Dr Franks dieet wordt ook wel het '1 kilo per week’-dieet genoemd. Zoals iedereen die ooit serieus aan de lijn heeft gedaan allang weet, is het betrekkelijk normaal om een kilo per week af te vallen als je minder gaat eten, zeker in het begin, dus daar is ook niets nieuws of spectaculairs aan.

Wel tamelijk spectaculair: al na twee dagen denk je: hé, mijn buik is platter. Dat komt waarschijnlijk doordat je in het begin vocht verliest. (Lees voor mijn persoonlijke ervaringen met het koolhydraatarme dieet ‘Liever een goede maaltijd dan een vreemd dieet’ Jrg 1 Nr 7). Ik geloof al jaren niet meer in diëten. Minder eten, minder alcohol, wat minder vet, zo min mogelijk suiker en dit alles je hele leven volhouden, is het enige dat erop zit.
Niet gunstig bij het Dr Frank/punten/dr. Atkins/Montignacdieet is dat je te weinig vezels binnenkrijgt als je niet oppast, je mag namelijk nauwelijks fruit, want daar zit suiker in en een beperkte hoeveelheid groente, en geen peulvruchten en aardappels en granen, allemaal vezelrijke spullen.
En het gevaar dreigt dat je teveel kaas gaat eten, waar veel verzadigde vetten in zitten. Een stukje kaas is ’s avonds nu eenmaal sneller gepakt dan een blikje sardines, dat ook nog opengemaakt moet worden. En eigenlijk is een sardientje uit blik wel zo lekker met een toastje eronder. En dat mag weer niet van Dr Frank. Te veel verzadigde vetten zijn niet goed voor je cholesterolgehalte, dus je moet je toch een beetje inhouden met die blokjes kaas als je trek in iets lekkers hebt. Mijn conclusie: dit is een dieet dat niet gezond is en zeker niet vol te houden. Wat eet je in een Aziatisch restaurant als je geen noedels of rijst mag? Wat doe je als je tussen de middag een ‘broodje’ gaat eten? Oh ja, dan neem je een salade en laat je het stukje brood liggen, maar pas wel op dat er niet per ongeluk wat suiker door de vinaigrette zit, en verwijder wel zorgvuldig eventuele maïskorreltjes en de croutons.
Wat een gedoe. Zeker niet een heel leven vol te houden, al mag je dan later in de kuur beperkt koolhydraten gebruiken.

Helaas is de mens een allesbehalve rationeel wezen dus hoe ik ook roep, om mij heen is slechts woestijn. Nu gaat0708BZ Fleurie er iemand die toch echt een heel intelligent en wijs en verstandig wezen is dat malle dieet volgen. En volgende week komt ze bij me eten. Goed. Zucht. Ik gun haar van harte een figuurtje als een hinde en wel een leven lang, maar ik zie het niet gebeuren. Ze zal met bewonderenswaardige wilskracht kilo’s afvallen en na een jaar weer op haar oude gewicht zijn. Maar ik zal mijn goede wil tonen en een verrukkelijke maaltijd bereiden, en de anderen zullen in zoverre solidair zijn, dat ik geen gebakken aardappeltjes ga serveren. Wij zullen het met een stukje brood moeten doen.

Vooraf plakjes gerookte heilbot, ongeveer 40 gram per persoon, met een toefje zure room, vermengd met geraspte mierikswortel uit een potje. Garneer het bordje met een takje rode bessen, een kwart limoen, en wat zwarte imitatie-kaviaar.

Toe een kaasplankje met rijpe Camembert, een stuk Munster en een stuk romige Gorgonzola. Al te scherpe kazen zijn niet zo geschikt als je er geen toast of brood bij eet.

