archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Verrukkingen in Frankrijk | Maeve van der Steen | |||
Vroeger was het spannend, naar een Frans restaurant gaan. Je zat
met je broertje en zus op de achterbank in de auto op weg naar Bretagne,
en er werd niet gehaast. Je overnachtte onderweg minstens een keer
in Frankrijk in een hotel, en toen je vader nog niet doorhad, dat
als je niet van tevoren reserveerde er grote kans was dat er geen
plaats meer was in de herberg, heb je vaak rammelend van de honger
door de Michelin gids gebladerd. Om een hotel te zoeken dan, maar
je las ook de informatie over de restaurants. Sommige hadden een
ster, die er meer uitzag als een bloemetje trouwens, en sommige
zelfs twee of drie sterren! In die tijd at je gewoon ’s avonds
in het hotel, soms moest dat zelfs, anders kreeg je geen kamer. Volgens mij hebben we toen nooit in een restaurant met een ster gegeten, maar ik kan me van de maaltijden alleen maar verrukkingen herinneren, terwijl ik toen nog lang niet alles lustte. Ik nam meestal coq au vin, zacht gestoofde kippenpoten in een donkere saus met een gladde aardappel erbij, of kip bonne femme, dat was ook zoiets, maar dan met spekjes en doperwtjes erdoor. Mijn broertje was nog echt klein en lustte helemaal niks, dus bestelde mijn vader een omelet puur natuur voor hem want fines herbes (peterselie) erdoor vond de kleine al te exotisch. En dat broertje at tijdens het hoofdgerecht een patatje mee, met de mayonaise die hij onder de tafel had gehouden toen de ober de voorgerechten kwam weghalen. Ja de voorgerechten, daar ging het uiteindelijk om! Aan het eind van de dag in de auto had ik meestal al visioenen van mijn lievelings entree: oeufs durs au mayonnaise. Het recept is zo kort, dat hierna de herinneringen aan de vakanties in Frankrijk nog even doorgaan. Eieren met mayonaise. Per persoon een ei hardkoken (10 minuten), pellen en halveren. De helften met de bolle kant boven op een gekleurd bordje leggen. Dan er een scheut mayonaise
overheen gieten, zelfgemaakt of een merk ZONDER suiker (Devos en
Lemmens, Hellmann’s, of in de categorie natuurwinkels Vetara,
heel erg lekker) met een mespuntje mosterd erdoorheen. Stukje stokbrood erbij,
klaar. |
||||
© 2004 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |