archiefvorig nr.lopend nr. |
||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Bezigheden > Koken | ||||
Na het kreeftje de herfst in | Maeve van der Steen | |||
Mocht me in de laatste zomerse zonnestralen van november koesteren op het eiland Ischia, tegenover Napels. Een prachtig groen eiland waar je ook in heerlijke thermale bronnen kan dobberen. En waar je ongelofelijk lekkere pasta met zeevruchten kan eten. Het allerlekkerste bordje was dat met linguine met mosseltjes, vongole en cicale di mare, kreeftachtige beestjes met een onvergetelijk subtiele smaak. Deze cicale – in het Frans petite cigale genoemd, wat zou ik zonder mijn pocket Mediterranean Seafood van de onvolprezen Alan Davidson* moeten doen! – gaven de saus, met tomaatjes, olijfolie en rijkelijk knoflook en peterselie, een extra zeeachtige smaak. Ze waren moeilijk te verorberen, de schildjes en sprieten behoorlijk scherp, alsof de beestjes alsnog tegenstribbelden, en er zat weinig vlees in, dus ik besloot al snel tot een beetje uitzuigen, zoals je met langoustinestaartjes doet. Heel spannend om een nieuwe smaak te gewaarworden, erg kreeftachtig, maar dan nog fijner en zoeter.
En wat doen we na dit avontuur bij thuiskomst? Gaan we tomaatjes bij Albert Heijn kopen in de veronderstelling dat zij zullen tippen aan de geurige Zuid-Italiaanse tomaatjes in de zeevruchtensaus op Ischia? Kopen we vongole op de Albert Cuyp, een zak mosselen, een paar gamba’s en een bol knoflook en gaan we vrolijk in de keuken aan de slag terwijl de regen tegen de ruiten zwiept? Nee, driewerf nee! Het resultaat zal teleurstellend zijn. De zon zit er niet in en de witte wijn zal zuur smaken. De cicali zullen gemist worden. Het wordt vast wel een aardig bordje spaghetti en je huisgenoot zal je prijzen maar het is het net niet.
Nee,we gaan gehakt eten. Doordeweeks gehakt, en we nemen zelfs niet de moeite ballen te draaien. Het prettige van gehakt is, dat het van zichzelf veel smaak heeft, en dat je toch naar hartelust kruiden en vooral specerijen kan toevoegen. Kerrie doet het ook goed, en een prettige bijkomstigheid is dat kurkuma, het ingrediënt dat kerrie geel kleurt, volgens de laatste berichten helpt tegen dementie! Ik zeg het wel vaker, maar in dit geval gaat het wel heel erg op: hier kan echt niks misgaan.
Herfstgehakt uit de Koekenpan.
(Voor twee personen)
250 gram rundergehakt.
2 ons goede champignons
Een ui in dunne ringetjes gesneden
Teentje knoflook uit de knijper
Een kwart bouillonblokje
Een eetlepel bloem
Twee eetlepels paprikapoeder
Peper uit de molen, snufje zout, een paar druppels Worcestersauce of zoute sojasaus
Andere kruiden en specerijen naar smaak
Het gehakt rul bakken in de koekenpan, als het vet gaat smelten, er een paar eetlepels van weggooien, dit hoeft natuurlijk niet als het gehakt erg mager is.
De uien laten meebakken, dan het vuur laag draaien, de knoflook even zachtjes laten meebakken met de bloem en de paprikapoeder, goed roeren.
Zout en peper toevoegen en een glas water of wijn of bier, en het stukje bouillonblok.
Roeren!
De champignons in plakjes snijden en even in een ander pannetje bakken in wat olie en bij het gehakt doen. Luiaards hadden de champignons natuurlijk al eerder meegebakken, mag ook.
Vergeet vooral niet nog wat hoogstpersoonlijke kruiden erbij te doen, er is niets wat vloekt in dit gerecht.
Kwartiertje laten sudderen, af en toe wat water toevoegen als het te droog wordt.
Voila, vlees en jus ineen!
Met volkorenrijst of een gekookt aardappeltje erbij, een groente als koolrabi of tuinboontjes uit de diepvries, en een glaasje rood, heb je gegarandeerd een goedkope, gezonde en vooral troostrijke maaltijd voor een donkere avond.
* Het boek, met duidelijke tekeningetjes en uitgebreide informatie over alles wat er in de Middellandse zee zwemt en eetbaar is, met de Franse, Turkse, Spaanse, Italiaanse, Griekse en Tunesische namen erbij, is nu te verkrijgen als Mediterraan Viskookboek (Uitgeverij Pereboom, gebonden)
*****************************************
Uitgave van De Leunstoel wordt mede mogelijk
gemaakt door donaties van:
Katharina Kouwenhoven, Hans Meijer, Ruurd Kunnen,
Beer Meijer, Carlo van Praag, J.Bakker, Evelien Polter,
Aimée Waasdorp en Frits Hoorweg. |
||||
© 2006 Maeve van der Steen | ||||
powered by CJ2 |