Als hoofdgerecht

Arrosto con il rosmarino

kilo varkenslende
de naaldjes van twee takken rozemarijn
boter, olijfolie, peper, zout
een gehakte kleine ui
teen knoflook, geplet
glas droge witte wijn
theelepel mosterd
eetlepel witte wijnazijn

Leg het stuk vlees neer met het vet aan de onderkant. Wrijf, in wat de binnenkant wordt, wat versgemalen peper, zout, de knoflook en de helft van de rozemarijn. Ook de vetkant peperen en zouten. Rol het vlees op, en bindt samen met opbindtouw, ook wel rolladetouw genoemd (als je het toevallig niet in huis hebt, gewoon stevig garen kan ook wel). Aanbraden in een klont boter en een bescheiden scheutje olijfolie in een stevige braadpan, daarna ui en de rest van de rozemarijn toevoegen, roeren en de witte wijn erbij.
Deksel op de pan en anderhalf uur heel zachtjes laten pruttelen.
Vlees uit de pan halen en tien minuutjes laten staan, bedekt met alumuniumfolie. Intussen de mosterd en azijn bij de jus doen, flink roeren. Het vlees in niet te dunne plakken snijden, op de warme borden leggen en wat jus eroverheen gieten.
Gestoofde courgettes erbij serveren (4 gram koolhydraten per 100 gram, dat mag net).
Heerlijk zo’n ouderwetse rollade, maar dan zonder kruidnagel maar met rozemarijn!

Een lichte rode wijn erbij is ideaal, een rode Loire of een goede Beaujolais, Fleurie bijvoorbeeld, de dieetvolger mag ook een bescheiden glaasje.
 
**********************************


© 2010 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Oude wijn in nieuwe zakken Maeve van der Steen
0708BZ Kaasblokje
Het is weer zover hoor, er is weer een ‘nieuw’ dieet. Sonja is de laatste tijd meer in de publiciteit vanwege haar vermeende liefdesrelatie met Rik Felderhof dan vanwege haar recepten, dus er is weer ruimte voor een nieuwe goeroe: Dokter Frank. Dokter Frank is een echte dokter, hij is internist zelfs, en ik vind het heel kinderachtig dat deze Dokter van Berkum zich Dr Frank noemt, in navolging van andere helpers als Dr Phil.
Er is helaas niets nieuws onder de zon, het eten van veel eiwitten en vetten, en weinig tot geen koolhydraten noemden we begin jaren zeventig het puntendieet, in de jaren tachtig het Dr. Atkinsdieet en in de jaren negentig ‘Montignaccen’.
Dr Franks dieet wordt ook wel het '1 kilo per week’-dieet genoemd. Zoals iedereen die ooit serieus aan de lijn heeft gedaan allang weet, is het betrekkelijk normaal om een kilo per week af te vallen als je minder gaat eten, zeker in het begin, dus daar is ook niets nieuws of spectaculairs aan.

Wel tamelijk spectaculair: al na twee dagen denk je: hé, mijn buik is platter. Dat komt waarschijnlijk doordat je in het begin vocht verliest. (Lees voor mijn persoonlijke ervaringen met het koolhydraatarme dieet ‘Liever een goede maaltijd dan een vreemd dieet’ Jrg 1 Nr 7). Ik geloof al jaren niet meer in diëten. Minder eten, minder alcohol, wat minder vet, zo min mogelijk suiker en dit alles je hele leven volhouden, is het enige dat erop zit.
Niet gunstig bij het Dr Frank/punten/dr. Atkins/Montignacdieet is dat je te weinig vezels binnenkrijgt als je niet oppast, je mag namelijk nauwelijks fruit, want daar zit suiker in en een beperkte hoeveelheid groente, en geen peulvruchten en aardappels en granen, allemaal vezelrijke spullen.
En het gevaar dreigt dat je teveel kaas gaat eten, waar veel verzadigde vetten in zitten. Een stukje kaas is ’s avonds nu eenmaal sneller gepakt dan een blikje sardines, dat ook nog opengemaakt moet worden. En eigenlijk is een sardientje uit blik wel zo lekker met een toastje eronder. En dat mag weer niet van Dr Frank. Te veel verzadigde vetten zijn niet goed voor je cholesterolgehalte, dus je moet je toch een beetje inhouden met die blokjes kaas als je trek in iets lekkers hebt. Mijn conclusie: dit is een dieet dat niet gezond is en zeker niet vol te houden. Wat eet je in een Aziatisch restaurant als je geen noedels of rijst mag? Wat doe je als je tussen de middag een ‘broodje’ gaat eten? Oh ja, dan neem je een salade en laat je het stukje brood liggen, maar pas wel op dat er niet per ongeluk wat suiker door de vinaigrette zit, en verwijder wel zorgvuldig eventuele maïskorreltjes en de croutons.
Wat een gedoe. Zeker niet een heel leven vol te houden, al mag je dan later in de kuur beperkt koolhydraten gebruiken.

Helaas is de mens een allesbehalve rationeel wezen dus hoe ik ook roep, om mij heen is slechts woestijn. Nu gaat0708BZ Fleurie er iemand die toch echt een heel intelligent en wijs en verstandig wezen is dat malle dieet volgen. En volgende week komt ze bij me eten. Goed. Zucht. Ik gun haar van harte een figuurtje als een hinde en wel een leven lang, maar ik zie het niet gebeuren. Ze zal met bewonderenswaardige wilskracht kilo’s afvallen en na een jaar weer op haar oude gewicht zijn. Maar ik zal mijn goede wil tonen en een verrukkelijke maaltijd bereiden, en de anderen zullen in zoverre solidair zijn, dat ik geen gebakken aardappeltjes ga serveren. Wij zullen het met een stukje brood moeten doen.

Vooraf plakjes gerookte heilbot, ongeveer 40 gram per persoon, met een toefje zure room, vermengd met geraspte mierikswortel uit een potje. Garneer het bordje met een takje rode bessen, een kwart limoen, en wat zwarte imitatie-kaviaar.

Toe een kaasplankje met rijpe Camembert, een stuk Munster en een stuk romige Gorgonzola. Al te scherpe kazen zijn niet zo geschikt als je er geen toast of brood bij eet.

Als hoofdgerecht

Arrosto con il rosmarino

kilo varkenslende
de naaldjes van twee takken rozemarijn
boter, olijfolie, peper, zout
een gehakte kleine ui
teen knoflook, geplet
glas droge witte wijn
theelepel mosterd
eetlepel witte wijnazijn

Leg het stuk vlees neer met het vet aan de onderkant. Wrijf, in wat de binnenkant wordt, wat versgemalen peper, zout, de knoflook en de helft van de rozemarijn. Ook de vetkant peperen en zouten. Rol het vlees op, en bindt samen met opbindtouw, ook wel rolladetouw genoemd (als je het toevallig niet in huis hebt, gewoon stevig garen kan ook wel). Aanbraden in een klont boter en een bescheiden scheutje olijfolie in een stevige braadpan, daarna ui en de rest van de rozemarijn toevoegen, roeren en de witte wijn erbij.
Deksel op de pan en anderhalf uur heel zachtjes laten pruttelen.
Vlees uit de pan halen en tien minuutjes laten staan, bedekt met alumuniumfolie. Intussen de mosterd en azijn bij de jus doen, flink roeren. Het vlees in niet te dunne plakken snijden, op de warme borden leggen en wat jus eroverheen gieten.
Gestoofde courgettes erbij serveren (4 gram koolhydraten per 100 gram, dat mag net).
Heerlijk zo’n ouderwetse rollade, maar dan zonder kruidnagel maar met rozemarijn!

Een lichte rode wijn erbij is ideaal, een rode Loire of een goede Beaujolais, Fleurie bijvoorbeeld, de dieetvolger mag ook een bescheiden glaasje.
 
**********************************
© 2010 Maeve van der Steen
powered by CJ2