archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Supermarqt | Maeve van der Steen | |||
Aanstelleritis: je winkel Marqt noemen, maar toen ik hoorde dat de initiator Quirijn heette dacht ik: vooruit. De nieuwe winkel ligt aan het begin van de Overtoom in Amsterdam, dus voor mij op loopafstand. Het was erg druk laatst op zaterdagmiddag, er liep voornamelijk jong publiek met de buggy aan de ene en het mobieltje in de andere hand. Van de zwarte mandjes kan je, door aan het handvat te trekken, een karretje maken om achter je aan te slepen. De eerste route loopt langs kistjes met groente, en je moet af en toe een flinke tree afstappen, dus niet geschikt voor mindervaliden. De muren zijn wit betegeld, dat ziet er fris en uitnodigend uit.
De formule van de Marqt is als volgt: zo veel mogelijk producten direct van de boer naar de winkel. Een zeer prijzenswaardig streven! Spaart: vrachtwagens, urenlange koeling, en dus tijd, geld en benzine, dus ook het milieu. De groenten van die kleine, regionale boeren, in dit geval van vlak bij Amsterdam, zijn dus in ieder geval vers. Jammer genoeg is het voorlopig alleen een streven, er zijn weliswaar groenten van kleine boeren en er is vlees van scharrelvarkens maar er zijn ook doodgewone spullen die je in elke supermarkt aantreft. Ook is niet alles ‘biologisch’, het brood is erg lekker luchtig maar er staat geen ingrediëntenlijst op. Het was vers, warm nog, maar het meisje op de broodafdeling, dat zo te zien minstens vwo had maar kennelijk niet had opgelet bij natuurkunde, deed de zak toch dicht. Warm brood moet even uitdampen!
In de koeling liggen Hollandse garnaaltjes maar ze zijn nog twee weken goed, dus zeker bewerkt met benzoëzuur.
Zouden ze uit de Lauwerszee komen, waar de lekkerste garnaaltjes vandaan komen? Waar ooit een Marokkaanse zakenman, getrouwd met een Groningse vrouw, bedacht dat Marokkaanse pelsters veel goedkoper zijn dan Groningse? En dus de garnalen naar Marokko stuurde, daar pellerijen bouwde waar honderden vrouwen in gigantische koelhallen de hele dag konden gaan pellen, en de garnaaltjes daarna weer naar Nederland liet vervoeren? Ik kon dat verhaal nauwelijks geloven, tot ik de beelden van die pellende vrouwen in witte kleding en lichtgroene kapjes op televisie zag. Wat moet dat kosten aan brandstof, koelvloeistof en conserveringsmiddelen. Onbegrijpelijk dat dit nog steeds gebeurt. Oh nee, deze zijn van Zeelands Roem. Maar komen ze dan ook uit Zeeland? Ik geloof niks meer.
In het midden van de Marqt staat de visstal, die je een beetje het gevoel geeft dat je in een Franse supermarkt bent. Er zijn dan ook oesters uit Normandië. Een jongeman vraagt of hij de oesters geopend mee kan krijgen, ‘Het is voor vanavond’... ‘Nee meneer, dan moet u ze zelf openmaken.’ ‘Maar dat is toch veel te moeilijk.’ ‘Nee hoor, valt best mee.’ Er liggen Coquilles St. Jacques uit Canada terwijl Guernsey (de enige plek waar ik een paar keer verse scallops heb gegeten, fantastisch!) veel dichterbij ligt, waarschijnlijk exporteren ze daar vandaan niet. Verder ligt er voornamelijk kweekvis, wat er wel bij vermeld staat. Dus ben ik die middag toch nog even naar de Albert Cuyp gegaan om een paar heerlijke moten heek, voor sommigen beter bekend onder de Spaanse naam merluza, ‘wilde vangst’, te kopen.
Als je kant-en-klare hapjes wil kan je je hart ophalen, maar alles is aardig aan de prijs. Zo ook de eieren en de melk, die in spierwitte pakken hoog opgetast staat, een mooie arty, clean look. Maar er staat geen vetgehalte vermeld op de halfvolle melk, ik dacht dat dat moest. Een heerlijke stal met kazen, waarvan de Hollandse soorten er het best uitzien. Een serie moestuinjams van Heerlijkheid Mariënwaerdt, biologisch en op ambachtelijke wijze bereid natuurlijk (wanneer wordt dat vreselijke woord ‘ambachtelijk’ eens verboden). Op het etiket staat vermeld: ‘Uw aankoop draagt bij aan de toekomst van het landgoed.’ En reeksen glazen potten met sauzen.
Organic pasta en Fruit and Fibre uit Engeland, Surrey om precies te zijn, maar die flakes met vruchten bevatten erg veel suiker, het meest uit de rozijnen maar 29% suiker in je ontbijt, dat kan niet goed zijn. Ik vraag me wel eens af of er een rozijnenoverschot op de wereld is, het moet wel een heel goedkoop product zijn, anders zou niet alle muesli en aanverwante spullen er zo boordevol mee zitten. De meest van die zogenaamd gezonde waren vind ik vaak veel zoetigheid bevatten, alsof rietsuiker en honing voedingstechnisch heel anders, en veel minder slecht zijn dan bietsuiker.
Zoals er trouwens veel mensen met kleine kinderen zijn die niet beseffen dat er in vruchtensap (van die biologische perensap bijvoorbeeld) veel meer suiker zit dan in een glas met een bodempje limonadesiroop aangevuld met water. Probeer die kinderen toch zo weinig mogelijk suiker naar binnen te laten gieten, snoepen doen ze toch wel.
Ben later op een doordeweekse dag nog eens in de nieuwe winkel gaan kijken. Het was erg rustig, en er was aanmerkelijk meer keuze in vis en vlees. Helaas geen goede harde uien kunnen vinden, rood of gewoon uikleurig, klein of groot, langwerpig of rond, allemaal een beetje zacht. Kom op Marqt, wij willen verse waar. Aan het eind van het avontuur gaan we in de rij staan voor de kassa’s, met grappige groene lampjes erboven en geen kassameisjesachtige meisjes erachter (voor sommige mannen misschien jammer) maar meer intellectuele hockeytypes. Als een groen lampje brandt, mag je erheen. En dan betalen met pinpas of creditcard, gewoon met contant geld betalen kan niet. Handig tegen overvallers, die hun werk verplaatst hebben van bank naar winkel. En handig voor ons, want je had toch niet genoeg cash bij je.
Toch te veel gekocht, en alles veel te duur. Maar wel leuk, we wachten af hoe het zich ontwikkelt. Binnenkort vast ook in uw stad of dorp te bezichtigen! Benieuwd hoe de worst van grof gemalen scharrelvarkensvlees gekruid met peper, foelie en venkelzaad zal smaken. Ja, en er is ook wijn, nauwelijks biologische, en niet veel soorten, maar ik ga vanavond de Lelia (van de druif grenache) uit Spanje eens proberen.
*********************************************
De Leunstoel is gebouwd door Peppered.
Ga voor informatie over dat bureau naar www.peppered.nl |
||||
© 2008 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |