archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Haast, haast, haast | Maeve van der Steen | |||
Zoals de te weinig geprezen Diny Schouten, die vroeger in Vrij Nederland met zoveel kennis van zaken over lekkere producten van het land schreef, eens zei: “Waarom zou je je haasten met koken en eten, om daarna naar yoga te gaan om te leren hoe je je moet ontspannen?” Inderdaad kan uitgebreid koken heerlijk relaxend zijn, te beginnen met op je gemakje boodschappen doen op de markt.
Maar helaas, op dit moment heb ik daar geen tijd voor, dus er zit niets anders op dan naar de supermarkt gaan en een stoommaaltijd scoren! De zalm met broccoli van AH is redelijk, behalve dat de aardappelschijfjes onderin een beetje naar zeep smaken. Vooral niet te lang in de magnetron laten staan (liever iets korter dan op de verpakking staat aangegeven, want te gare zalm is droog). Een kant en klare maaltijd die meeviel, was 'Kip met rode kerrie en jasmijnrijst', wel wat aan de zoete kant maar behoorlijk lekker, jammer dat er niet echt groente in zat. Dan kunnen we natuurlijk ook een roti halen bij de Surinamer, of een pizza per telefoon bestellen, maar daarna wordt het verlangen naar een vers bereid hapje toch echt te groot!
We maken dus tijd, en koken dan wel meteen voor twee dagen.
Volkoren rijst is gezonder dan de witte die in de prefab spullen zit, en minder werk dan aardappels.
(En als we weer tijd hebben, gaan we de meest verrukkelijke stoofschotels maken in grote hoeveelheden, lekkere lamsstew bijvoorbeeld, en vriezen die in, zodat we op haastdagen echt kunnen genieten...)
Pittige vleesblokjes à la minute.
(Voor twee dagen voor twee personen)
400 gram Basmati zilvervliesrijst
pak diepvriesdoperwtjes
500 gram witlof
zakje geraspte kaas
500 gram nasi-vlees
kwart komkommer
bosje bosui
kruiden naar smaak
boter, olie, sambal
Verwarm een halve eetlepel zonnebloemolie in een pan met dikke bodem en voeg de rijst toe.
Een paar minuten al roerend zachtjes aanbakken.
Voeg water toe tot een paar centimeter boven de rijst, en laat op een niet al te lage vlam koken.
Intussen een paar bosuien (voor wie denkt, wat is dat voor een Japans woord, wil ik ook wel bos-uien schrijven), grof snijden. Deze zijn zacht en dus gauw gaar.
Aanbakken in wat boter in de koekenpan, het nasi-vlees toevoegen, zout, peper, wat kerrie en paprikapoeder laten meebakken, met wat bloem bestuiven en het vuur heel laag zetten, een scheut water erbij gieten. Roeren. Theelepeltje sambal toevoegen.
De rijst, als het meeste water verdampt is, een keer omroeren en het gas zo laag mogelijk zetten.
Pak doperwtjes uit de diepvries koken met een snufje zout en een beetje mint.
Afgieten en een klontje boter erdoor roeren.
Een witlofstronkje blaadje voor blaadje afpellen en mengen met wat mayo en mosterd. Dat is vandaag de sla.
Met een beetje mazzel is alles nu gaar en klaar.
Morgen roeren we de doppers met wat geraspte kaas (uit een zakje) door de rijst, snijden de witlof grof en bakken die in wat olijfolie.
Of we koken de witlof (overdwars de stronkjes doorsnijden, dan zijn ze sneller gaar) en strooien daar de kaas over. De komkommer snijden we in blokje en begieten we met azijn en een beetje sojasaus.
Waarom steeds dat Oosterse tintje, zou je misschien denken, moeten we na een dag afhaalchinees weer iets Aziatisch eten? Ik zal het geheim verklappen: op dit moment moet ik ook 's avonds werken dus een glaasje wijn is niet verstandig. En je mist het glaasje minder bij een exotisch hapje. Dus als je om wat voor reden dan ook wil afzien van alcohol, kook dan lekker Indiaas, Chinees of Thais.
*******************************************
Maeve van der Steen treedt 23 februari a.s. op de
Regentenkamer in Den Haag! Meer informatie onderaan
de TV rubriek, of op www.regentenkamer.nl .
*******************************************
Literatuur en beeldende kunst onder één dak
bij Buddenbrooks aan het Noordeinde in Den Haag.
Kijk op www.buddenbrooks.nl |
||||
© 2007 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |