archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Met schilletje Maeve van der Steen

0506BZ Koken
Als we het nu hebben over goede voornemens voor het nieuwe jaar, zouden we wel eens wat meer vezels
kunnen gaan eten. Waarom daar de laatste jaren pas zoveel aandacht aan wordt besteed in de media, en
waarom je nu pas op de ingrediëntenlijsten op de pakken corn flakes, muesli, chips precies kunt lezen wat het percentage voedingsvezel is, is me een raadsel.
In de jaren vijftig was men allang op de hoogte van het belang van voldoende onverteerbare delen in je eten.
Het stond in de voedingsleerboekjes, maar ook gewoon in de Margriet: bruin brood is goed voor je, de vezels nemen vocht op, vergroten de darminhoud en verbeteren de stoelgang.

Nu ben ik geen diëtiste, maar ik wil wel even kwijt dat in groente en fruit, aardappels en zilvervliesrijst, bonen en roggebrood veel vezels zitten en in pasta, vlees, en kaas en pizza’s nul! Denk daar eens aan als de kinderen weer spaghetti willen.
‘Hippierijst,’ zoals ik het vaak noem, is er in allerlei variëteiten, ook Basmathi, te krijgen in natuurwinkels. Het is heel vol van smaak, minder neutraal dus dan witte rijst en past heel goed bij gegrild lamsvlees, je hebt geen ‘jus’ nodig. Zeker als je de rijst voor het koken even zachtjes in een eetlepel olie aanbakt. Eventjes maar, de rijst mag niet bruin worden, een paar keer omroeren en hup, water erbij.
Aardappelen zijn goed voedsel, een lekker gekookt aardappeltje zie je de laatste tijd steeds minder op tafel verschijnen, helaas! Ben benieuwd hoe lang de aardappelman op de markt het nog uithoudt, ik wed dat er bijzonder weinig mensen het verschil tussen een Irene en een Eigenheimer weten. Rozevalletjes, die kent de moderne mens, ik geef toe: ze zijn lekker en je hoeft ze niet te schillen. Ik eet de schil trouwens niet op, de meeste mensen wel, maar zover gaat mijn jacht op vezelrijk voedsel niet. En ik hoop niet dat er nog Leunstoellezers bestaan die denken dat de meeste vitamines van de aardappel vlak onder de schil zitten...wie dat bedacht heeft! Waarschijnlijk een nare zuinige man die bang was dat de huisvrouw de aardappels te dik zou schillen. En iedereen weet inmiddels toch ook dat spinazie nauwelijks ijzer bevat, dat spinazie heel ijzerrijk zou zijn heeft een Amerikaanse handelaar van groenteconserven bedacht, en met behulp van Popeye gepropageerd. Er zitten wel vezels in, en spinazie is lekker natuurlijk. Niet iedere dag bladgroente eten vanwege nitrietgevaar (zucht).

Laten we in godsnaam niet bij alles wat we koken vreselijk gaan nadenken of het wel verantwoord is. Het allerbelangrijkste is ervoor zorgen dat je tussendoor niet eet, behalve een mandarijntje. Snoepen daar heb je niks aan, en dan bedoel ik met snoepen ook: ‘s avonds een halve camembert op twintig toastjes weghappen (ik spreek uit ervaring).
Zoals de beeldige Nigella Lawson het onlangs op de Nederlandse televisie zei: ‘mensen worden niet dik van de maaltijden die ze gebruiken, maar van al het andere dat ze naar binnen werken’. Jammer dat de heren Pauw en Witteman hier niets op te vragen of te zeggen hadden, op andere uitspraken van haar ook niet, het was een gênante vertoning. Het leek wel of de heren het Engels niet beheersten, zelden zo’n desinteresse gezien.
Maar we hadden het niet over te dik zijn, maar over een goede darmflora.

Als je meestal volkoren brood eet (besef wel dat vele soorten brood expres donkerkleurig worden gemaakt om je het gevoel te geven iets gezonds te kopen) is het niet zo erg als je ook eens stokbrood of ander witbrood eet. Rosbief, Parmaham of osseworst, daar proef je ten slotte niks van op volkoren brood.
Blue Band maakt witbrood met vezels, ik vind het behoorlijk lekker met roomboter en hagelslag.

Het is jammer dat volkoren pasta niet zo’n succes is, maar met een romige saus met kaas heel lekker. Of probeer het eens met deze saus, handig als je een restje gekookte linzen of andere bonen hebt:

Voor twee personen
± 175 gram penne integrale
Een prei
Een kleine courgette (de kleinste zijn de beste)
Half teentje knoflook
Kopje gare linzen
75 gram Pancetta in stukjes (of gewone spekblokjes)
Olijfolie, snufje marjolein of oregano, peper uit de molen, zout

Zet water op voor de pasta, en doe er een schepje zout bij als het kookt. Kijk op het pak voor de kooktijd, gooi de penne in het water. Snij de prei en de courgette in dunne reepjes, verwarm de olie in de koekenpan en fruit de groente zachtjes een paar minuten, doe dan de knoflook uit de knijper erbij, ten slotte de gare linzen. Peper, marjolein of oregano naar keuze en heel weinig zout erover.
Intussen de spekblokjes bakken in een andere pan. Pancetta is te preferen want niet gerookt en niet zo zout. Als de penne beetgaar zijn, pan met water en pasta even onder de koude kraan houden (er moeten een paar deciliter koud water in het hete water terechtkomen), het geheel door een zeef gooien, en dan de penne snel bij de groente voegen, er moet nog wat water aanhangen. Dus niet uitgebreid laten uitlekken!
Even alles goed omroeren, op voorverwarmde borden scheppen en de spekjes eroverheen strooien. Een heel bescheiden straaltje olijfolie erover geeft een extra lift.
Sla erbij natuurlijk en een biologische rode wijn.
 
*****************************
Literair cabaretprogramma bij u thuis?


© 2008 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Met schilletje Maeve van der Steen
0506BZ Koken
Als we het nu hebben over goede voornemens voor het nieuwe jaar, zouden we wel eens wat meer vezels
kunnen gaan eten. Waarom daar de laatste jaren pas zoveel aandacht aan wordt besteed in de media, en
waarom je nu pas op de ingrediëntenlijsten op de pakken corn flakes, muesli, chips precies kunt lezen wat het percentage voedingsvezel is, is me een raadsel.
In de jaren vijftig was men allang op de hoogte van het belang van voldoende onverteerbare delen in je eten.
Het stond in de voedingsleerboekjes, maar ook gewoon in de Margriet: bruin brood is goed voor je, de vezels nemen vocht op, vergroten de darminhoud en verbeteren de stoelgang.

Nu ben ik geen diëtiste, maar ik wil wel even kwijt dat in groente en fruit, aardappels en zilvervliesrijst, bonen en roggebrood veel vezels zitten en in pasta, vlees, en kaas en pizza’s nul! Denk daar eens aan als de kinderen weer spaghetti willen.
‘Hippierijst,’ zoals ik het vaak noem, is er in allerlei variëteiten, ook Basmathi, te krijgen in natuurwinkels. Het is heel vol van smaak, minder neutraal dus dan witte rijst en past heel goed bij gegrild lamsvlees, je hebt geen ‘jus’ nodig. Zeker als je de rijst voor het koken even zachtjes in een eetlepel olie aanbakt. Eventjes maar, de rijst mag niet bruin worden, een paar keer omroeren en hup, water erbij.
Aardappelen zijn goed voedsel, een lekker gekookt aardappeltje zie je de laatste tijd steeds minder op tafel verschijnen, helaas! Ben benieuwd hoe lang de aardappelman op de markt het nog uithoudt, ik wed dat er bijzonder weinig mensen het verschil tussen een Irene en een Eigenheimer weten. Rozevalletjes, die kent de moderne mens, ik geef toe: ze zijn lekker en je hoeft ze niet te schillen. Ik eet de schil trouwens niet op, de meeste mensen wel, maar zover gaat mijn jacht op vezelrijk voedsel niet. En ik hoop niet dat er nog Leunstoellezers bestaan die denken dat de meeste vitamines van de aardappel vlak onder de schil zitten...wie dat bedacht heeft! Waarschijnlijk een nare zuinige man die bang was dat de huisvrouw de aardappels te dik zou schillen. En iedereen weet inmiddels toch ook dat spinazie nauwelijks ijzer bevat, dat spinazie heel ijzerrijk zou zijn heeft een Amerikaanse handelaar van groenteconserven bedacht, en met behulp van Popeye gepropageerd. Er zitten wel vezels in, en spinazie is lekker natuurlijk. Niet iedere dag bladgroente eten vanwege nitrietgevaar (zucht).

Laten we in godsnaam niet bij alles wat we koken vreselijk gaan nadenken of het wel verantwoord is. Het allerbelangrijkste is ervoor zorgen dat je tussendoor niet eet, behalve een mandarijntje. Snoepen daar heb je niks aan, en dan bedoel ik met snoepen ook: ‘s avonds een halve camembert op twintig toastjes weghappen (ik spreek uit ervaring).
Zoals de beeldige Nigella Lawson het onlangs op de Nederlandse televisie zei: ‘mensen worden niet dik van de maaltijden die ze gebruiken, maar van al het andere dat ze naar binnen werken’. Jammer dat de heren Pauw en Witteman hier niets op te vragen of te zeggen hadden, op andere uitspraken van haar ook niet, het was een gênante vertoning. Het leek wel of de heren het Engels niet beheersten, zelden zo’n desinteresse gezien.
Maar we hadden het niet over te dik zijn, maar over een goede darmflora.

Als je meestal volkoren brood eet (besef wel dat vele soorten brood expres donkerkleurig worden gemaakt om je het gevoel te geven iets gezonds te kopen) is het niet zo erg als je ook eens stokbrood of ander witbrood eet. Rosbief, Parmaham of osseworst, daar proef je ten slotte niks van op volkoren brood.
Blue Band maakt witbrood met vezels, ik vind het behoorlijk lekker met roomboter en hagelslag.

Het is jammer dat volkoren pasta niet zo’n succes is, maar met een romige saus met kaas heel lekker. Of probeer het eens met deze saus, handig als je een restje gekookte linzen of andere bonen hebt:

Voor twee personen
± 175 gram penne integrale
Een prei
Een kleine courgette (de kleinste zijn de beste)
Half teentje knoflook
Kopje gare linzen
75 gram Pancetta in stukjes (of gewone spekblokjes)
Olijfolie, snufje marjolein of oregano, peper uit de molen, zout

Zet water op voor de pasta, en doe er een schepje zout bij als het kookt. Kijk op het pak voor de kooktijd, gooi de penne in het water. Snij de prei en de courgette in dunne reepjes, verwarm de olie in de koekenpan en fruit de groente zachtjes een paar minuten, doe dan de knoflook uit de knijper erbij, ten slotte de gare linzen. Peper, marjolein of oregano naar keuze en heel weinig zout erover.
Intussen de spekblokjes bakken in een andere pan. Pancetta is te preferen want niet gerookt en niet zo zout. Als de penne beetgaar zijn, pan met water en pasta even onder de koude kraan houden (er moeten een paar deciliter koud water in het hete water terechtkomen), het geheel door een zeef gooien, en dan de penne snel bij de groente voegen, er moet nog wat water aanhangen. Dus niet uitgebreid laten uitlekken!
Even alles goed omroeren, op voorverwarmde borden scheppen en de spekjes eroverheen strooien. Een heel bescheiden straaltje olijfolie erover geeft een extra lift.
Sla erbij natuurlijk en een biologische rode wijn.
 
*****************************
Literair cabaretprogramma bij u thuis?
© 2008 Maeve van der Steen
powered by CJ2