archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Eigen groente en fruit delen printen terug
De Groente en Fruitbrigade Jack Luiten

2101BZ Jack1Uitzoeken, controleren, hersorteren, verpakken en herverdelen....

De hal in Poeldijk lijkt op een gewone veilinghal, waar vrachtwagens af en aan rijden met groente en fruit. Binnen bij de Groente & Fruit Brigade heerst een en al bedrijvigheid. Heftrucks rijden in het rond en in een betrekkelijk kleine werkruimte zijn vrijwilligers met van alles en nog wat bezig. Het is er druk, maar toch is het relatief rustig. Blijkbaar weet iedereen wat hij moet doen.

Wat een voedselbank is en doet weet vrijwel iedereen. Bij het horen van de naam Groente & Fruit Brigade gaan meestal de schouders omhoog. Toch staan deze brigades aan de basis van de alle ongeveer 130 voedselbanken in ons land. Soortgelijke brigades als in Poeldijk zijn er ook in Ens en Venlo, al is deze in het Westland verreweg de grootste.

Ze leveren aan de talloze distributiecentra van de voedselbanken. De missie van de brigades is kort en krachtig: wekelijks voldoende verse groente en fruit voor alle rond 120.000 voedselbankklanten in Nederland. Dit aantal zal eerder groeien dan afnemen, zo voorspelt het Centraal Planbureau.

Minder verspilling

Kees Persoon (67) is coördinator in Poeldijk en sinds oktober 2022 betrokken bij de Groente & Fruitbrigade. Hij is tevens verantwoordelijk voor de acquisitie. ‘Waar we het voor doen? Minder verspilling en medemensen helpen die het ’t hardst nodig hebben.* Dit zit bij iedereen hier in het achterhoofd’, zegt hij achter het beeldscherm in z’n mini-kantoor. ‘Zeker zo belangrijk voor de mensen hier is dat ze hun vrije tijd nuttig kunnen besteden. Ze hechten aan een leuk team en plezier in het werk. Ze moeten zich thuisvoelen.’

‘Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers’, zegt Persoon. Zijn team telt in totaal 35 mensen tussen de 19 en 82 jaar. De meesten zijn gepensioneerd en via via in Poeldijk terechtgekomen.’Er werken ook mensen mee met een beperking. Ook zij krijgen hier een kans om mee te draaien.’De brigade is nu vijf jaar actief. Poeldijk noteerde in 2022 een omzet van 2,5 miljoen kilo groente en fruit. De coördinator klinkt als een manager van een echt bedrijf wanneer hij eraan toevoegt dat ze die omzet dit jaar willen overtreffen.

Oude rot

Wie Persoon bezig ziet, trekt al gauw één conclusie: hier is een oude rot in het vak aan het werk. Hij is 38 jaar werkzaam geweest bij de Greenery, een van de grootste afzetorganisaties voor groente en fruit. Lange tijd was hij keurmeester, later kwaliteitsmanager. ‘Ik weet wel wat van groente en fruit’, zegt hij bescheiden. Hij weet hoe de hazen in dat wereldje lopen en wie wat aanbiedt bij de brigade. ‘Je weet het natuurlijk nooit precies, wat je aangeleverd krijgt. Meestal is de kwaliteit redelijk tot goed, een enkele keer moeten ook wij producten naar elders afvoeren.’

Voedsel weggooien is verspilling en door de afzet bij de voedselbanken wordt deze een heel klein beetje beperkt. Veel feiten en cijfers staan in een kostelijk filmpje** over voedselverspilling. Maar liefst een derde (!) van al het op aarde geproduceerde voedsel wordt niet geconsumeerd. De oorzaken zijn velerlei. De voedselbanken vormen een mooie schakel naar mensen die in een rijk land toch in de verdrukking komen.

Het aan de brigade aangeboden voedsel komt van handelshuizen, telersverenigingen, supermarkten en individuele telers. De lijst aan producten op het beeldscherm van Persoon is indrukwekkend. Van kers en avocado tot meloen en radijs, deels in Nederland en deels in andere delen2101BZ Jack2 van de wereld geproduceerd. Het werk van de brigade komt neer op uitzoeken, controleren, hersorteren, opnieuw verpakken van groente en fruit en herverdeling ervan over de voedselbanken.

Er is meer, zoals het beheer over fust, oftewel het materiaal waarin producten worden aan- en afgevoerd. Dat op zich is al een logistieke operatie op zich. Voor gezond en gevarieerd aanbod aan de voedselbanken is een goede relatie met de groente en fruitsector onmisbaar, stelt Persoon. En de distributie kan niet zonder een strakke organisatie. ‘Stagnatie bij ons kan leiden tot half gevulde of zelfs lege schappen bij de voedselbanken. Dat willen we niet. Dus voor de sleutelfuncties moet je natuurlijk altijd iemand achter de hand hebben’, aldus de coördinator.

Geoliede machine

De financiële armslag van de Poeldijkse brigade is beperkt: zo’n anderhalve ton per jaar. Dat is geen vetpot gezien de werkplek, het transport (soms zijn meerdere vrachtwagens nodig om het product op de goede plek te krijgen) en personele en logistieke inspanningen. Elke week moet de hal in Poeldijk leeg, terwijl nieuwe producten dagelijks worden aangevoerd. Ervaring en kennis zijn hard nodig om het onbruikbare product eruit te halen, zodat een voldoende vers product bij de voedselbanken terechtkomt. Kortom, een geoliede machine is een voorwaarde voor een goed draaiende brigade.

Persoon: ‘Heel belangrijk voor ons is dat de handel ons weet te vinden. Zonder aanbod is er geen brigade en zonder brigade geen voedselbanken. We draaien hier als het ware met de seizoenen mee. Zo is er nu een fors aanbod van tomaten en paprika. Bij de aanbieders is er vertrouwen dat het terechtkomt bij mensen die het hard nodig hebben. Dit lukt tot op heden goed. We proberen het wel elke dag weer ietsje beter te doen.’

Servaas van Bijsterveld (70) uit Den Haag werkt sinds ruim een jaar bij de Brigade op maandag en dinsdag, zo’n tien uur per week. Hij pakt een tros bananen uit een doos. ‘Kijk, deze zijn te vroeg afgerijpt. Daarom kregen wij ze aangeboden.’ De bananen zijn geteeld in Ecuador en gekocht door het Duitse bedrijf Rewe, zo blijkt uit de QR-code op het product. Volgens die code zit het op het productiebedrijf wel goed met de arbeidsomstandigheden en duurzaamheid. Van Bijsterveld, voorheen werkzaam bij een verzekeringsbedrijf, is belast met het sorteren van het binnengekomen fust en het opbergen ervan op soort en nummer.

Westlandse humor

Een herverdeling van producten is nodig voor een goede spreiding over de distributiecentra. Voor zover producten niet direct doorgestuurd kunnen worden naar de voedselbanken, worden beschadigde of rottende producten verwijderd, legt Van Bijsterveld uit. Hij is tevens verantwoordelijk voor het beheer van de magazijnvoorraad. Als stadsmens zegt hij veel bij te leren over de verschillende soorten groente en fruit. ‘Daarnaast vind ik de Westlandse humor ook erg leuk.’

* https://www.groentefruitbrigade.nl/

----------

De foto's zijn geleverd door de auteur.


© 2023 Jack Luiten meer Jack Luiten - meer "Eigen groente en fruit" -
Bezigheden > Eigen groente en fruit
De Groente en Fruitbrigade Jack Luiten
2101BZ Jack1Uitzoeken, controleren, hersorteren, verpakken en herverdelen....

De hal in Poeldijk lijkt op een gewone veilinghal, waar vrachtwagens af en aan rijden met groente en fruit. Binnen bij de Groente & Fruit Brigade heerst een en al bedrijvigheid. Heftrucks rijden in het rond en in een betrekkelijk kleine werkruimte zijn vrijwilligers met van alles en nog wat bezig. Het is er druk, maar toch is het relatief rustig. Blijkbaar weet iedereen wat hij moet doen.

Wat een voedselbank is en doet weet vrijwel iedereen. Bij het horen van de naam Groente & Fruit Brigade gaan meestal de schouders omhoog. Toch staan deze brigades aan de basis van de alle ongeveer 130 voedselbanken in ons land. Soortgelijke brigades als in Poeldijk zijn er ook in Ens en Venlo, al is deze in het Westland verreweg de grootste.

Ze leveren aan de talloze distributiecentra van de voedselbanken. De missie van de brigades is kort en krachtig: wekelijks voldoende verse groente en fruit voor alle rond 120.000 voedselbankklanten in Nederland. Dit aantal zal eerder groeien dan afnemen, zo voorspelt het Centraal Planbureau.

Minder verspilling

Kees Persoon (67) is coördinator in Poeldijk en sinds oktober 2022 betrokken bij de Groente & Fruitbrigade. Hij is tevens verantwoordelijk voor de acquisitie. ‘Waar we het voor doen? Minder verspilling en medemensen helpen die het ’t hardst nodig hebben.* Dit zit bij iedereen hier in het achterhoofd’, zegt hij achter het beeldscherm in z’n mini-kantoor. ‘Zeker zo belangrijk voor de mensen hier is dat ze hun vrije tijd nuttig kunnen besteden. Ze hechten aan een leuk team en plezier in het werk. Ze moeten zich thuisvoelen.’

‘Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers’, zegt Persoon. Zijn team telt in totaal 35 mensen tussen de 19 en 82 jaar. De meesten zijn gepensioneerd en via via in Poeldijk terechtgekomen.’Er werken ook mensen mee met een beperking. Ook zij krijgen hier een kans om mee te draaien.’De brigade is nu vijf jaar actief. Poeldijk noteerde in 2022 een omzet van 2,5 miljoen kilo groente en fruit. De coördinator klinkt als een manager van een echt bedrijf wanneer hij eraan toevoegt dat ze die omzet dit jaar willen overtreffen.

Oude rot

Wie Persoon bezig ziet, trekt al gauw één conclusie: hier is een oude rot in het vak aan het werk. Hij is 38 jaar werkzaam geweest bij de Greenery, een van de grootste afzetorganisaties voor groente en fruit. Lange tijd was hij keurmeester, later kwaliteitsmanager. ‘Ik weet wel wat van groente en fruit’, zegt hij bescheiden. Hij weet hoe de hazen in dat wereldje lopen en wie wat aanbiedt bij de brigade. ‘Je weet het natuurlijk nooit precies, wat je aangeleverd krijgt. Meestal is de kwaliteit redelijk tot goed, een enkele keer moeten ook wij producten naar elders afvoeren.’

Voedsel weggooien is verspilling en door de afzet bij de voedselbanken wordt deze een heel klein beetje beperkt. Veel feiten en cijfers staan in een kostelijk filmpje** over voedselverspilling. Maar liefst een derde (!) van al het op aarde geproduceerde voedsel wordt niet geconsumeerd. De oorzaken zijn velerlei. De voedselbanken vormen een mooie schakel naar mensen die in een rijk land toch in de verdrukking komen.

Het aan de brigade aangeboden voedsel komt van handelshuizen, telersverenigingen, supermarkten en individuele telers. De lijst aan producten op het beeldscherm van Persoon is indrukwekkend. Van kers en avocado tot meloen en radijs, deels in Nederland en deels in andere delen2101BZ Jack2 van de wereld geproduceerd. Het werk van de brigade komt neer op uitzoeken, controleren, hersorteren, opnieuw verpakken van groente en fruit en herverdeling ervan over de voedselbanken.

Er is meer, zoals het beheer over fust, oftewel het materiaal waarin producten worden aan- en afgevoerd. Dat op zich is al een logistieke operatie op zich. Voor gezond en gevarieerd aanbod aan de voedselbanken is een goede relatie met de groente en fruitsector onmisbaar, stelt Persoon. En de distributie kan niet zonder een strakke organisatie. ‘Stagnatie bij ons kan leiden tot half gevulde of zelfs lege schappen bij de voedselbanken. Dat willen we niet. Dus voor de sleutelfuncties moet je natuurlijk altijd iemand achter de hand hebben’, aldus de coördinator.

Geoliede machine

De financiële armslag van de Poeldijkse brigade is beperkt: zo’n anderhalve ton per jaar. Dat is geen vetpot gezien de werkplek, het transport (soms zijn meerdere vrachtwagens nodig om het product op de goede plek te krijgen) en personele en logistieke inspanningen. Elke week moet de hal in Poeldijk leeg, terwijl nieuwe producten dagelijks worden aangevoerd. Ervaring en kennis zijn hard nodig om het onbruikbare product eruit te halen, zodat een voldoende vers product bij de voedselbanken terechtkomt. Kortom, een geoliede machine is een voorwaarde voor een goed draaiende brigade.

Persoon: ‘Heel belangrijk voor ons is dat de handel ons weet te vinden. Zonder aanbod is er geen brigade en zonder brigade geen voedselbanken. We draaien hier als het ware met de seizoenen mee. Zo is er nu een fors aanbod van tomaten en paprika. Bij de aanbieders is er vertrouwen dat het terechtkomt bij mensen die het hard nodig hebben. Dit lukt tot op heden goed. We proberen het wel elke dag weer ietsje beter te doen.’

Servaas van Bijsterveld (70) uit Den Haag werkt sinds ruim een jaar bij de Brigade op maandag en dinsdag, zo’n tien uur per week. Hij pakt een tros bananen uit een doos. ‘Kijk, deze zijn te vroeg afgerijpt. Daarom kregen wij ze aangeboden.’ De bananen zijn geteeld in Ecuador en gekocht door het Duitse bedrijf Rewe, zo blijkt uit de QR-code op het product. Volgens die code zit het op het productiebedrijf wel goed met de arbeidsomstandigheden en duurzaamheid. Van Bijsterveld, voorheen werkzaam bij een verzekeringsbedrijf, is belast met het sorteren van het binnengekomen fust en het opbergen ervan op soort en nummer.

Westlandse humor

Een herverdeling van producten is nodig voor een goede spreiding over de distributiecentra. Voor zover producten niet direct doorgestuurd kunnen worden naar de voedselbanken, worden beschadigde of rottende producten verwijderd, legt Van Bijsterveld uit. Hij is tevens verantwoordelijk voor het beheer van de magazijnvoorraad. Als stadsmens zegt hij veel bij te leren over de verschillende soorten groente en fruit. ‘Daarnaast vind ik de Westlandse humor ook erg leuk.’

* https://www.groentefruitbrigade.nl/

----------

De foto's zijn geleverd door de auteur.
© 2023 Jack Luiten
powered by CJ2