archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Godlof! Maeve van der Steen

0605BZ Elizabeth David
‘We moeten nog naar lof vanavond,’ zeiden de kinderen van het katholieke gezin in de straat. Ik wist wel iets van het katholieke geloof, mijn moeder was ten slotte katholiek opgevoed, maar het woord lof zei me niet veel. Ik zag een struikje witlof voor me. In Hilversum noemde men deze wintergroente namelijk meestal witlof, maar toen ik in Amsterdam ging wonen merkte ik dat de groenteboer het daar ‘lof’ noemde.

Dat het een groente is die niet genoeg geloofd en geprezen kan worden, daar kwam ik gauw achter. Als klein kind lustte ik het niet maar toen lustte ik niks en wilde ik alleen doperwtjes met knakworstjes eten. Tot op de avond dat mijn moeder een gegratineerde ovenschotel met witlof en kaassaus op tafel zette: sindsdien ben ik verkocht. Al heeft witlof minder smaak dan vroeger, het is nauwelijks meer bitter helaas, en al is een beetje van de charme eraf, omdat je het het hele jaar door kan krijgen, hierbij wil ik de loftrompet blazen over lof! Met een paar van mijn lievelingsrecepten.

Witlof met kaassaus.
Witlof in weinig water een kwartier koken, (als de struikjes erg groot zijn, in de lengte halveren) kaassaus erover, en al of niet gegraniteerd serveren bij een karbonaadje en gekookte aardappels.
Als je de gekookte lofjes eerst omwikkelt met een plakje ham, dan heb je meteen het vlees voor die dag. In dat geval wel gebakken krieltjes erbij geven, vooruit, doe maar eens een keer die reeds geschilde voorbewerkte aardappeltjes uit een zakje. Wel een wat langere baktijd aanhouden dan op het zakje vermeld staat, anders zijn ze niet gaar.

Gewoon gekookte lof met een klontje boter nagestoofd is heerlijk bij losgebakken, flink gekruide rundergehakt uit de koekenpan.

Geef bij wild eens lof in plaats van de voor de hand liggende rode kool.
Meng de gekookte lof met een bechamelsaus, gemengd met een of twee hardgekookte geprakte eieren, heerlijk! Een soort rijke versie van die treurige jaren vijftig witlof: met alleen een geprakt eitje erop.

Mijn favoriete witlofschotel – gestoofd in de oven met alleen roomboter –is die van Elizabeth David, het recept is te vinden bij ‘Gelukkig is er radicchio’ in Nummer 9 van Jaargang 1.

Witlof is ook zeer gewild als sla. Als je hem niet snijdt, worden de blaadjes ook niet bruin, en hoef je niet als een idioot met citroen te druppelen tegen het verkleuren.
Je haalt de blaadjes er gewoon af, zonder ze te breken, als een soort rokjes, legt ze in een schaal en doet vlak voor het aan tafel gaan de dressing (met mosterd) erover. Rauwe witlofblaadjes combineren prachtig met blaadjes sla Romaine, lichte blaadjes0605BZ Witlof andijvie, kropsla en een paar spinazieblaadjes. Mooie kleurencombinatie, dat wit en groen. Doe de droge blaadjes in een glazen of plastic slaschaal en waan je een stylist voor een duur culinair tijdschrift.
Deze doorzichtige schaal zet je tijdens de maaltijd op tafel, om naar te kijken. Tegen de tijd dat de borden zo’n beetje leeg zijn, roer je de dressing – met wat fijngesnipperde lente-ui – er doorheen en eet je de sla lekker op, om het verhemelte te verfrissen. Bij een feestelijk diner op schone borden, hoewel sommige mensen het juist lekker vinden om sla te eten in combinatie met de halve aardappel en de jus die nog op het bord ligt.
 
Salade na het hoofdgerecht, dat doen de Fransen en de Italianen vaak, maar dan een luchtige, frisse sla met alleen blaadjes.
Stevige salades met tomaten, kaas, olijven, tonijn, ei, of wat niet al, of met dressings met mayonaise, zijn geschikter om voor het hoofdgerecht te nuttigen.
Zoals, om bij de witlof te blijven, sla van witlof met stukjes appel, partjes mandarijn, verkruimelde walnoten en een hardgekookt eitje, overgoten met een dressing verrijkt met mayonaise en sour cream. En een zwart olijfje voor de kleur.
Een ouderwets studentenhapje maar zeker niet te versmaden.

Nog even terug naar gare witlof.
De aller-gemakkelijkste manier om witlof te bereiden is bakken. Per persoon anderhalf lofje ongeveer.
Je haalt de blaadjes eraf, het overgebleven stronkje snijd je in de lengte in vier delen.
In een grote koekenpan pan een klont boter smelten of een scheutje olijfolie verwarmen – boter voor een wat Hollandse smaak, olie voor een Mediterrane maaltijd.
Leg de blaadjes lof erin, waarschijnlijk is de pan nu te vol, maar dat geeft niet. Draai het vuur hoger, schep de blaadjes om en om zodat ze allemaal met een laagje vet bedekt worden. Als ze wat geslonken zijn, het vuur iets lager draaien en de deksel op de pan doen. Na een paar minuten kijken of ze al gaar zijn en bruin, de blaadjes moeten een beetje gaan karamelliseren. De gehele baktijd is een minuut of zeven.
Bestaat er een snellere manier om een heerlijke groente op tafel te krijgen?
Smaakt bij alles, maar vooral bij een gebakken ribeyetje.
Als je dan voor een keertje verse tagliatelle (gekocht) erbij neemt, wel wat raar maar waarom niet, heb je binnen acht minuten een eerste klas verse maaltijd op tafel.
 
*******************************************
Adverteren op De Leunstoel, exclusief en toch voordelig.


© 2008 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Godlof! Maeve van der Steen
0605BZ Elizabeth David
‘We moeten nog naar lof vanavond,’ zeiden de kinderen van het katholieke gezin in de straat. Ik wist wel iets van het katholieke geloof, mijn moeder was ten slotte katholiek opgevoed, maar het woord lof zei me niet veel. Ik zag een struikje witlof voor me. In Hilversum noemde men deze wintergroente namelijk meestal witlof, maar toen ik in Amsterdam ging wonen merkte ik dat de groenteboer het daar ‘lof’ noemde.

Dat het een groente is die niet genoeg geloofd en geprezen kan worden, daar kwam ik gauw achter. Als klein kind lustte ik het niet maar toen lustte ik niks en wilde ik alleen doperwtjes met knakworstjes eten. Tot op de avond dat mijn moeder een gegratineerde ovenschotel met witlof en kaassaus op tafel zette: sindsdien ben ik verkocht. Al heeft witlof minder smaak dan vroeger, het is nauwelijks meer bitter helaas, en al is een beetje van de charme eraf, omdat je het het hele jaar door kan krijgen, hierbij wil ik de loftrompet blazen over lof! Met een paar van mijn lievelingsrecepten.

Witlof met kaassaus.
Witlof in weinig water een kwartier koken, (als de struikjes erg groot zijn, in de lengte halveren) kaassaus erover, en al of niet gegraniteerd serveren bij een karbonaadje en gekookte aardappels.
Als je de gekookte lofjes eerst omwikkelt met een plakje ham, dan heb je meteen het vlees voor die dag. In dat geval wel gebakken krieltjes erbij geven, vooruit, doe maar eens een keer die reeds geschilde voorbewerkte aardappeltjes uit een zakje. Wel een wat langere baktijd aanhouden dan op het zakje vermeld staat, anders zijn ze niet gaar.

Gewoon gekookte lof met een klontje boter nagestoofd is heerlijk bij losgebakken, flink gekruide rundergehakt uit de koekenpan.

Geef bij wild eens lof in plaats van de voor de hand liggende rode kool.
Meng de gekookte lof met een bechamelsaus, gemengd met een of twee hardgekookte geprakte eieren, heerlijk! Een soort rijke versie van die treurige jaren vijftig witlof: met alleen een geprakt eitje erop.

Mijn favoriete witlofschotel – gestoofd in de oven met alleen roomboter –is die van Elizabeth David, het recept is te vinden bij ‘Gelukkig is er radicchio’ in Nummer 9 van Jaargang 1.

Witlof is ook zeer gewild als sla. Als je hem niet snijdt, worden de blaadjes ook niet bruin, en hoef je niet als een idioot met citroen te druppelen tegen het verkleuren.
Je haalt de blaadjes er gewoon af, zonder ze te breken, als een soort rokjes, legt ze in een schaal en doet vlak voor het aan tafel gaan de dressing (met mosterd) erover. Rauwe witlofblaadjes combineren prachtig met blaadjes sla Romaine, lichte blaadjes0605BZ Witlof andijvie, kropsla en een paar spinazieblaadjes. Mooie kleurencombinatie, dat wit en groen. Doe de droge blaadjes in een glazen of plastic slaschaal en waan je een stylist voor een duur culinair tijdschrift.
Deze doorzichtige schaal zet je tijdens de maaltijd op tafel, om naar te kijken. Tegen de tijd dat de borden zo’n beetje leeg zijn, roer je de dressing – met wat fijngesnipperde lente-ui – er doorheen en eet je de sla lekker op, om het verhemelte te verfrissen. Bij een feestelijk diner op schone borden, hoewel sommige mensen het juist lekker vinden om sla te eten in combinatie met de halve aardappel en de jus die nog op het bord ligt.
 
Salade na het hoofdgerecht, dat doen de Fransen en de Italianen vaak, maar dan een luchtige, frisse sla met alleen blaadjes.
Stevige salades met tomaten, kaas, olijven, tonijn, ei, of wat niet al, of met dressings met mayonaise, zijn geschikter om voor het hoofdgerecht te nuttigen.
Zoals, om bij de witlof te blijven, sla van witlof met stukjes appel, partjes mandarijn, verkruimelde walnoten en een hardgekookt eitje, overgoten met een dressing verrijkt met mayonaise en sour cream. En een zwart olijfje voor de kleur.
Een ouderwets studentenhapje maar zeker niet te versmaden.

Nog even terug naar gare witlof.
De aller-gemakkelijkste manier om witlof te bereiden is bakken. Per persoon anderhalf lofje ongeveer.
Je haalt de blaadjes eraf, het overgebleven stronkje snijd je in de lengte in vier delen.
In een grote koekenpan pan een klont boter smelten of een scheutje olijfolie verwarmen – boter voor een wat Hollandse smaak, olie voor een Mediterrane maaltijd.
Leg de blaadjes lof erin, waarschijnlijk is de pan nu te vol, maar dat geeft niet. Draai het vuur hoger, schep de blaadjes om en om zodat ze allemaal met een laagje vet bedekt worden. Als ze wat geslonken zijn, het vuur iets lager draaien en de deksel op de pan doen. Na een paar minuten kijken of ze al gaar zijn en bruin, de blaadjes moeten een beetje gaan karamelliseren. De gehele baktijd is een minuut of zeven.
Bestaat er een snellere manier om een heerlijke groente op tafel te krijgen?
Smaakt bij alles, maar vooral bij een gebakken ribeyetje.
Als je dan voor een keertje verse tagliatelle (gekocht) erbij neemt, wel wat raar maar waarom niet, heb je binnen acht minuten een eerste klas verse maaltijd op tafel.
 
*******************************************
Adverteren op De Leunstoel, exclusief en toch voordelig.
© 2008 Maeve van der Steen
powered by CJ2