archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Kookles in Cyberspace | Maeve van der Steen | |||
Wat zijn die muziekfilmpjes op Youtube vaak verrassend. Laatst zocht ik naar de melodie van een oeroud liedje van Mistinguett, ik tikte de titel: Paris c’est une blonde in, kwam op Youtube terecht en wie schetst mijn verbazing toen er een filmpje verscheen van een optreden van haar in een grote revue. Ze zong het liedje, al dansend, met onwaarschijnlijk hoge veren op haar hoofd. Het schijnt dat zij deze hoofdtooien, nog steeds kenmerkend voor een revue, ooit bedacht en als eerste gedragen heeft. Ik wist niet eens dat er filmopnamen van haar waren, laat staan dat we ze nu zomaar kunnen zien, op onze eigen computer.
Nog verrassender vond ik het verschijnen van een filmpje toen ik een recept zocht van een bekende Baskische visschotel: Merluza en salsa verde.
Als ik een recept opzoek op internet, probeer ik een zo authentiek mogelijke versie te vinden natuurlijk, dus tik ik het woord in in de taal van het land waar het gerecht vandaan komt. Als dat een beetje lukt natuurlijk. En dan ook maar hopen dat ik het hele verhaal begrijp. Ja, ik heb nog een zware dobber gehad aan die Zweedse gehaktballetjes.
Dus toen ik laatst mijn gasten wilde trakteren op heek in groene saus, zoals ik die ooit zo heerlijk in Baskenland geserveerd had gekregen, en ook wel eens in een Spaans restaurant in Amsterdam, tikte ik de naam in het Spaans in (Baskisch daar zou ik nog geen syllabe in kunnen schrijven), krijg ik een instructiefilmpje op Youtube te zien! Van de club cocinarparalosamigos. Heel leerzaam en eetlustopwekkend. Zelfs als je de Spaanse taal niet machtig bent heel goed te volgen. Toegegeven, het muziekje is wat lullig, maar de stem van de kok heeft dat hypnotiserende van de televisieschilder Bob Ross en het geheel is toch wel charmant. En aardig gemonteerd, zodat het filmpje niet zo lang duurt als de tijd die de echte bereiding van de schotel vergt.
En wat lezen we in de krant: we hebben nu ook een Nederlandse serie kookfilmpjes op www.foodtube.nl –waarom geen Nederlandse naam, jongens?– van Ronald Hoeben en Harold Hamersma.
Helaas is het geluid abominabel, en schiet het beeld ook af en toe weg; laten we zeggen dat het project nog wat kinderziektes heeft. Jammer, ik ben namelijk een groot fan van culinair schrijver Ronald Hoeben, hoewel culinair schrijver eigenlijk geen passend woord is voor hem. Ronald Hoeben schrijft in HP/de Tijd, over eten in restaurants. Het zijn recensies zonder pretenties, beeldend en grappig geschreven, maar uit alles blijkt dat hij echt van eten houdt en de zaken wel serieus neemt. Hij schrijft ook af en toe over koken en keukenattributen.
Harold Hamersma (oa in Het Parool) heeft een zelfde soort luchtige toon in zijn stukjes over wijn, maar hij is wel een professional, proeft zich helemaal suf aan wijnen voor ons.
Deze twee mannen zijn de initiatiefnemers van foodtube, maar een ieder kan zijn filmpje inleveren. Dus probeer maar eens iets, wij kijken ernaar uit!
Eerlijk gezegd vind ik de sites met foto’s, het betere stap-voor-stap werk, die ik wel eens al zoekende tegenkom wel zo duidelijk, jammer dat ik er nu geen een kan vinden om als voorbeeld te geven.
Vandaag maken we dus Merluza en salsa verde, en je kunt zien hoe je het moet maken en wat de ingrediënten zijn op Youtube, gewoon merluza en salsa verde intikken op Google. Hopelijk werkt het bij de Leunstoellezers net zo aanstekelijk als bij mij, ik rook de knoflook terwijl die fijngesneden in de dampende olijfolie ging vanaf mijn computerschermpje.
De ‘almejas’ zijn wat mij betreft wel te vervangen door een paar mosselen, of kunnen desnoods weggelaten worden. Doperwtjes worden er ook wel door gedaan.
De asperges kunnen nu in het seizoen natuurlijk versgekookte asperges zijn. In Spanje gebruiken ze meestal asperges uit blik, maar dan zijn het wel van die flinke jongens, niet die dunne dingetjes die hier in blik of glas zitten.
Het Spaanse seizoen is in april, heb in die maand namelijk met eigen ogen de aspergebedden gezien in de buurt van Granada.
We drinken er een stevige witte wijn bij, of een licht sprankelende Baskische, onlangs door Harold Hamersma aanbevolen: Txomin Etxaniz, Getaria 2007. Bijzonder fris en net even anders, heerlijk, € 12,50. Sorry, voor de niet- Amsterdamse lezers, maar het enige adres dat ik kan geven is De Gouden Ton, Willemsparkweg 158.
Voor mijn gasten ging het salsa verde feest niet door, want ik had geen peterselie in huis en alle winkels waren al dicht en de buren niet thuis, en een groene saus zonder peterselie, dat lukt natuurlijk niet. Het werd iets anders met heek, gelukkig ook heel lekker.
Binnenkort het recept op Youtube, nee hoor, gewoon hier in De Leunstoel, zwart op wit.
**********************************
Drs. Theo IJzermans geeft begeleiding bij
persoonlijke ontwikkeling op het werk.
Ga voor informatie naar www.ijzermans.org |
||||
© 2008 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |