archiefvorig nr.lopend nr.

Beschouwingen > Buitenlandse zaken delen printen terug
Bootvluchtelingen Hans Meijer

2014BS BootvluchtelingenZe komen met bootjes naar Europa, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en al die andere rijke landen. Ver weg van oorlogen en armoede die hun landen teisteren. Ze komen uit Cuba, Syrië, Irak en Afrika. Als vogelvrijen zijn ze een gemakkelijke prooi van criminele bendes. Als ze pech hebben verdrinken ze in een onbarmhartige zee. Als ze geluk hebben worden ze opgepikt door een schip of bereiken ze ergens land. Nu het klimaat verandert zal het aantal vluchtelingen in de nabije toekomst met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid toenemen. Vertrekken wordt op een gegeven moment de enige uitweg maar waar ben je welkom?
Hoe verging het die andere bootvluchtelingen?

Europese joden en Chinese Vietnamezen.

Het schip de St. Louis moest in 1939 terug naar Europa toen de Verenigde Staten weigerde het toe te laten. Veel joodse passagiers kwamen om tijdens de Holocaust en hun zeereis werd bekend als ‘The Voyage of the Damned’. Een en ander doet mij denken aan de beroemde dichtregels van Bert Voeten: ‘Er rijdt door mijn hoofd een trein vol joden, ik leg het verleden als een wissel om’. Een enkel land was barmhartig, zie mijn artikel Hotel Bolivia in de Leunstoel. Dit artikel gaat over Europese joden die naar Bolivia vluchtten. 

Tijdens de uitreiking van de Oscars dit jaar werd ik geconfronteerd met het verhaal van een hevig geëmotioneerde Ke Huy Quan, ‘the best supporting actor’, die ons vertelde dat zijn reis begon in een boot en dat hij een jaar lang in een vluchtelingenkamp verbleef maar op de een of andere manier stond hij nu hier op dit grote podium. Iets dat hijzelf nauwelijks kon geloven. Jonathan Head en Tran Vo vertellen op de website van de BBC het verhaal van de Chinees-Vietnamese vluchtelingen in Why Vietnam doesn’t want to claim Ke Huy Quan. Zo’n anderhalf miljoen mensen vluchtten tussen 1975 en 1979 op kleine bootjes weg uit Vietnam en de UNHCR schat dat tussen de twee- en vierhonderdduizend van hen hierbij omkwamen.

Mico Hirschberg

In 1979 vertelde Mico Hirschberg, een van mijn studievrienden op de TU Eindhoven, mij dat hij er twee broertjes en een zusje bij had. Daar keek ik van op want zijn ouders waren de vijftig al gepasseerd. Mico vertelde dat ze uit Vietnam kwamen en door zijn vader David-Salomon Hirschberg (1924) en moeder Lydia Nemirovsky(1923) geadopteerd waren. Mico’s ouders waren kinderen van joodse vluchtelingen die aan vaders kant uit Polen en Oekraïne en aan moeders kant uit Moldavië afkomstig waren. Beide families overleefden pogroms hetgeen tot gevolg had dat ze uiteindelijk naar België uitweken. Daar overleefden de tieners David en Lydia de tweede wereldoorlog dankzij twee moedige Belgische vrouwen. Beiden studeerden af aan de universiteit, David elektrotechniek en Lydia wiskunde, omdat ze maar al te goed wisten dat het enige dat je als vluchteling mee kunt nemen jouw kennis is.
De oorlog in Vietnam duurde van 1955 tot en met 1975. Deze zinloze oorlog kostte zo’n tweeëneenhalf miljoen Vietnamezen en bijna zestigduizend Amerikanen het leven. Na de val van Zuid-Vietnam ontvluchtten veel Vietnamezen in veelal gammele bootjes hun land. Velen van hen kwamen hierbij om. De zee, piraten, honger en uitputting eisten ieder hun tol. Sommigen, zoals de ouders van de Nederlandse actrice en schrijver Nhung Dam, hadden geluk. In de Volkskrant las ik dat haar ouders, op een moment dat hun bootje stuurloos in de Zuid-Chinese zee ronddreef en het drinkwater aan boord op was, opgepikt werden door een Nederlands containerschip dat op weg was naar Hongkong. Daar verbleven ze een jaar in een vluchtelingenkamp voordat Nederland ze officieel opvang verleende.
De reis met het bootje waarop Mico’s broertjes en zusje samen met hun ouders reisden had een dramatisch verloop. Van de tweehonderd mensen aan boord kwamen er tien levend in Maleisië aan. Hun Chinese vader overleed op het strand aan uitputting terwijl hun Vietnamese moeder tijdens de boottocht omkwam. Voor meer informatie over de Vietnamese bootvluchtelingen die naar Nederland kwamen verwijs ik naar het boek Lion and Dragon (2008; Chapter 11 by Duco Hellema) van John Kleinen, Bert van der Zwan, Hans Moors en Ton van Zeeland. In 2022 telde Nederland zo’n vijftienduizend personen die in Vietnam geboren zijn. De meesten van hen arriveerden tussen 1977 en 1991 op uitnodiging van de Nederlandse regering waardoor zij een A-status verkregen.

Vlaanderen

In 1979 heeft Vlaanderen ter gelegenheid van het jaar van het kind vijftig kinderen uit een vluchtelingenkamp gehaald. Dit was mede dankzij het lobbyen van ‘The European Committee A Boat for Vietnam’. David Hirschberg, die hier een jaar voltijds mee bezig was, en baron Juan t’Kint de Roodenbeke waren in België de co-presidenten van dit comité. Hun lobby bracht hen onder meer in contact met koning Boudewijn en Bernard Kouchner, een van de oprichters van Médecins sans Frontières en participant in de operatie ‘Un bateau pour le Vietnam’. De vijftig kinderen werden bij gastgezinnen ondergebracht op voorwaarde dat ze in het Vlaams opgevoed zouden worden. Het was bijzonder lastig om een gastgezin voor de twee broertjes en hun zusje te vinden. Na een jaar zijn ze, met steun van koningin Fabiola, door David en zijn vrouw Lydia in 1980 officieel geadopteerd. Volgens de Belgische wet was deze adoptie eigenlijk verboden maar dit werd gevoeglijk genegeerd. Typisch Belgisch schreef Mico mij.

De zus en broertjes van Mico

Hoe verging het de zus en broers van Mico? Twee van hen studeerden af aan de Technische Universiteit Eindhoven met een MSc diploma scheikunde. Beiden promoveerden daarna. De jongste broer behaalde zijn MSc diploma informatica aan de Universiteit Utrecht. Mico is momenteel de trotse oom van vijf nichtjes, vier nieuwe en eentje van zijn oudere zus.

Het Dilemma

In Het dilemma van de immigratie geeft Paul Bordewijk zijn visie. Hij parafraseert in zijn artikel Willem Elsschot: Want als ergens tussen droom en daad praktische bezwaren staan, dan is het wel het migratiebeleid. Bordewijk schrijft dat onbeperkte immigratie niet mogelijk is. Daarmee slaat hij de spijker op zijn kop. De kernvraag die we dan ook moeten beantwoorden lijkt mij hoe voorkomen we dat mensen willen migreren. Zo lijkt het beginnen van een oorlog (Irak) mij een slecht idee. Hetzelfde geldt voor het opleggen van sancties (Venezuela). Het produceren van broeikasgassen waardoor het klimaat verandert en de zeespiegel stijgt idem dito. Zo vraag ik mij af hoeveel inwoners van de Malediven (zo’n 550 duizend inwoners; in het midden van de 17e eeuw bezit van de VOC) Nederland van plan is op te nemen. Een lange termijn visie is dringend gewenst. Jammer genoeg overheerst in de politiek het korte termijn denken (Hoor ik daar een politicus zeggen dat je voor een visie naar een opticiën moet?). Dit leidt tot het wegstoppen van vluchtelingen op eilandjes (Australië), ergens ver weg in Afrika (UK) of dumpen in Turkije (EU) want dan zijn we van ze af. Onzin natuurlijk. ‘Nederland is vol’ volgens sommige landgenoten. Zou het? De Verenigde Staten van Amerika waren natuurlijk ook ‘vol’ toen er in 1939 boten met Joodse vluchtelingen aan hun kust verschenen.

De kapitein van de St Louis

Toen zijn onderhandelingen met de Amerikaanse regering op niets leken uit te lopen was kapitein Gustav Schröder op een gegeven moment van plan om de St Louis aan de kust bij Florida aan de grond te laten lopen om zo de vluchtelingen aan boord een kans te geven. De Secretary of State van de USA Cornell Hull gaf daarop de kustwacht opdracht dit plan te verijdelen. Na de oorlog reikte de Duitse regering aan kapitein Schröder het Bundesverdienstkreuz uit. Ik stel voor dat de Nederlandse regering een soortgelijk gebaar maakt naar alle Nederlandse kapiteins, zoals kapitein J.A. Haringsma van de Nedlloyd Agulhas, die Vietnamese bootvluchtelingen het leven gered hebben. En aan die lijst moeten ongetwijfeld de namen van Nederlandse kapiteins die bootvluchtelingen uit andere zeeën opgepikt hebben toegevoegd worden.
In Schindler’s List (1993) van Steven Spielberg krijgt Oskar Schindler, als blijk van dank van de elfhonderd joden die hij gered heeft, een ring met een inscriptie uit handen van Itzhak Stern: ‘It’s Hebrew from the Talmud. Whoever saves one life saves the world entire.’ De reactie van Schindler: ‘I didn’t do enough’. Doen wij in Nederland, de EU, de VS, de UK, etc., wel genoeg?

----------

De tekening is van Marcia Meerum Terwogt.
Meer informatie: marciamt72@gmail.com© 2023 Hans Meijer meer Hans Meijer - meer "Buitenlandse zaken" -
Beschouwingen > Buitenlandse zaken
Bootvluchtelingen Hans Meijer
2014BS BootvluchtelingenZe komen met bootjes naar Europa, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en al die andere rijke landen. Ver weg van oorlogen en armoede die hun landen teisteren. Ze komen uit Cuba, Syrië, Irak en Afrika. Als vogelvrijen zijn ze een gemakkelijke prooi van criminele bendes. Als ze pech hebben verdrinken ze in een onbarmhartige zee. Als ze geluk hebben worden ze opgepikt door een schip of bereiken ze ergens land. Nu het klimaat verandert zal het aantal vluchtelingen in de nabije toekomst met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid toenemen. Vertrekken wordt op een gegeven moment de enige uitweg maar waar ben je welkom?
Hoe verging het die andere bootvluchtelingen?

Europese joden en Chinese Vietnamezen.

Het schip de St. Louis moest in 1939 terug naar Europa toen de Verenigde Staten weigerde het toe te laten. Veel joodse passagiers kwamen om tijdens de Holocaust en hun zeereis werd bekend als ‘The Voyage of the Damned’. Een en ander doet mij denken aan de beroemde dichtregels van Bert Voeten: ‘Er rijdt door mijn hoofd een trein vol joden, ik leg het verleden als een wissel om’. Een enkel land was barmhartig, zie mijn artikel Hotel Bolivia in de Leunstoel. Dit artikel gaat over Europese joden die naar Bolivia vluchtten. 

Tijdens de uitreiking van de Oscars dit jaar werd ik geconfronteerd met het verhaal van een hevig geëmotioneerde Ke Huy Quan, ‘the best supporting actor’, die ons vertelde dat zijn reis begon in een boot en dat hij een jaar lang in een vluchtelingenkamp verbleef maar op de een of andere manier stond hij nu hier op dit grote podium. Iets dat hijzelf nauwelijks kon geloven. Jonathan Head en Tran Vo vertellen op de website van de BBC het verhaal van de Chinees-Vietnamese vluchtelingen in Why Vietnam doesn’t want to claim Ke Huy Quan. Zo’n anderhalf miljoen mensen vluchtten tussen 1975 en 1979 op kleine bootjes weg uit Vietnam en de UNHCR schat dat tussen de twee- en vierhonderdduizend van hen hierbij omkwamen.

Mico Hirschberg

In 1979 vertelde Mico Hirschberg, een van mijn studievrienden op de TU Eindhoven, mij dat hij er twee broertjes en een zusje bij had. Daar keek ik van op want zijn ouders waren de vijftig al gepasseerd. Mico vertelde dat ze uit Vietnam kwamen en door zijn vader David-Salomon Hirschberg (1924) en moeder Lydia Nemirovsky(1923) geadopteerd waren. Mico’s ouders waren kinderen van joodse vluchtelingen die aan vaders kant uit Polen en Oekraïne en aan moeders kant uit Moldavië afkomstig waren. Beide families overleefden pogroms hetgeen tot gevolg had dat ze uiteindelijk naar België uitweken. Daar overleefden de tieners David en Lydia de tweede wereldoorlog dankzij twee moedige Belgische vrouwen. Beiden studeerden af aan de universiteit, David elektrotechniek en Lydia wiskunde, omdat ze maar al te goed wisten dat het enige dat je als vluchteling mee kunt nemen jouw kennis is.
De oorlog in Vietnam duurde van 1955 tot en met 1975. Deze zinloze oorlog kostte zo’n tweeëneenhalf miljoen Vietnamezen en bijna zestigduizend Amerikanen het leven. Na de val van Zuid-Vietnam ontvluchtten veel Vietnamezen in veelal gammele bootjes hun land. Velen van hen kwamen hierbij om. De zee, piraten, honger en uitputting eisten ieder hun tol. Sommigen, zoals de ouders van de Nederlandse actrice en schrijver Nhung Dam, hadden geluk. In de Volkskrant las ik dat haar ouders, op een moment dat hun bootje stuurloos in de Zuid-Chinese zee ronddreef en het drinkwater aan boord op was, opgepikt werden door een Nederlands containerschip dat op weg was naar Hongkong. Daar verbleven ze een jaar in een vluchtelingenkamp voordat Nederland ze officieel opvang verleende.
De reis met het bootje waarop Mico’s broertjes en zusje samen met hun ouders reisden had een dramatisch verloop. Van de tweehonderd mensen aan boord kwamen er tien levend in Maleisië aan. Hun Chinese vader overleed op het strand aan uitputting terwijl hun Vietnamese moeder tijdens de boottocht omkwam. Voor meer informatie over de Vietnamese bootvluchtelingen die naar Nederland kwamen verwijs ik naar het boek Lion and Dragon (2008; Chapter 11 by Duco Hellema) van John Kleinen, Bert van der Zwan, Hans Moors en Ton van Zeeland. In 2022 telde Nederland zo’n vijftienduizend personen die in Vietnam geboren zijn. De meesten van hen arriveerden tussen 1977 en 1991 op uitnodiging van de Nederlandse regering waardoor zij een A-status verkregen.

Vlaanderen

In 1979 heeft Vlaanderen ter gelegenheid van het jaar van het kind vijftig kinderen uit een vluchtelingenkamp gehaald. Dit was mede dankzij het lobbyen van ‘The European Committee A Boat for Vietnam’. David Hirschberg, die hier een jaar voltijds mee bezig was, en baron Juan t’Kint de Roodenbeke waren in België de co-presidenten van dit comité. Hun lobby bracht hen onder meer in contact met koning Boudewijn en Bernard Kouchner, een van de oprichters van Médecins sans Frontières en participant in de operatie ‘Un bateau pour le Vietnam’. De vijftig kinderen werden bij gastgezinnen ondergebracht op voorwaarde dat ze in het Vlaams opgevoed zouden worden. Het was bijzonder lastig om een gastgezin voor de twee broertjes en hun zusje te vinden. Na een jaar zijn ze, met steun van koningin Fabiola, door David en zijn vrouw Lydia in 1980 officieel geadopteerd. Volgens de Belgische wet was deze adoptie eigenlijk verboden maar dit werd gevoeglijk genegeerd. Typisch Belgisch schreef Mico mij.

De zus en broertjes van Mico

Hoe verging het de zus en broers van Mico? Twee van hen studeerden af aan de Technische Universiteit Eindhoven met een MSc diploma scheikunde. Beiden promoveerden daarna. De jongste broer behaalde zijn MSc diploma informatica aan de Universiteit Utrecht. Mico is momenteel de trotse oom van vijf nichtjes, vier nieuwe en eentje van zijn oudere zus.

Het Dilemma

In Het dilemma van de immigratie geeft Paul Bordewijk zijn visie. Hij parafraseert in zijn artikel Willem Elsschot: Want als ergens tussen droom en daad praktische bezwaren staan, dan is het wel het migratiebeleid. Bordewijk schrijft dat onbeperkte immigratie niet mogelijk is. Daarmee slaat hij de spijker op zijn kop. De kernvraag die we dan ook moeten beantwoorden lijkt mij hoe voorkomen we dat mensen willen migreren. Zo lijkt het beginnen van een oorlog (Irak) mij een slecht idee. Hetzelfde geldt voor het opleggen van sancties (Venezuela). Het produceren van broeikasgassen waardoor het klimaat verandert en de zeespiegel stijgt idem dito. Zo vraag ik mij af hoeveel inwoners van de Malediven (zo’n 550 duizend inwoners; in het midden van de 17e eeuw bezit van de VOC) Nederland van plan is op te nemen. Een lange termijn visie is dringend gewenst. Jammer genoeg overheerst in de politiek het korte termijn denken (Hoor ik daar een politicus zeggen dat je voor een visie naar een opticiën moet?). Dit leidt tot het wegstoppen van vluchtelingen op eilandjes (Australië), ergens ver weg in Afrika (UK) of dumpen in Turkije (EU) want dan zijn we van ze af. Onzin natuurlijk. ‘Nederland is vol’ volgens sommige landgenoten. Zou het? De Verenigde Staten van Amerika waren natuurlijk ook ‘vol’ toen er in 1939 boten met Joodse vluchtelingen aan hun kust verschenen.

De kapitein van de St Louis

Toen zijn onderhandelingen met de Amerikaanse regering op niets leken uit te lopen was kapitein Gustav Schröder op een gegeven moment van plan om de St Louis aan de kust bij Florida aan de grond te laten lopen om zo de vluchtelingen aan boord een kans te geven. De Secretary of State van de USA Cornell Hull gaf daarop de kustwacht opdracht dit plan te verijdelen. Na de oorlog reikte de Duitse regering aan kapitein Schröder het Bundesverdienstkreuz uit. Ik stel voor dat de Nederlandse regering een soortgelijk gebaar maakt naar alle Nederlandse kapiteins, zoals kapitein J.A. Haringsma van de Nedlloyd Agulhas, die Vietnamese bootvluchtelingen het leven gered hebben. En aan die lijst moeten ongetwijfeld de namen van Nederlandse kapiteins die bootvluchtelingen uit andere zeeën opgepikt hebben toegevoegd worden.
In Schindler’s List (1993) van Steven Spielberg krijgt Oskar Schindler, als blijk van dank van de elfhonderd joden die hij gered heeft, een ring met een inscriptie uit handen van Itzhak Stern: ‘It’s Hebrew from the Talmud. Whoever saves one life saves the world entire.’ De reactie van Schindler: ‘I didn’t do enough’. Doen wij in Nederland, de EU, de VS, de UK, etc., wel genoeg?

----------

De tekening is van Marcia Meerum Terwogt.
Meer informatie: marciamt72@gmail.com

© 2023 Hans Meijer
powered by CJ2